Thursday, December 30, 2010

"Selamat Datang 2011"


adoilaa..sampai nampak roti bun..perlu ke??!

*Maaf*
saya juga bukan insan yang bertudung..dan jauh sekali..utk mengaibkan sesiapa..tapi saya sebagai seorang wanita..malah ibu kepada seorang anak..malu melihat senario ini..apakah??!! saya lebih senang katakan disini..supaya jadikan peringatan kepada saya sendiri juga..insyaAllah..harap u olls..ambil iktibar ok :)




*tanda dunia dah uzur*

saya tak pasti apa yg membuatkan Azwan Ismail ini begitu berani sebegini rupa..tapi saya pasti ada "sesuatu" yg buat dia berani sebegini..ni cuma pandangan saya..tapi jangan terus menghukum dia..bantulah..sebelum dia hanyut lebih jauh..kan lebih molek..sama² membantu..lebih mulia..Allah Maha Mengetahui..


#########################################################
Apa yang sudah berlaku dalam hidup anda sebelum² ini, saya dan kita jadikan iktibar..Mana yg positif, teruskan..tingkatkan..mana² yg negatif..tinggalkan terus..lupakan..sebelum ia menjadi darah daging..

Usah berbangga dengan dosa² yg anda lakukan..kelak, membutakan minda, membinasakan jiwa..memadamkan hati..jadi, saya dan kita berusahalah menjadi insan dan umat yg lebih berguna..insyaAllah..  :)

Banyak perkara² yg saya terlepas dan tak dapat saya tunaikan..ini kerana..saya juga manusia biasa..tak lepas dari perkataan "leka".."lalai"..harap saya tidak terus "alpa" dan "lupa"...Suami dan Anak..sumber kekuatan saya..Dua ketul itu yg selalu buat saya kuat..dan bertahan dari segala cabaran..insyaAllah..saya harap saya lebih kuat..

Family saya..walau jauh di mata (alololo..jauh mana..cheras nun saja)..heheh..tapi mereka tetap dekat di hati saya.."mak, abah..diana sayangkan mak dan abah..lebih dari segalanya"..(sob sob..mood sedey plak tetiba)..ok senyum... "utk adik² along..linda, amirul, haikal dan azrul..ingat pesan along..mmg along garang..tapi along sayang korang"..hehehe (garang?tak cayaa?hehe percayalah)...

Kawan² saya atau sahabat..atau apa saja..tak kira sapa..baik kawan sekarang..kawan sekolah..kawan college..atau apa saja istilahnye..walau maybe kita tidak rapat seperti dahulu..atau kita rapat (tak semestinya kawan baik).."aku tetap sayang korang"..."aku rindu korang"..." kite tetap kawan ok" ;)

ok u olls...sambutlah 2011 dengan senyuman hokeyy..hehehe..dengan jiwa yg lebih tenang dan damai..jalani kehidupan kita dengan penuh keberkatan..insyaAllah..jumpa hari isnin!!



peace..no war! (perlu ke?)hehe

salam cuti-cuti mesia


"Tahniah MALAYSIA"

Assalamualaikum dan Selamat Pagi..(pagi ni menaip..terujaa)


heheheh..

Saya bukanlah pengulas sukan yg baik..ngk sukan pun jarang²..kadang²..hehe..malah..diri sendiri nak bersukan pun berkira² hari nak membuatnye..(males la katakan)...

Tapi..tapi!! malam tadi..saya ngk bola..PIALA AFF tu..masa lawan kat Malaysia..saya tak nengok..sebab tgh tidurkan baby saya dlm bilik..jadi, cuma telinga saya je dapat menangkap suara² Mr.Najib dan abang² serta sepupu sepapat beliau dari kejauhan..(kat ruang tamu le)..

Malam tadi, saya nengok dari mula sampai pengadil tiup wisel tanda tamat permainan..masa tu saya rasa mcm sayalaa orang paling lega..sebab saya tanak dah pihak lawan tambah jaringan lagi..(ouh no no no)..mmg semua teruja..paling teruja baby saya..sampai dia pun asik² angkat tangan sambil sebut "hooooooooo"..kononnye sebut gol laa tu..hehehehe...(bagus bagus..ikut papa..rajin bersukan maen bola ok..jangan sampai injured pastu kene operate lutut cam papa juga..ouh no no no)..

Permainan malam tadi, boleh saya katakan terbaik dari Malaysia..cuma ada sorang dua yg saya geram mcm nak maen sorang² diri je (ouh nama?tak hingat)..saya cuma ingat Safee dengan Fahmi je (hero nii sebab die banyak tangkap bola)..cuma dua jaringan je terlepas..(die dah ada aweks ok masuk ni --> http://www.jejariruncing.blogspot.com/)
Walau takde dua hero kembar malaya yg ensem tu..(rasanya akibat injured)..Malaysia tetap membuktikan mereka BOLEH!!..heheh..cayalah..dan yg bestnye..yg buat saya teruja lagi...saya baru dapat tau pagi ni..rupa² PM dah isytihar ESOK CUTI! yeaaa..yeaaa...(esok balik kampung..yea yea..balik kampung )..

tak jauh pun..cheras nun kat taman desa baiduri..hehehe..

bertemu kembali... :) insyaAllah

Tuesday, December 28, 2010

"Mayang Sari, Port Dickson"

Assalamualaikum dan selamat sejahtera :)

Sabtu dan Ahad baru² ni, telah membawa kami ke Mayang Sari, Port Dickson (formerly known as Port Dickson Beach Club Resort)..segala hal² booking kami serahkan kepada biras kami yg lagi satu..sebab die cekap dengan hal² kewangan (kerja bank gitu)..hehe..kami adik beradik ipar duai biras segala cuma pakat bagi duit saja..Bukan lepas tangan, tapi kekangan masa dan anak kami masih kecik (alasan ke arr?) hahaha~

Kami bertolak hari sabtu dalam pukul 10 pagi dan sampai kurang dari 1tengahari jugak..sepatutnye boleh sampai lebih awal..tapiiiiiiiii...dek kerana cuti sekolah masih berbaki, belum pun kami lepas tol seremban sudah jem..membawak ke jalan masuk Teluk Kemang, masyaAllah..kereta bersusun²..tapi nasib baik hotel kami bukan ke arah teluk kemang..lega..tapi kenderaan mmg banyak..

umm..seronok bila dah sampai..sebab boleh rehat (walau tak bawak kereta..saya memangku Aaron yg nak kemam "milo" je) aduhh..lenguh segala badan..hehehe..Apartment kami di tingkat paling atas sekali..masuk² je dah terpana..wah..luas..cantekk..dengan kaki yg masih lenguh..saya dukung Aaron dan naik tangga ..rupa²nya Apartment kami jenis Duplex (3 bilik kesemuanya)..mmg luas..dan yang best..kesemua bilik tidur ada bilik air..tak perlu susah² nak share..hehehe...2 bilik tidur di atas (termasuk master bedroom)..dan 1 bilik tidur di bawah + kitchen + living room + balcony..tiba² saya mcm verangan kalau dapat rumah mcm ni..siap dah fikir nak wat renovation (halo halo..ni kat PD ok..bukan rumah sendiri)..hahaha..terus terpadam awan² verangan tadi..hehehe :P


Kami semua pergi dengan 3 kereta masing²..so, ketiga² supir  tadi agak letih..so, bini² supir (heheh) decide tapau saja makanan utk lunch tghari tu..kami semua memahaminya..hehe..walau ada yg dah siap² nak kuar (sambil jeling fie)..heheh termasuk saya! (gelakkan diri sendiri)..Lepas lunch, kami banyak berehat di dalam apartment..sambil melihat² panorama di luar..mmg syok la..saya mmg suka laut..dari zaman anak dara mmg suka pegi laut..suka snorkling..scuba je belum cuba..kene amek lesen dulu..hehe..pulau yg saya teringin nak pegi..pulau perhentian..iieeee verangan lagi..beshnyee.. lain² pulau yg saya dah jejak, pulau pangkor (byk kali)..pulau tioman (byk kali)...pulau sibu (2 kali)...pulau kapas (1) kali..pulau redang (1 kali)..pulau manukan (1 kali)..umm maybe ada pulau² lagi yg saya dah jejak..lupa kite..hehe..urat banyak putus..

ok..petang..Aaron dah bangun tido..dalam pukul 5.30ptg kami siap² nak terjun kolam..heheh..dengan baju mandi Aaron yg saya dah beli awal² wajib saya lunaskan apa yg saya dah plan dari rumah lagi..tak boleh tidak..heheh..cuaca agak redup..(mcm nak hujan)..angin tak usah nak kata..beshhhh..hehe..sampai² je kolam..terus saya basahkan kaki Aaron terlebih dulu..yela..takut die teruja (ke saya?) hehehe.. ok semuanya sangat menyeronokkan.. mari kite layan gambar di bawah..hehehe


ni ler Mayang Sari, PD..apartment kami bahagian atas (duplex)..

