Friday, May 06, 2011

"Daging Lembu Tiruan La Pulak"

Assalamualaikum semua..

Just nak share dengan u olls semua dengan email yang saya dapat hari ini :)

******************************************************

Orang China ni bukan saje pandai buat telur tiruan malah depa ni dok pandai buat daging lembu tiruan jugak. Yang gelinye, menggunakan DAGING BABI!




Di sana, harga daging lembu dua kali lebih mahal daripada daging babi. Jadi mereka pakat tipu semua orang dengan menjadikan daging babi seolah-olah daging lembu. Dalam masa 90 minit saja, daging babi yang digoreng menjadi sesedap daging lembu.



Macam mana mereka buat? Mereka menggunakan “beef extract” yang dijual dalam bentuk botol dan berleluasa di sana. Mereka gaulkan daging babi dengan rempah tersebut, dan wallah! Daging babi yang dihidang rasanya seperti daging lembu.






Orang ramai pun tak dapat bezakan daging lembu tiruan tersebut. Dalam jangka masa panjang ia boleh menyebabkan cancer. Adakah teknologi ini sudah tiba di negara Malaysia? Anda tentukan.


******************************************************

p/s: tiba² mual..rasa kembang tekak

16 comments:

Nadnadnadiiiiii'ku said...

ala kak ju... mmg kembang tekak bace... lagi2 bila akak cakap 'teknologi ni dah sampai mesia ke??'

..::SangRatoo::.. said...

Nad: adoilaaa..kak jue tak abis² lagi kembang tekak ni..adoilaa..semua sebab duitt ni!!

ZSqueenbee said...

eee gelinyeee..mcm² la skrg ni..semua sbb dunia makin maju..pndai & bijak sgtla tuuu...eeee...gewam je..

haza said...

eeee takutnya skang. apa jelah yg boleh dimakan kalau semua tak ori

wardah said...

eiiii sudah ler tu jue..dari tadi aku nampok benda ni je..loya wei

fazilzura said...

mak aii.. mcm2 tiruan skang yek..

..::SangRatoo::.. said...

ZS: semua sebab duit sopieeee ..adoi..kembang tekak ku..

..::SangRatoo::.. said...

haza: tulaa haza..ni salah satu cara nak jatuhkan orang Islam agaknye..supaya hati jadi hitam dek kerana makanan² yang dah tak tentu halal haramnye ini..

..::SangRatoo::.. said...

wardah: heheheeheh....marilaa kembang tekak bersama²..barulaa BEST BIRAS FOREVER..hehehe

..::SangRatoo::.. said...

zura: yelaa zura..semuanya kerana duit..dah membelakangkan halal haram.. tapi China sana yg buat..harap tak sampai kat Msia ni..amin

ieda said...

adohaiii mintalah dijauhkan dari negara kita .. huhhuu sedih lahhh

mcm mana nie kalau dah x dpt nak bezakan , kalau x dpt penyakit x per .. nie huhuhuh

..::SangRatoo::.. said...

ieda: saya rasa cam nak delete post ni..sebab memualkan..

ZZnoor said...

srius bahaya! dah la sy ngn pia ni mmg beef lover!! harus berhati2 kte sume!!tq 4 d info jue!!

..::SangRatoo::.. said...

ZZ: np! :)

Jijahh @ f.k said...

herk .. bahayaaaaaaa...

..::SangRatoo::.. said...

Jijah: mmg bahaya..uwek..mual kitee