Akram dan Faris bersama Arief Haikal bobot..hehehe

budak² ni dah tak sabar mandi kolam ni..tapi sempat layan Dora The Explorer..


sebelum terjun kolam..amek gambar dulu kat beca nih..mummy nak lepaskan gian ngidam :P

Aaron Ridzqy at pool.. mummy yg seronok lebeh..

kan dah kata..mummy yg teruja lebih.. :P (mmg tak pro sapa amek pic ni..nampak bobot diriku ini..dem!)

hehe..mama zizi (baju hitam) takut air..


bila kala malam mengambang..hehe....kitorang wat aktiviti bbq..hehe..besh besh..ni satu² nye aktiviti tambahan utk memeriahkan suasana..


orang² kuat BBQ..dari kiri anak sulung (paklong ayen), anak no 2 (pakngah abob) dan anak no. 4 (uncle najib)..ni nama² panggilan utk anak sedara masing²...anak no. 3 dan 5 tiada sebab belum kawen..hehe



tu dia....ni lah barisan orang² kuat di belakang tabir bbq..melantakkk je keje..ni la BBF..penah dengar wording ni..?selalu bff kan..hehehe..Best Biras Forever :P


nyum nyum..dap dap.. mama zizi & mummy jue tgh melantak

pose menarikss dari mummy jue & ibu fifi..
mak² menyeringai..anak? nan hado..heheh :P


bila dah kenyang..kite tido!!

saya mmg penakut naik lift..pegila mana² bangunan yg ada lift..saya mmg cuak..tapi kalau takde lift..merungut sebab naik tangga letih..


ummmm..malu kite nak syakap..umm..er..


saya kan..er umm..masa genap setahun sebulan aritu kan..umm..err


saya dah pandai jalan! yes yes..yuhuuu..

 suka saya bila anak saya dah pandai jalan..walau kadang² tu melayang je badan dia nak imbang badan..hehe..tapi kelakar..progress die normal seperti baby² yg lain..Alhamdulillah..semoga anak saya sihat sejahtera..apa² pun Aaron..please..jangan nak melompat pulak..jalan pun belum stabil ok..hehehe..

Overall..saya boleh katakan..percutian biras² yg kali pertama ini..not so bad dan menggembirakan..bolehla..dari takde program..tak gitu..hehehe..lain kali kite plan baikkkk punyaaaa..hehehe..

sekian..wassalam..  :)





Monday, December 27, 2010

DELL

Assalamualaikum dan Salam Bahagia..
wah..cam baca berita ..

hehehe...

hari ni hari Isnin..mmg takde mood..bagilaa keje berlambak mcm mana pun..mmg liat..ieee..tataula kenapa (alasan)..heheh...malas cemana pun..kene siap..(baik bos!)..hehe..

Jumaat lepas..lewat petang..saya dapat pc baru..hoh..gedabak..itu kata² yg terpacul dari mulut saya..hehehe..
kompem kene wat deco deco balik sebab pc baru nih telah menganggu gugat decoration saya (kalau buat 5S..mmg banyak kene buang)..hehehe

saya dah biasa ngk pc HP yg comel seperti saya..tetiba..berubah pc baru yg lebih besarr..sempatla saya interview adik² yg kerja part time pasang pc di ofis tempat saya kerja ni..hooo..lebih kurang RM5K harga setiap pc ni..umm...boleh tahan..

dengan upah RM25 setiap pc yg berjaya dipasang, adalah duit poket masuk..jadiklaa kan dik..dari takde wat apa² melangukk je..hehehe..ok ok..jadi bila dah lewat petang tu..saya tak danlaa nak gobek² pc..sebab fikiran dah melayang nak balik umah..hehehe

pagi tadi nak on pc pun saya tatau nak tekan mana..ummmm..berkat dip IT (ceh tu pun nak bagitau ke?hehe..itu pun tahun 1999-2000! haha) yg saya ada..saya memberanikan diri menekan satu button..oooo...hehe..umm..wahhh..hahaha..mata saya berpinar² arakian terlalu terang cahaya yg dirembeskan oleh pc baru ni..oh..sakit mata ku! saya tekan lagi satu button di atas utk kurangkan brightness..tak tahan..sampai pening kepala!!

dalam hati saya berkata²... "ni kalau menaip surat..salah lagi..tataulaa" hahaha..so, pagi tadi dengan mood yg agak kurang..saya mula gobek pc dengan niat utk memahaminya..hehehehe...

dimulakan dengan agak slow..sebab mood masih boring..tetapi ada sesuatu buat saya tertarik..haha~

ada webcam? wah..menarikss..hehehehe..gobek punya gobek..saya dpt ini....jangan jeles u olls..

ummm..ada cam Beyonce? er..kalau u olls kata ada..saya musykil..hahahaha~




verangan main ragbi..ngk bodi pun tak sesuaiiiiii... :P
(muka tgh fokus tu hokey)





ceh..bajet cam amoi..siap ada angel..hehe..takleh bla





huhuhuhu..imma super mummy..aaron..wait for mummy..im coming!!
(siap ada jambul..kelesss)




kecik² mak tak wat besday party ada belon²..so kite wat sendirila..hehehe


tapi..dalam banyak² gambar yg saya buat ni..saya suka satuuu jeee..hehehe..kiranya..the best picture of me la..ni kira gambar carik makan tau...cair semua orang..bikin gugur jantung..hahahaha~..jangan terkejut tergoda u olls..hahahaha...

teng teng teng..


^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^




ensem tak saya?ensem kan..
cam hero citer WINTER SONATA..
hello girls..my name is Jun Xiang

hahahaha~


Wednesday, December 22, 2010

"Anniversary Giveaway"

Saya sahut cabaran "MAMA SHERRY"

      Jom Klik Sini

Due : 26 Disember 2010 (12 malam)

Salam Bahagia...

U olls..buat julung² kalinya saya cuba nasib meng"join"kan diri masuk GA seorang teman ofis yg saya panggey Mama Sherry..hehe..saja suka²..(ske ske)

Pertama : Saya sudah jadik Follower
Kedua: Saya sudah letak banner di side bar blog saya (hoh..skema ayat)
Ketiga: Saya dah tinggalkan komen :P
Keempat: Saya tag 2 orang kawan ofis saya yg tegar Fie & Linda (heheh..yg lain tegar jugak..jangan mara arrr)


terima kasih :)
dalam hati ada taman (nyeh nyeh nyeh)

Tuesday, December 21, 2010

"???"

Saya mulakan dengan Bismillahirrohmanirrohim...

Masih tercari²..tajuk pun belum ada..intipati pun tatau apa yg saya nak typekan..

kenapa?

Emosi saya kurang stabil 2-3 hari ni..cukup saya katakan..mengganggu emosi, perasaan, jiwa dan apa saja..

Saya cuba..bertahan..bertahan..dan bersabar..tapi.....saya lemah..saya hanya wanita..yang lemah dengan air mata..

Tempoh itu agak lama..tapi saya takkan biarkan ia terlalu lama..sebab saya pasti ia akan berulang..saya tak mau makan diri..lepas tu..saya ok..Alhamdulillah..saya baik dengan sendirinya..

Dalam pada itu, saya cuba mencari pokoknye..mana mulanya..saya kaji..saya perbaiki..ye..silap saya barangkali (ianya lebih baik dari menunding jari ke arah orang lain..)

itu kerana..satu jari yg kita arahkan pada orang lain..4 jari lagi..menunding ke arah diri sendiri..

Sempena Awal Muharaam yg sudah berlalu..marilah kita lakukan "penghijrahan"..tidak perlu terburu²..asalkan ianya ke arah kebaikan..  :)

Monday, December 13, 2010

"BILA CINTA"

Salam semua...

Mula²...nak update story lain..tapi bila dapat lagu ni dari seorang kawan..tatau kenapa..asik ulang lagu ni berkali²...mula² saya dapat version perempuan..tapi bila dgr..cam tak feel pulak..mintak punya mintak..akhirnya dapat version lelaki..GIO namanya..layan laa saya lagu ni..sampaila ada idea nak update..

mode dan gaya penulisan maybe agak leleh dan tangkap feeling sedikit..

untuk lebih feeling, pasanglah lagu BILA CINTA version GIO..layanzzzzz

Bila cinta kini

Tak lagi bermakna

Yang ku rasa kini

Hanyalah nestapa

Ditinggalkan cinta masa lalu ♫


 
Saya teringat cerita cinta lama saya..tiba² saja..banyak kali bercinta..tapi cerita yg satu ni..mmg sakit hati tapi tidaklah sampai rosak jiwa raga (Alhamdulillah) :P ni cerita cinta masa saya muda belia lagi..kalau tak silap umur saya 18-19 tahun 1998 ke 1999 camtula dan baru masuk college (huhu..ingat) ..orang kata 1st Love .. hehe (gelak dlm hati)..cerita cinta dalam college lain pulak..tapi takmola..cukup yg satu ni..cukup buat saya kenang..tapi takla sampai terkenang²..heheheh (senyum lagi)..
 
♪ Dulu kau tawarkan

Manisnya janjimu

Yang ku sambut itu

Dengan segenap hatiku

Hingga engkau pergi

Tinggalkanku ♫

Percintaan kami PJJ..percintaan jarak jauh..ouh lupa..saya dan si dia kenal melalui MIRC..masa tu kan gila chatting..gila NickName (apa id saya..opss..biarlah rahsia)..gila nak buat #channel..gila nak jadi hackers..heheh..so, bila jumpa, time gathering saje la..tmpt paling wajib KLCC punya taman..kat luar² tu..mmg tmpt gathering utk semua #channel bergabung..nak mengorat..nak mengayat..hehe
 
Dipendekkan cerita..setelah hampir setahun berkawan..rupanya saya dapat tahu..si dia sudah ada orang lain..saya jadi sedih yg teramat sangat..yelah..orang kata 1st love kan..sudahlah percintaan pun jarak jauh..dugaan keliling masa tu kemaen hebat..saya jaga diri supaya tak tangkap cinta dgn orang laen walau ada yg jauh ensem dari die..hehehe
 
♪ Hilangnya cintamu

Menusuk hatiku

Hinggaku memilih

Cinta yang fana



Perginya dirimu

merobek jantungku

Hingga ku terjatuh

Dalam harapan ♫

Yela..masa tu muda lagi..sedih..nangis..sedih..nangis..makan tak kenyang..tekak rasa pahit je..patutla saya perasan..die seperti mengelakkan diri dari saya..bila call, manjang tak angkat..lepas tu saya sedar diri..die nak jauhkan diri..saya pun faham..pujuk diri sendiri walau saya teringin sangat nak tau...apa salah saya?? sehingga saya dapat tau keadaan sebenar..saya pun mula berdiam diri..
 
Si dia pulak..bila tau yg saya sudah tau tembelangnye..cuba nak pujuk saya..bagilah seribu alasan sekali pun..saya sudah tawar hati..walau sebenarnye dalam hati saya cuba juga utk menerima..(saya kan pemaaf) huhu~
 
♪ kusebut namamu

disetiap doaku

bangkitkan setiap

kenangan tentangmu

yangku dapat

hanyalah bayangmu



Hilangnya cintamu

Menusuk hatiku

Hinggaku memilih

Cinta yang fana ♫

setelah beberapa lama..saya tak ingat tahun berapa..si dia muncul kembali..ketika itu saya sudah bekerja sebagai kerani sambilan di sebuah organisasi kerajaan..saya terima pelawaan si dia utk berjumpa..sumpah! waktu itu..hati saya sejuk..kalau si dia kata ingin kembali pada saya pun..saya terima.. tapi saya kuatkan diri saya..setelah apa yg si dia lakukan..tidak mungkin!

♪ Perginya dirimu

merobek jantungku

Hingga ku terjatuh

Dalam harapan

.....

Dalam harapan ...uuuu ♫


pertemuan itu...sekadar berjumpa..bertanya khabar..tak lebih dari itu..dan yang paling sedih..si dia minta maaf atas apa yg berlaku..si dia katakan yg si dia sayangkan saya..tapi terpaksa lakukan demi menjaga hati saya (ouh..jaga hati? bangang rupanya si dia..ni ayat marah..masa tulaa)..huhu~

dan waktu itulah..saya meluahkan segala² nya pada si dia..dan saya puas hati walau ianya cuma kata².. itulah detik pertemuan terakhir saya dgn si dia.. dan saya harap..biarlah ianya yang terakhir..

saya rasa..dan tentu anda semua sama..rasa apa yg saya rasakan..

tak salah jika kite mengenang kisah lalu..baik atau buruk..ia tetap kenangan.. sebab itu..kita harus berbuat baik sesama manusia..Alhamdulillah..jika baik..sampai bila² kita akan tersenyum..jika sebaliknya..ia akan menjadi parut dalam hati..jika tidak dikawal..akan merosakkan jiwa..

saya, bila teringat sesekali seperti ini, cuma berdoa yang baik² sahaja..semoga si dia berbahagia..dan saya juga sudah maafkan apa yg telah berlaku..sebab ia cuma kenangan masa lalu..yg sesekali mengusik jiwa wanita saya ini..

saya ulang semula bait² lagu ini..

♪ Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku ♫

ye..saya pernah kehilangan cinta si dia..
memang saya sedih..sakit hati..

♪ Hinggaku memilih
Cinta yang fana ♫

tapi kini, bila usia makin menginjak..saya dan kita perlu sedar..
Allah mencipta manusia..dan manusia dicipta kerana Allah..
cintailah Allah yang Maha Esa..

dan yg lebih penting..kini, saya sudah memilih cinta utk hidup bersama seorang lelaki yg sah bernama suami..

Tuesday, November 30, 2010

"Sekadar Hobi"

Mr. Ajib memang minatnya dari kecil sampai ke besar ini...suka sangat memancing..tapi tidaklah terlalu serius sampai pergi dua tiga hari tak pulang²..lepas tu baru pulang dgn hasil pancingannya..(macam nelayan pulak).. hehehe~

Sekadar pegi hujung minggu secara konvoi dgn abang² atau sepupu sepapatnya..itu pun dua tiga minggu sekali..berpadan juga dgn kadar wang yg ada dlm poketnya..tapi, kalau dah minat..walau nilat ringgit malah sen juga susut dalam poket..Mr Ajib tetap mau juga pegi..heheh..

Kadang² pulang dengan hampa..selalunya pulang dengan umpan² yg berbaki..hehehe (sian pa)..takde rezeki..nak wat cemana..tapi kadang² pulang dgn hasil yg orang kata..kais pagi makan pagi..hehehe..jadiklaa dari takde..tapi Mr Ajib selalu sangat pergi memancing "catch and release" tu..saya tak berapa gemar..ibarat menzalimi haiwan..

Beza mancing kolam biasa..harga masuk sangat mahal..tapi hasil tangkapan boleh dibawak balik tanpa apa² bayaran..boleh juga dijual semula pada tokei kolam..Catch and release pulak..harga per entry sangat murah..tapi hasilnya tak boleh dibawak balik begitu saja..dan selalunya mahal..

Saya selalu cakap dgn Mr Ajib.."kalau pa nak mancing..mancinglaa betul²..dapat ikan..bawakla balik..ni dah dpt..pastu lepaskan..tak baik..bayar sajala ikan tu.." ibarat saya membebel pada budak² yg tak reti bahasa (ni bapak budak)..hehe.. saya sambung lagi "kene mata kail tu kan sakit..mendatangkan kecederaan pada ikan tu..lepas tu, pa lepaskan..sakit tu sampai bila² ikan tu rasa..sianlaa".. bla bla bla..ibarat mencurah air ke daun keladi..hoh..

terus saya samakan perumpaan dgn kehidupan.."ibarat kite sebagai manusia la pa..bila hati kite disakiti oleh seseorang yg lain..walau maaf sudah kite berikan..tapi kesan tu sampai bila² akan terasa..macam ikan tadi".. macam biasa..Mr Ajib tak banyak ckp..abis² die tanye saya balik "ma ke ikan tu?".. hoh..cis kek kopipes betol..

Agaknye..kemana lagi kuah kalau tak tumpah ke nasi, mmg Mr Ajib nak didik anak bujang saya ada hobi dan minat seperti nya..umm..tak kesahla pa..janji pa tak pancing orang..hahaha..mmg dgn pancing dan orang² tu sekali saya patahkan..heheh ( i garang tau)..

aduh..ni papa tak buh minyak..takleh pusing dah mesin ni..


ouh kuat lagi..oo kayu jati ni..patutla..


patutlaa ikan lepas..pakai benang rupanya..kene ganti nih..


ok ok..try hayun jap...ok cantekk..pancing orang kompem dpt nih..
(heheh..sorry mummy..papa ajar) :P



ok siap! sapa nak ikot? no CATCH & RELEASE..
saya layan laut dalam punya..hahaha~


p/s: tersentuh hati dan mengalir air mata baca paper Utusan hari ni..berita seorang isteri yg kematian suami dihempap pokok setelah beberapa minit menghantar isteri ke tempat kerja..Al-Fatihah utk arwah juga takziah utk isteri dan keluarga..

(terfikir jika kematian berlaku dalam keluarga kita...juga kepada kita sendiri..bagaimanakah? Ya Allah, ampunilah dosa² hambamu ini..amin)

Thursday, November 25, 2010

"Saya Risau"

Sapa nengok BULETIN UTAMA TV3 malam tadi?

hoh...!

saya paling terkejut bila nampak ayat bertulis "ELAUN SARA HIDUP AKAN DITARIK BALIK"...

RM300 tuuu....uwaaaaaaaaaaa...saya sedey..mula saya buat kira²..walau Mr Ajib jauh nun kat Melaka..kami masing² duk sms cerita perihal ni..

saya sms kat Mr Ajib kata "pa, kalau macam ni, ma nak keje part time la..bulih tambah duit sikit kan.."


Mr Ajib kata "ala..takkan sampai mcm tu..nanti sure dorang akan buat rombakan gaji..akan ada kenaikan..sebab tu cola tu ditarik.."

Saya jawab "tapi kenaikan tu akan sama ke dgn 300?sama ke?ke sikit?ke banyak?" (ni ayat tak bersyukur ke?) heheh..

Mr Ajib reply " ala..ma jangan risau..takkan buat sekarang punya..pilihanraya kan tak lama lagi..pandaila kerajaan nak adjust.."

Saya balas balik "pa tak risau ke? elaun tu laa membanyakkan gaji kite yg tak seberapa..yelaa ma bukan tak bersyukur..kite pun pangkat biasa je..eloklaa dari takde keje kan..tapi tulaa ummm..ma nak keje part time la"

lamaaa sikit baru Mr Ajib reply..maybe sibuk kot tgh berjimba² kat Taming Sari ke..atau naik beca pusing satu town melaka tu ke (cis kek betul!)..heheh

Mr Ajib jawab "ma nak keje mana?takyahlaa..abis aaron sapa nak jaga?"

tapi saya tak reply pun soalan tu saya cuma jawab "oklaa aaron dh tido ni..ma tido dulu ok nite pa..assalamualaikum".. (penggunaan abang dan sayang saya tak pakai sebab akan jadi bahan lawak)..hehehe

saya mula terfikir² nak keje part time..tapii..boleh ke? kalau nak keje part time nak sabtu ahad je?ada ke? hoh!...

jadi saya mula membayangkan sesuatu...





kalau ternampak² saya di area sini..memakai baju uniform.. maybe saya sedang kerja part time sebagai sales girl atau cashier di ONG TAI KIM..atau jadi hairstylist kat mana² saloon..atau jual henpon kat mana² kedai hp..ouh ouh..tidak sama sekali kedai makan atau warung mamak (memilih plak tu nak keje)..atau kemungkinan besar di KFC atau MEKDI..atau juga di Guardian Pharmacy..atauuu paling suka..maybe saya keje di MANJAKU baby centre..hehe..

tapiii..

saya harap²...tiadalaa perkara yg merunsingkan ini berlaku..ouh tidak..

Wednesday, November 24, 2010

"Nama Panggilan"

Masih ingat nama panggilan masing² dgn pasangan anda?

hehehehe...

nama panggilan masa mula² kenal..masa bercinta..masa bertunang...masa kawen..dah ada anak..masih sama atau bertukar²?hehehe

saya bukan apa..sebab cerita ni ada kene mengena dgn saya.. aduh..mmg gelak terguling² laa kalau saya ingat²kan balik...umm rindu plak pada Mr Ajib (yg sekarang sedang berjimba² kat Melaka)..kursus ye..huh..

masa mula² kenal .. (senyum lebar..nak gelak pun ada ni)...

Situasi Dinner Malam MATRADE (Istana Hotel) 6.8.2004
Najib : nak amek gambar kat mana?
Juliana: umm..kat mana² laa..ikut awak la..
Najib: kat kerusi tu la..awak ok?
Juliana: (senyum je)..

masa tu detik permulaan perkenalan saya dgn Mr Ajib..ceh..malu² cemong (kucingla)..ngioww~ ok..enjin dah panas..barulaa setat main sms..hehehe..tak henti²..gila sms! so panggilan masing² waktu itu..saya dan awak..(biasa je neh)..

lama sikit dah kompem KAU MILIKKU..lain dah panggilan..tatau cemana leh tukar..otomatik! saya jadik sayang...die jadik ayang..haha.. (haram jadah betulla)..hahaha~

ok..bila dah kompem sayang menyayangi..termeterailah satu perjanjian yg separuh pasti..bertunang laa..(amin)..otomatik! tukar lagi..hahahaha... saya jadi baby..die jadi B..(arkhhhh ptuihh)..mak ai!! muntah saya kalau ingat balik..hahhaha~..biasalaa..masa tu kan tengah manissssss...

Alhamdulillah..saya dipanjangkan jodoh dgn Mr Ajib pada 29.03.2008..semoga dipanjangkan jodoh sehingga ke akhir hayat..amin..tup tup..lepas saya disahkan pembawakkan baby..tukar lagi nama panggilan! otomatik..saya jadi Ma..dia jadi Pa..oklaa kan..sehinggalaa sekarang..so, melekatlaaa nama panggilan tu..kira sesuailaa nak lagi kami sudah ada baby junior ni..hehehe..

Nak dijadikan cerita..tiba² Mr Ajib nak suruh saya tukarr lagi nama panggilan saya dan dia..hoh! tukar lagi? memang tergeliat lidah saya..rasa nak muntah pun ada jugak..tapi kerana permintaan suami..wajibla saya seorang isteri untuk tunaikan..saya pun cubalaaa.."abang, kenapa nak tukar² nama panggilan ni?sayang rasa nak muntahlaa" ok..saya kontrol..memang kontrol sebab nak jaga hati Mr Ajib..tapiii......

wadepak!!! Mr Ajib boleh senyumm..menyeringaiiii dari biasaaa..dan gelak! cis kek kopipes betul! hoh...saya rasa malu sendiri..rupa²nya die sendiri pun tak boleh nak kontrol gelak..hahahahaha..akhirnya ketawalaa kami masing² ..jadi bahanlaa.. :P

seriyes pa..ma tak bolehlaa..tapi ma pelik kalau ingat²..kenapa dulu senang je kita leh tukar² nama panggilan?hehehe..tapi takpe..maybe sebab mula²..ma cuba ok..ma cuba (sambil senyum)..hahaha..boleh ke?adeh..takleh tahan gelak..

p/s: tapi kadang² nama panggilan ni boleh mengeratkan hubungan suami isteri..hhehe :)

"Norma"

Semalam...

Saya dan kawan² lain melawat sahabat baik kami yg seorang ni..patutnye dari kelmarin lagi kami semua dah dtg melawat.tapi, disebabkan masing² ada hal yg tak dpt dielakkan jadi kami tebus pada keesokan harinya..

Kalau kami smer dtg kelmarin pun, beliau masih pitok dan lalok akibat dek penangan ubat "bius" yg masuk dalam satu badan beliau..hehehe..(merasalaa ko norma kan)..heheh..

Teringat saya..

Pagi Isnin sebelum beliau warded, saya masih dalam kereta bersama Mr ajib dalam perjalanan ke ofis, beliau dah telefon saya pagi² bertanyakan itu ini (biasala norma ni gelut sikit)..mmg hati kecil saya kasihan, tapi dalam waktu yg sama saya gelakkan dia sebab kegelutan perangai beliau ni..heheh..(norma norma..sebab tu aku sayang kamu)..

Penah sebelum ni, beliau dah bagi pesan awal² "kome dtg nanti..aku tau ada je hadiah..kome bincangla.."..haii..kemaennn..belum masuk bilik operate dah mintak macam²..hehehe

Seeloknye kami semua sampai di hospital, beliau masih terbaring..kasihan kami melihat beliau..ouh ya..sakit apa? saya tak dapat nak pastikan nama penyakit beliau tapi ia berkait rapat dgn masalah wanita la..kalau nak tau lebih lanjut..sila telefon NORMA ye..hehe (nama glemer beliau di Ipoh)..


***korang ngk..aznee mmg ada pendirian..die tak buat pon yg kite smer buat..korang ngk yg si sakit..hoh..tak ingat diri tu sakit gamaknye***


Lama juga beliau akan berehat dalam sebulan..wahh..mmg patah kaki la kami..sebab selama ni beliau yg selalu merancang agenda time rehat dgn kereta yg memPESONAkan tu..takpela Norma..ni utk kebaikan kamu juga..kamu rehat banyak² ye..semoga kamu cepat sembuh..

ouh..

sampai je kami smer kat ofis..rupa²nya, masing² dpt sms dari beliau yg berkata...

"salam kawan2..tq sbb dtg td, aku rs happy dok..xsabo aku nk msk kje! Doakn aku cpt sht ok..leh laa merayap..luv u olls"..

apa?! nak merayap?! hehehe..norma norma..kamu kuar hospital pun idak lag..udah berangan nak merayap..udah le..kamu duduk dendiam kat rumah..take care my fren :) muah!

Tuesday, November 23, 2010

"Sudah setahun"

Yea..!

Alhamdulillah..syukur..baby saya sudah setahun..rasa mcm tak tergambar perasaan bila melihatkan dia membesar depan mata..kejap jeee masa berlalu..tak sangka kan..

Rasa mcm semalam peluk dia cam kecik je..alih² peluk dia..dah terkeluar kaki..umm..dah besar panjang anak mummy..nanti pejam celik pejam celik..tiba² "mummy..aaron nak kawen"..hoh!! memang betul² cepat masa berlalu..  :P hehehe

Masih menyusu..masih nak bergayut dgn mummy dia..takleh renggang langsung..takmo dgn orang..even dgn papa die pon ngk mood diela nak ke tak..nampak je saya bergerak sikit mula buat muka cebek...mmg teruji minda dan fizikal.. :) ni orang kata ada ciri² anak mak..tapi jangan risau anak² dara di luar sana..mummy takkan biar die bergayut kat mummy je..i seorang mother in law yg sporting dan gila² remaja ok!hahah~

Baru² ni, pada hari Ahad..Mr Ajib bawak kami berdua ke carnival Car of the year 2010 di Menara MATRADE (kat ofis tmpt kami keje juga)..hehe..mmg sakan la saya bergambar dgn kamera cap henpon Mr Ajib..saya yg paling sakan sebab mmg minat dgn kereta² antik..tatau nak katala..paling saya suka kereta antik yg kaler putih , panjanggg dan banyak kelopak² tu..tapi takde plak..

Macam biasa..saya paling menyeringai..walau terpaksa mendokong Aaron yg takmau berenggang dgn saya sedikit pun..alahai anak mummy yg seorang ini..gambar saya tetap mentengg senyum..heheh..


***Aaron bergayut pada mummynya*** 


***Bergayut lagi***


***lagi...***


***kelakar ngk kereta ni..tapi tetap klasik***


 ***barisan motor² berkuasa besar Harley Davidson***


***dan bergayut lagi..*** hehehe

ni je gambar² yg sempat Mr Ajib amek..takleh lebih² katanya..sebab amek gambar pakai henpon je..orang lain pakai kamera canggih sampai lense boleh cecah kereta tu..hehehe...elehhh malu kununnn...cuba kalau ma kata "meh laa ma amekkan pa gambar nak?" kompemmmmm die lebih menyeringai dari saya..hehehe..


Friday, November 12, 2010

"Kembali ke 12 November 2009"

Saya masih ingat lagi..waktu tu 9hb November 2009 bersamaan hari Isnin, saya actually ke HKL utk bukak buku saja..sebab selama saya check-up di Pusrawi, saya takde buku merah yg sepatutnye jika ke klinik atau hospital kerajaan.Jadi, saya dan Mr Ajib terus saja ke HKL tanpa apa² preparation.Waktu itu..saya sudah overdue..Saya sepatutnya diramalkan bersalin oleh doc di pusrawi pada 8hb..

Kenapa saya ke HKL? Saya dan Mr Ajib sudah fikir sebaik mungkin..Sudah tolak tambah darab bahagi..Rasanya dengan kemudahan serta kemampuan yg ada, baiklah kami ke HKL saja kerana kami berdua kan keje gomen..hehe..Doc di Pusrawi pun sudah awal² bagitau "Juliana, u punya tulang pelviks sangat kecil dan possibility utk czer very high" hoh..jadi? kalau dh czer, plus induce (kalau tiba² saya mintak sebab sakit ke?)..atau bla bla..berapakah??? umm..bukan..bukan saya dan Mr Ajib terlalu berkira sangat utk menyambut anak sulung kami.Tapi, kami fikir akan kemampuan serta kemudahan yg sudah ada.

Setibanya di HKL, saya agak "angin" ketika berada di kaunter..tatau nak katala..dgn perangai saya yg cepat marah ni, rasa cam nak mengamuk je kat kaunter tu tatkala dilayan oleh seorang nurse di situ..rasanya, macam boleh bergaduh..maybe saya pon pembawakan..dan jangan terkejut, nurse tersebut pun mengandung juga..jadi, saya coolkan diri fikir positif..dah daftar, dah dpt buku merah, dah cek air kencing..pastuu..saya disuruh ke satu ruang yg ditutup dgn mcm almari yg boleh lipat² tu..apa ntah nama..saya disuruh baring oleh seorang nurse yg lain dan dia pon ckp "Puan, saya nak cek ye..puan tanggalkan seluar ye" saya tanye balik "eh nak buat apa?" (cam bodo ke soalan saya tu?)...nurse tu jawab "ouh , saya nak cek dah bukak ke belum".."tapi saya tak sakit lagi"..saya cam tak puas hati.."takpe puan..jangan takut ye"..huhu...sebenarnye mmg saya takut masa tu..ieeeee..nak kene s*luk bawah tu ke?ummm..takuttttt..ramai kawan² saya kata sakitt..

saya cuba mengcoolkan diri dan baring..nurse tu cam senyum² kat saya dan terus s*luk..saya tergamam seketika..tiba² nurse tu ckp "ehhh..dah bukak 2cm ni..tak sakit ke puan?"...saya terkejut..takde pulak.."ok puan..puan warded ye..lagipun puan dah overdue ni"..hoh..saya terkejut lagi..tatau nak kata apa..dah siap² semua saya terus inform Mr Ajib "pa, ma kene tahanlaa..dah bukak 2cm"..yg kelakarnye Mr Ajib cam pandang bawah "dah nak terkeluar ke ma?"..hahahah..sian suami saya..saya explain cuma baru bukak 2cm then saya pun dah overdue saya kene warded terus.kalau belum overdue..mmg hospital suruh balik dulu sampai rasa sakit baru dtg semula betul tak?  :P

Dipendekkan cerita, Mr Ajib terus ke ofis semula utk dptkan GL sebab sistem HRMIS waktu tu, tak boleh digunakan plak kat hospital..saya plak sorang² diri di sana.Masa tu saya ditempatkan di wad 3..tak kisahla mana pun kan..saya dah setat sms dan call family serta kawan²..

Masuk hari kedua 10 November 2009 bersamaan hari Selasa, setelah beberapa kali s*luk..saya punya bukaan sudah ke 3cm.tapi saya masih belum rasa sakit pon..saya pelik dan takut sebab saya fikir saya tak normal ke?sebab katil sebelah saya tu..bukak 1cm pun dah meraung..huhu~ sebelah katil lagi (saya ditengah²) sudah induce 2 kali tapi masih belum keluar dan sakitnya..masyaAllah..hanya dia yg rasa..kawan² dah mulai sms tanye dah bersalin ke belum...umm..masuk hari ketiga 11 November 2009 bersamaan hari Rabu, saya dipindahkan ke ting 5 wad kelas 1..Mr Ajib yg mintak,kebetulan ada kosong.(sebenarnye kelayakan kami berdua hanya kelas 2)..rezeki baby saya kot..heheh..tak kisah pon mana²..  :)

Suasana atas ni mmg lain laa kalau nak banding kat bawah tadi..tapi biasa je..nak banding hospital swasta..jauh ok..hehe :) ok..mcm saya kata tadi..saya masih belum rasa sakit..walau bukaan sudah 3cm.tapi tghari tu..setelah di s*luk lebih 5 kali bukaan sudah 4cm tapi ajaibnya saya masih belum rasa sakit sikit pun..saya tak riak.malah saya berdoa utk rasa sakit sebab saya takut saya tak normal..kawan², sedara mara dah mulai sms bertubi²..saya dah mula rasa bohsan.sampai ckp dlm hati "cepatla baby keluar..mummy dah takmo tunggu lama²"..ikut prosedur jika 4cm, saya dh boleh ditolak ke labour room..tapi, malang bagi saya, sebab labour room takmo terima kerana alasan saya belum rasa sakit. nak buat cemana, saya bukan tipu.

petang tu, saya mula terima tanda² utk bersalin.keluar lendir² dan seakan darah. cuak jugak masa tu tapi masih boleh senyum kat nurse.tapi saya masih belum rasa sakit.contraction pulak sesekali saja..heart bit baby masih normal.semua ok.malam, saya masih tertunggu² akan rasa sakit tu..tapi masih belum ada.umm..sampai Mr Ajib pun kata, "kalau ma kene czer, kita terima jela"..saya plak kata "ye ke?ala..abisla perot ma ada parut..pa sayang ma lagi tak?"..hehehe..sempat lagi buat lawak sedangkan saya dah gerun dan terfikir mcm²..lepas time maghrib, Mr Ajib pulang ke rumah.saya sendirian.nak berborak, jiran² sebelah semuanya berehat sebab komplikasi masing²..saya layan cerita NUR KASIH yg tgh hangat masa tu..saya kan ada telefon cap cina yg ada TV tu..(kalau boleh psg astro kan besh)..hehe

tiba² rasa nak terkencing.elok je saya turun dari katil, saya rasa sakit yg amat sangat kt bahagian pundi..mak aii..takleh nak katala..tapi tiba² hilang..ok saya terus masuk ke toilet.lepas je shi shi, sakit tu dtg balik..hoh! ni ke yg dikatakan sakit nak beranak yg kejap² ada kejap² ilang tu?uwaaa..takutttt..saya terus panggil nurse..saya ngk jam..pukul 11.45 mlm.hati mula tak sedap "aku nak bersalin dh kot"..tiba² ramai je nurse yg dtg dgn seorang doktor..sorang nurse letak gel kat perot saya utk cek heart bit baby..then, doctor plak s*luk saya utk keberapa kali nya..dgn cemas dia ckp "ok nurse..send her to the labour room..now now!"..mak aii..saya plak masa tu..dah rasa sakit..tapi..masih boleh tahan..sorang nurse dtg pada saya yg masih baring, "puan, nanti siapkan barang² baby dan pampers ye bawak masuk dlm labour room"..saya angguk..sebab sebelum ni kawan² saya dah inform jd saya dah asingkan barang² tu awal lagi..saya bangun dan siap² semuanya.tak lupa juga saya capai hp dan call Mr Ajib. "pa, ma nak masuk labour room ni..pa dtg tau"..

saya terus ditolak ke labour room tepat 12.00 tgh malam..sakit tu sesekali dtg mmglaa tersangat sakit tapi saya masih boleh tahan lagi..saat yg saya paling tak boleh tahan, selepas dipecahkan air ketuban ..hoh..tatau nak katala..seingat saya dalam pukul 5 pagi bukaan saya sudah 9cm..Mr Ajib disebelah saya yg ketika itu sedang mengiring..mmg saya waktu itu tutup muka, tarik hidung, genggam tangan Mr Ajib tanda betapa sakitnya saya waktu itu..bila seorang bidan kata, "ok Puan dah 9cm ye..sabar ye"..saya rasa mcm lega sangat..rasa mcm sekejap je..hoh..lagi 1cm utk saya push..ok sabar..

tapi Allah Maha Kuasa..maybe saya ada buat sesuatu, tersilap kata, tersalah laku..Allah duga saya.tiba² bidan tadi kata "eh..dah 5cm balik"..datang seorang pulak yg saya kira nurse..s*luk lagi..masyaAllah..masa ni mmg sakit itu saya tak boleh tahan..saya tanya Mr Ajib "Pa, kenapa 5cm balik..ma sakit niii"..Mr Ajib tenangkan saya..bacakan saya doa..lap kan dahi saya..saya rasa semua suami akan buat benda yg sama..saya dah tak ingat pukul berapa..tapi saya sesekali pandang jam..kenapa lambatnye ..bidan dan nurse tadi bincang sesama sendiri..dari pukul 5 pagi dgn bukaan 5cm saya menahan sakit sehingga pukul 7 pagi..hari itu adalah 12 November 2009 bersamaan hari Khamis..waktu itu barulah doktor² pakar datang melawat setiap labour room..saya ditenangkan oleh seorang bidan yg sangat baik..Mr Ajib masih disebelah saya..ketika doktor² tu datang, Mr Ajib dinasihatkan utk tunggu diluar..saya sangat sayu..sebab saya nak suami disisi..

Salah seorang doktor yg agak hensem kata pada saya "Juliana, kita hanta you pada bilik OT ye"..saya dah faham maksud doktor tu..saya akan di czer.saya redha..yg bestnye..saya sendiri siap pegang tangan doktor tu (serius masa ni bukan sebab nak menggatal).."doc..can u do the operation?" doc tu senyum.."yes sure Juliana"..hoh..sakit tu mmg saya yg tahu..saya terus ditolak ke bilik OT..sejuk tatau nak kata..sebab baju saya habis semua dibukak cuma dari bahagian dada ke lutut ditutup dgn selimut..saya malu tapi nak buat cemana..kemudian dari paras dada saya ditutup dgn satu alat penghadang yg dialas dgn beberapa lapis kain tebal dgn tujuan saya tak nampaklaa apa dorang buat kat bahagian bawah tu nanti..tapi saya curi² ngk kat cermin lampu di atas..dalam takut² saya ngk jugak..hoh..sib baik tak nampak apa..hehehe..

seorang doktor bius perempuan yg agak muda maybe muda lagi dari saya..suruh saya isi form dan turun tandatangan..doktor bius tu baik..saya mengadu kata saya sejuk sangat..sebab saya dah menggigil yg teramat²..hoh..(cemana saya nak gi obersi ni) hehe..die tutup bahagian tangan dan dada saya dgn selimut..saat doktor² buat operasi tu..saya rasa perut saya bagai direntap²..sakit tak rasala..sebab dah dibius..sesekali perot saya bergoyang² seperti dikeluarkan sesuatu..umm..takut masa tu..tapi saya gagahkan diri..tiba² saya dgr doktor yg hensem tadi ckp "ok..thats her baby"...sekali lagi perot saya direntap..kali ni saya rasa agak kuat sikit..dan saya terdengar sesuatu seperti ditepuk sebanyak dua kali (saya mmg masih ingat benda² ni semua) "pap pap"..dengan kuasa Allah tepat jam 10.26 pagi "uweeekkkk..uwekkkkkk"...baby saya dah keluar..die dah menangis..saya mula menangiss..tapi saya rasa sayu..sebab Mr Ajib takde sebelah..suara baby saya masih terdengar²...saya cari semua arah..saya dah tak fokus pd doktor² tadi..

then seorang nurse dtg pada saya.."puan..ni baby puan ye..baby apa puan?"...saya terus capai..saya ciom dia..rasa nak bangun masa tu tapi saya tak mampu..saya menangis dan kata "baby boy..Alhamdulillah".. saya terus dipakaikan tag warna putih dipergelangan tangan dan saya lihat baby saya dipakaikan tag warna biru..saya masih simpan tag itu sampai sekarang..pada saya ini salah satu sentimental value..

saya kira cerita ini sudah cukup menceritakan pengalaman saya melahirkan baby sulung saya dan Mr Ajib..Alhamdulillah..hari ini genap usia baby kami berdua setahun..sepanjang membesarkan dia, tak banyak karenah..sesekali tu biasala..baby boy kan..Happy Birthday sayang..muahh

Sayang Mummy..

tak banyak yg mummy dan papa minta..cuma mummy dan papa harap dan berdoa semoga menjadi insan yg berguna dan doakan mummy dan papa jika tiadanya kami di dunia ini nanti..

Aaron Ridzqy bin Mohd Najib Ridzman
12.11.2009
Khamis
10.26 pagi
3.35kg
49.5cm
(Czer)




Happy Birthday!


Monday, November 08, 2010

"Sayang+Cinta+Kasih"

Sayang?Cinta?Kasih? lain kah? bagi saya..dari erti atau konteks maksud setiap perkataan itu maybe berlainan..tapi cara menunjukkan rasa setiap perkataan tersebut sama saja kan.. :)

Ada orang terbiasa dgn cara menunjukkan sayang, cinta atau kasih nya itu dgn kata²..tak kiralah melalui perbualan (telefon, surat -ada lagi ke? , email, etc)..tapi tak biasa menunjukkan dengan kelakuan..maybe malu, segan, atau itulah dirinya sendiri..ayat berbunga² jiwang bagai..ada org suka..ada orang tidak..heheh..saya sendiri? ouh tidak..tak rela..hahaha~

Ada pula yg terbiasa dgn cara menunjukkan rasa sayang, cinta atau kasih nya itu dgn kelakuan saja..tak kiralah di mana, tak kiralah usia perkahwinan sudah lama (kalau baru kawen lainla)..eheheh..asyik berkepit ke sana kemari..kalau ada "handbag" kekal pon mereka masih menunjukkan mereka pasangan bahagia..tak salah..tapi orang² tua kata..berpada²..saya sendiri? hehehe..(senyum)..

Ada banyak lagi cara..tapi saya kira..itu paling kebiasaannya..pernah fikir atau anda sedang terfikir anda dikategori yg mana?atau pasangan anda dalam situasi yg mana?..hehehe..tiba² saya nak kaji diri saya sendiri..

Rasanya, saya sendiri mmg seorang yg jarang menunjukkan dgn kata²..tapi saya suka tunjuk dgn perbuatan..yelaa..setakat dalam telefon di akhir perbualan ckp "ok pa..take care i love u"..rasanya orang belum kawen pon pandai ckp camtu..hehe..so,biasa jelaa kan..tapi saya suka, dan rasanyaa setiap wanita dalam dunia ni..mmg mendambakan supaya husband² mereka ckp at least I LOVE YOU setiap hari..betul tak?hehehe..Dr.Fadzhilah Kamsah pun ada kata.. itu satu terapi utk wanita dan memanjangkan usia isteri..heheh..

Bagi saya, dah cukup kata² camtu..tapi kalau tiba² Mr Ajib nak ckp bunga² dgn saya..saya rasa saya perlu buat edisi siasat..hahahaha~ Manakan seorang yg happy go lucky mcm saya, malah gila² (mmg giler pon) nak ckp bunga² (aduh..tak kuaseeee)..rasanya Mr Ajib pon perlu buat edisi siasat kat saya pula..hehe..



***wajah kesayangan hamba***

ni lah wajah² pengarang jantung hati saya..pengubat duka lara..selalu rinduu je kat si junior..tapi minggu ni cam rindu plak kat senior..sebab die bertugas di perbatasan..aiicehh!! cam askar je laki saya..hahaha..

Thursday, November 04, 2010

"Demam"

Khamis minggu lepas petang balik dari kerja tu..Aaron demam..saya rasa tak sedap hati..saya kata kat Mr Ajib kita bawak Aaron jumpa doc..walau orang keliling sibuk kata "ala tak payah ni kentut semut la"..."ni demam nak setahun"..."ala ni nak besar ni"...ok..what ever..saya tau benda² tu semua..saya faham...cuma saya nak mereka lebih faham..bahawa sekarang ni penyakit mcm²..boleh datang tiba²..dan lebih sadis kawasan kami duduk adalah "AMARAN : KAWASAN ANDA TELAH DIJANGKITI DEMAM DENGGI".. perlu ke saya buat tatau saja?

Petang tu juga kami bertiga ke klinik lepas saya "bukak teks pembentangan" kenapa perlu dan wajib bawa jumpa doctor pada Mr Ajib..ok..sebelum tu kene amik MIL di stesen LRT..ok ringkaskan cerita part tu..sampai di klinik..kami bertiga terus ke klinik dan MIL ke kedai OTK nak beli barang katanya..

Nasib orang tak ramai..saat tu Aaron tak meragam..cuma sesekali merengek mintak di dukung..ok..nama dipanggil dan kami bertiga terus masuk..doc agak muda..maybe lewat 30-an..umm..masa ni laa Aaron start menangis..bukan menangis kene inject..tapi menangis sebab doc nak cek suhu..(dia kan tak biasa dgn orang)ok..38oC.. bila nurse pegang2 die..lagilaa die menangis..pening saya..hehehe..(masa ni mmg teruji kekuatan mental dan fizikal seorang ibu)...

Hoh..then doc kata.."kite masukkan ubat melalui punggung ye puan..sebab suhu die agak panas kite takut kene tarik nanti, so puan baringkan dia dan longgarkan pampers"..ya Allah..rasa mcm nak pengsan dengar doc ckp mcm tu..ok...ok..saya cool..ngk muka Mr Ajib..ok die pun cuba coolkan diri..tapi Aaron..owh..die mmg tak cool..sebab die bukan MAT KOOL..hehe (ok ok..stop buat lawak)...

Lepas selesai dah dpt ubat semua..balikla kami berempat ke rumah..sampai di rumah..saya mmg tak selera nak makan..mmg Aaron sajalah fokus utama saya pada waktu tu..sorry Pa..kalau ma mengabaikan pa..(eh rasanya tak kan..cam biasa je)..hehe :P

Malam..kami bertiga tido satu katil..kebiasaannya..Mummy and Aaron je atas katil..Papa tido bawah..(hehe..sian pa)..Kalau dah Mr Ajib yg tinggi tu..confirmlaa tidonye mcm orang normal..cuma saya yg rendang ni laa kene tido tak normal..mengerekot sikit..tapi takpe..demi anak..berjaga kami berdua..owh..disamping itu ,saya ikut juga cara tradisional (saya akan ikut asalkan dah pergi klinik)..kami jaram kepala Aaron dgn daun bunga raya..perah dgn air sampai keluar lendirnya..boleh kurangkan suhu..cubalah..zaman kini, SAINS dan TRADISIONAL perlu seiring..ini pendapat saya la.. :)

Keesokan harinya Jumaat..saya decide utk EL saja..saja jaga Aaron seharian..sampaila hari Sabtu..suhu dah kurang..tapi..Hari Ahad..datangla pulak penyakit adik beradik kepada demam..selsema dan batuk..hoh..maken menjadi² pulak demam tu..susah hati naluri remaja keibuan saya ni..

Isnin...demam masih ada tapi suhu masih terkawal..selsema dan batuk pulak makin hebat..saya decide utk EL lagi (takpe..mmg simpan cuti banyak² utk perkara² yg tak terjangka beginila)..tapi pagi tu..saya bukak teks pembentangan lagi pada Mr Ajib..marila bawak jumpa doc paed..ok..Mr Ajib setuju..demi anak..die mesti setuju punya kalau saya ckp apa²...

Kami ke Damai..berjumpa dgn doc yg popular di sana..fuh lega..kami jadi orang pertama..hehe..tapi lepas dpt nombor tu..berduyunnn kaum ibu bapa sampai dengan anak masing²..huh..sib baik awal..terjumpa pulak dgn sahabat baik saya yg datang bersama suami.. check-up utk perkembangan baby dlm perot..hehe..dah masuk 3 bulan lebeh kalau tak silap perkiraan saya..(tahniah lagi utk keberapa kalinya)..

Ok..mmg silap mummy sayang..sorry..so sorry..silap mummy..sepatutnye saya simpan semua ubat²an dalam freeze..tapi kerana saya terlalu fokus dgn keadaan dia..saya jadi lupa dengan benda yg tak sepatutnye saya lupa!..Paed kata..patutnye Aaron dah boleh baik..tapi disebabkan Antibiotik tu tak simpan dlm freeze, dah takde ubatnye lagi..puncanya..mmg perangai saya akan bawak ubat² utk ditunjukkan pada doc paed kalau saya pergi ke klinik² biasa sebelum ni..then Doc Hasma tanya.."Ubat simpan dalam freeze tak mummy?"..tiba² kepala saya mcm kene hentak dgn tukul besi.."ala doctor..silap saya..saya tak letak dlm freeze"...uwaaaa..terus paed kata "haa...tulaa..kalau tak, dah baik nii..takpe takpe..saya bagi ubat lain..make sure simpan dlm freeze..esok² ni baiklaa"...huhu~ sian sayang mummy..my mistake baby..

Hoh..rasa mcm nak pukul diri sendiri dgn besi..bodo tul....Mr Ajib kata..takpela ma..at least ma tau..lepas² ni jangan lupa..tiba² mcm nak marah dia "nape pa tak ingatkan ma..kan pa nampak ma letak atas rak tu"..hoh..benda² camnilaa menguji hubungan suami isteri..ehehe..takpe..takpe..learn from mistake..bende kecik jangan dibesar²kan..ok..  :P

Malam tu..saya berjaga lagi..tidur pon tido² ayam..kejap² terjaga..nengokkan Aaron..die ok..sesekali mcm mengigau..tapi so far..sepanjang die demam dari hari Khamis petang..makan ok..menyusu ok..Alhamdulillah..(kalau tak..susut badan baby saya ni).. Malam ni laa..saya dapat berita dari mak saya..Atok sudah pergi..bertambah sedeyla saya...(Al-Fatihah)..

Selasa..Alhamdulillah..syukur..Aaron dah tak demam..cuma sesekali selsema dan batuk tu buat saya runsing..saya decide utk EL lagi..huh..banyaknye saya EL..lantakla..saya rasa demi anak, semua ibu², emak², mummy² atau apa saja gelaran..akan buat benda yg sama seperti saya..sebab tu saya tak faham kenapa ada orang yg sanggup buang anak..hoh!

Walau dah tak demam, Aaron seolah² serba tak kena..mcm meragam..letak bawah merengek..bila mintak di dokong..dah dokong pon merengek pulak..bawak ke luar pintu ..kejap² ok la..pastu merengek balik..ummmmmmmm...saya tak puas hati..saya belek seluruh badan Aaron dari hujung rambut sampai hujung kaki..ok...saya jumpa..patutlaa..maybe itu juga salah satu punca dia demam dan merengek..gigi nak tumbuh lagi..heheh..dah bertunas bahagian bawah..kat atas pun ada juga..sebelum ni dah ada 4 batang gigi..dua di bawah dan atas..kali ini yg bertunas di bahagian kiri kanan di kedua² bahagian..maknanya nak tumbuh lagi 4 batang..aduyai anak mummy ni..sian dia..sabar k..Aaron nak besar..

Rabu,kali ini saya decide utk pergi kerja..Aaron dah ok..Alhamdulillah..cuma merengek tu sesekali masih ada..batuk pon masih ada..selsema sudah kurang..tapi saya perlu kerja..ok sayang..be a gud boy ye..jangan notty..mummy work :)


***monyok je muka dia***


***Aaron ni tak ske pakai cool fever..abis die cabut dan campak..sudahnye saya letak cool fever kat belakang badan dia..yg ni tuala yg saya dah basahkan..sebelum tu dah jaram kepala dia dgn air lendir daun bunga raya..kalau nak letak juga cool fever tu..time die dh sleep..bila dia sedar dari sleep pun..die tak pasan..hohoh~ ***


***huhu..saya demam~ sian sayang mummy***


Rasanya sepanjang saya membesarkan Aaron..ni kali kedua dia demam...yg lain cuma biasa² je..aritu masa die nak masuk usia 6 bulan pun demam..rasanya dia ikut papa..kalau sekali demam..ummm..berhari² laa jawabnya..kalau ikut mummy dia..antibodi kurang..memang sikit² demam..sikit² selsema..kena ujan sikit..pening..kena panas sikit..demam..hahaha~

Till then..Assalamualaikum ^_*

Wednesday, November 03, 2010

"Kisah Atok ; Al-Fatihah"

Lama saya menyepi..

Takle lama pon..dalam seminggu je..banyak kisah² yg saya simpan..tapi saya mulai dulu dgn kisah ini.. (air mata bergenang)

Al-Fatihah utk atok saya yang telah pergi meninggalkan kami dan dunia ini pada Hari Isnin pukul 10 malam.

Saya sangat sedih..sebab saya tak pergi melihat arwah atok utk kali terakhirnya..pada hari Ahad lepas, masa arwah atok masih ada, adik beradik beliau datang ke umah mak saya di cheras dari Muar dan membawa pulang atok ke sana utk mereka jaga..

Saya fikir, saya dapat jumpa atok pada minggu ini (cuti deepavali)..maklomla..saya 2-3 minggu sekali baru balik umah mak saya..tapi Allah lebih sayangkan atok..atok pergi dahulu..(saya redha)..

Arwah atok disemadikan pada hari selasa dalam jam 11 pagi..mak abah saya serta adik beradik lain pergi ke Muar setelah dpt berita tu (dan saat saya menaip ni..family saya masih berada di sana)..

Atok..
diana minta maaf..tak dpt lawat atok..sampai sekarang diana masih teringat kata² atok.. "atok dah takde sapa² dah..atok cuma ada korang saja".. tapi diana rasa sejuk hati..sebab dapat cium tangan atok..InsyaAllah diana akan "ziarah" atok..Semoga arwah atok bersemadi dengan tenang dan ditempatkan dikalangan orang² yg beriman..Al-Fatihah(amin)..

Tuesday, October 26, 2010

"Kisah Atok"

Karman Karto nama diberi..

Hoh..JAWES? harlaa..nama jawa..takkan saya nak kata nama omputeh..gila ke hapa...(sambil senyum sumbing)..bapak saya pon jawa jugak..kalau saya nak tipu..nama saya pon sah² ada unsur jawa di situ..juliana bte jamian bin ponijam..tak kesahla jawes ke apa ke..janji rock..bapak saya jawes + melayu + banjar..mak saya plak banjar + bugis + melayu + cine...nanti anak saya akan ckp kat kawan dia..papa saya nogori + kelate + melayu..mummy saya plak melayu + jawes + banjar + bugis + cinet..hoh..mcm hebak!ngader²..hehe..ok ok ni bukan nak cerita pasal saya..ni nak cerita pasal nama di atas tadi..

semula..

Kisah Karman Karto..lelaki ini saya panggil atok..beliau adalah sepupu kepada arwah atok saya iaitu yg bernama ponijam tadi..maknanya beliau adalah pakcik sedara kepada bapak saya le kan..makanya kami adik beradik panggil atok le kan..

Atok sekarang hidup sendirian..isteri beliau dah meninggal 5-6 tahun lepas kalau tak silap saya..atok bermastautin di Bdr Tun Razak nun..dari saya kecik dua beradik saja..sampailaa dah jadik lima ni..sampailaa saya dah kawen beranak pinak..mmg dgn kami lah atok rapat..atok takde anak dgn isteri beliau ni (yg kami panggil NekTok..Al-Fatihah utk Nektok jua utk insan² yg telah pergi dahulu..amin)..tapi atok ada anak tiri iaitu anak kepada isteri beliau dgn suami terdahulu yg kami panggil ceknor..ceknor duduk Jb nun kat Mersing..beda'ah jauhnye..jadi jarang le dtg..cuma sesekali melawat atok jika kelapangan..takpe kami paham..tapi...atok ada anak sedara..yg duduk dekatnye takle jauh mcm kelantan dgn johor..nunn kat kajang..jauh sangatkah?

Masa saya kecik² dulu dua beradik saja dgn adik perempuan saya..kami selalu ke rumah atok..main² tumbuk inai kat tepi umah beliau..ada pokok inai disitu..mmg kerja kami berduala membotakkan pokok inai beliau..Nektok tak marah pon..Arwah Nektok plak ske makan jamu..walau dah tua..tapi badan masih bergetah seperti Pengasas Jamu Mak Dara..gaya2 arwah Nektok pon mcm tula..sebijik..(tersenyum mengenangkan arwah Nektok)..dulu Nektok rajin bagi mak saya petua² jaga badan..umm..harammm mak saya nak ikut..heheh..Arwah Nektok dgn mak saya kongsi minat yg sama iaitu bunga orkid..bila sabtu ahad, selain bawak kami berdua gi taman burung, kami akan dipaksa ikut ke taman bunga orkid..nak beli ORKID lah..

Kalau mak abah saya kerja..mmg kami berdua akan dipost ke umah atok..bukan jauh pon..naik moto honda civic tu sampaila kami kat sana..atok masa tu masih bekerja dgn NST..pandai ckp omputeh tau..bila malam..atok n nektok bawak kami berdua jalan² ngk lampu kat KL..hoh..masa tu kira cam bestlaa kuar malam² ngk lampu kat tepi² jalan yg gantung² kat pokok..besh woo.especially area Istana..hoh..mcm gi KLCC jee..(masa tu takde lagi)..hehehe..Bila nak balik umah..atok n nektok akan hantar naik keta..ok..siap singgah kedai dulu belikan kami dua beradik aiskrim dlm tupperware tu..hoh..masa tu kira cam besh woo..hehehe..umm..tu dulula..masa kecik²...ummm..

Lepas Nektok pergi..tak lama tu..atok pon retired dari NST..yela..dah biasa bekerja kan..atok kerja jadi dreber bawak van roti manis tu..hehe..sedap..tapi tak lamala..tiba² atok terasa nak "berhijrah"..atok mula belajar kat sekolah² pondok..kadang kat Kelantan nun..kadang kat Pahang..nengokla mana² die nak pegi..jadi, Abah saya la yg hantar..kadang² hantar kat stesen bas saja..sesekali penah gak saya kene khutbah "bila diana nak pakai tudung ni..kan cantekkk"..hehehe..mulut saya ni ringan je ckp "heheh..atok doakan laa..semoga diana pakai tudung yeh.." sambil menyeringai..thee hee hee..(sebenarnye nak kaber malu) :P

Kemudian kisah rumah atok jadi isu..atok dgn ikhlasnye telah tukarkan nama hakmilik kepada abah..tapi banyak campurtangan..pada mulanya abah mmg tolak abis² an..sebab abah takmo org kata abah nak harta atok..tapi atok berkeras..atok kata..abah dah mcm anak sendiri..kitorang adik beradik dh mcm cucu sendiri..harapkan anak saudara..semua kata ada hal la apala..setelah hal tukar nama selesai..sedara mara belah atok mula pandang sinis pada abah..sian abah saya..huhu~.. anak tiri atok iaitu ceknor setuju dgn keputusan atok..sebab die tau..abahlaa yg amek tanggungjawab menjaga atok dan nektok..org lain wat tatau je..dorang tu siap tanye lagi mana geran dan bla bla..ada ke patot! Kini rumah atok tu disewakan..tapi duit sewa tu abah saya tak amek pon malah dimasukkan ke dalam akaun atok semasa beliau belajar di sekolah pondok..

Setelah waktu berlalu..atok kini sudah tak sehat..beliau pon sudah tidak pergi lagi ke sekolah pondok disebabkan kesihatan yg terganggu..atok pon dah selalu sangat ulang alik ke hospital..abah dan makla yg uruskan..baru² ni..mak mintak tolong saya lawat atok di hospital sebab abah kerja dan tak boleh keluar..saya plak agak serba salah, sebab mr ajib kene kursus..bincang punya bincang..mr ajib kata kereta die tinggalkan jadi saya cuma perlu ajak sesapa temankan..kalau nak harap saya bawak kereta..mmg tak sampaila..hehehe..saya pegi lawat atok dgn dua orang kawan seunit ofis saya..Sedih dan terharu..bila atok kata "atok takde sapa² dah..korang sajalah yg atok ada" saya nak nangis..kawan saya pon dah bergenang air mata..huhu~...sejak dari tu..atok semaken sakit kuat..sekarang atok ada di rumah cheras..abah kata..dah tak boleh anta kat rumah dia (atok duduk kat sebelah rumah beliau yg disewakan..ada tanah sikit tmpt pokok² inai dan bunga² orkid di sebelah rumah tu jadi dibuat rumah lengkap ruang rehat, ruang tido, ruang dapo, ruang bilik air dan tandas)..

Bukan tak penah ajak atok duduk dgn kami kat cheras tu..dah beratus kali..tapi die tanak..tanak menyusahkan kami katanya..malah die plak berkeras ajak kami duduk di rumah beliau tu..(sebelum ditukar hakmilik)..selepas tukar pon..abah masih tanak duduk situ..abah tanak org kata die nakkan harta atok..jalan paling mudah..abah sewakan..jadi duit sewa tu abah bagi pada atok..buat belanja dia..sekarang ni atok dah tak larat nak wat apa² aritu atok jatuh..disahkan kene penyakit angin ahmar tapi baru peringkat awal..ummm..atok pon tak boleh nak bercakap dgn jelas..sian atok..

Sesekali ada juga anak sedara atok yg duduk kat kajang nun datang melawat..Biasala..masing² dah tua kan..jadi takdela nak berbalah pasal isu rumah tu..Kiranya semenjak atok sakit ni, hubungan dah pulih semula..ni hikmah ni..Sekarang atok dah makin kritikal..perlu dipapah utk ke mana²..beliau lebih selesa berbaring saja..tiba² adik perempuan saya telefon..bagitau..mak dan abah tadi bawak atok gi HKL utk rawatan susulan..tapi yg tak beshnye..result aritu kata..atok kene penyakit kanser paru²..umm..uwaaaaaaaaa..sedeyy kite..dah merebak ke saraf² beliau..terus saya telefon mak tanye hal yg sebenar..umm..ntah..takleh nak bayangkan apa yg terjadi nanti...mak kata..HKL suruh balik dulu..nanti atok akan direfer ke Hospital Selayang..

huhu~ sedey... (tiba² air mata bergenang)..