Tuesday, February 14, 2012

"Corat Coret Saya - Aaron #1"

Assalamualaikum semua... (apa lagi ye)..ha..Salam 21 Rabiulawal :)
saya baru baca mcm mana Mami selalu intro..

Nama saya Aaron Ridzqy.

***maaf..masa ni saya buka uk uk ye***

Walau saya tak berapa pandai menaip kat keyboard ni..tapi saya cuba ye.Saya nak cerita keadaan saya di rumah.

Sudah beberapa hari semua orang pergi solat (Mekah).Bila orang tanye saya, mana nenek aina pegi?mana makteh pergi?mana tok man pergi?mana uncle acot pegi?mana paklong pegi?mana cik kim pegi?mana tok teh pegi?mana tok ngah pegi?mana nekma pegi?mana acu lily pegi?walau soalan berulang kali cuma tukar nama saja.Saya cuma jawab "pergi Mekah".Lepas tu orang dewasa ni suka tanya banyak kali. Buat apa? saya cuma jawab "solat"..lepas tu orang² dewasa mcm tepuk² tangan kata..pandaiiii..pelik saya.. :P

Semenjak² ni, saya perasan Mami bangun awal.Tataula apa mimpi dia.Maybe die dpt hidayah dan petunjuk.Walau saya pejam mata, saya bukak sikit je ngk mami akan keluar perlahan² dari kelambu khemah.Saya tau die kunci alarm kat henpon tepat² kul 5 pagi.Ingatkan nak sabotaj mami.Tapi saya tak reti nak offkan..heheh.Kadang² saya sabotaj dgn cara..gerak² sikit..ngeliat² sikit.."mamiii...nak milo..nak milo"..kebiasaan saya meminta dgn mata terpejam.Mami pun terbantutla nak buat kerja.Kene layan saya dulu.heheh..

Bila Mami dan Papa dah siap² nak gi kerja.Papa kene layan saya pulak.Bawak saya naik motor pusing² sampai sungai.Kalau nasib saya baik, boleh nampak bangau.hehe..Dah pusing satu round..baru Mami dan Papa boleh gi keje.Kalau tak, saya akan meroyan nak ikut..heheh..ouh..semenjak MakTeh gi solat (umrah)..saya tinggal dgn NekNdak.Adik kepada Nenek Aina.Kadang² saya merayap gi rumah Kak Icah (anak Wan De).Kadang² saya gi rumah MakTeh.Sebab ada Mama Ina (anak MakTeh)..umm..paham tak?um..jap eh..

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v




Ini saya baru lukis.Meh saya explain. Saya, Mami dan Papa duduk kat rumah Nenek Aina.Dalam tu ramai orang duduk.Sebab Nyang saya masih ada.Umur die sudah 92 tahun..Saya plak, dijaga oleh MakTeh lepas Mami abis pantang.MakTeh adalah kakak Nenek Aina.Depan rumah adalah rumah Wan De.Adik kepada Nenek Aina.Kadang² saya lepak situ main² dgn Kak Icah dan Abg Amir (patut adalah pangkat makcik dan pakcik) kalau  dorang belum pegi school.

Sebelah rumah Wan De adalah rumah TokNgah.Abang dan anak sulung.Jadik area situ adalah rumah dan tanah adik beradik Nenek Aina.Jadi, saya ada banyak rumah nak pegi.Kalau raya, mmg penuhla.Semua sanak saudara berkumpul.Pusing² situ saja.Tapi ..shhhh..ini rahsia tau..Saya pernah dengar Mami kata "kadang² boring jugak asik pusing² sini je..tak berkembang"..saya tak paham maksud Mami..tapi mcm tula bunyik die..hehehehe...

Oklah..berbalik cerita saya tadi.Bila waktu senggang, saya suka bagi ayam makan.Saya bagi beras.Tabur² mcm tu..Ouh, saya tak lukis gambar ayam sebab dari tadi saya lukis mcm itik je.Kucing plak, Papa yang bagi makan sejak TokMan gi Solat.Kalau time Mami dan Papa gi kerja, Kak Icah atau NekNdak yang tolong amikkan beras.Waktu pagi Kak Icah ada rumah sebab die school petang.Jadi, bila tghari Kak Icah gi school.Saya boring.Sementara nak tunggu pukul 2, Abang Amir balik dari school, NekNdak akan siap² saya.Bagi makan tghari dan wash² saya. Lepas tu..kalau saya ngantuk, saya mintak NekNdak buatkan susu.Pastu saya akan tidur kat bilik.Kadang² saya rasa mcm kehilangan.Teringat Mami.Saya nangisss..hu hu hu...NekNdak pujuk², saya pun tertido.

Bila celik mata, Abg Amir dah ada rumah.Main² dgn Abg Amir kat rumah Nenek Aina.Kadang² Mama Ina dtg nak amek bawak gi rumah MakTeh.Nengokla..kalau mood baik..saya ikut.Tapi selalunye saya tanak.Kalau ikut pun kejap je..Maybe saya boring kat sana takde org..Sampailaa petang..Sementara nak tunggu Mami dan Papa balik, saya main dekat padang tu.PakNgah (abang papa) selalu balik awal.Jadi, saya bolehla main kite (layang²) .Abg Faris (Anak PakNgah) pun ada.

Petang, saya selalu ikut PakNgah beli air soya.Lepas tu amek Abg Akram dari school.Saya seronok jalan².Tu semua akvititi saya sementara nak tunggu Mami dan Papa balik.Bila dengar je motor papa dari jauh..saya dah lonjak²..yea yea..Mami balik..nak milo..nak milo...hehe :P

Umm..tataula..Bila Mami nak bawak saya gi opis.Aritu dah ckp.Tapi tak buat pun.Kalau pagi² Mami nak pakai baju kerja..saya mesti tanye "mami nak pegi work ke?" Mami jawab yela..nak gi workla..napee.. Nanti saya akan ckp "tak payahlaa pergi workk" takpun saya akan ckp "aaron nak ikuttt"..hehehe saja wat Mami suspen.

Okla..saya nak main ball, angry bird dgn lego jap eh..
tata semua :)


19 comments:

Anum said...

so sweet

Nadi'Nadiah said...

Aaron.... Pandai aaron lukis kan.... tapi kenapa tgn org lidi tak buat peace style aunt sally... hehe.... ;p

Sue-Rya AQ said...

hehehe...coretan yg comel dr si kecil..aaron mmg comel..mcm mommy dia..tggu ayish bole jalan okeh..kita main same2.. :)

e k i n ♥ y u s r i said...

aaron yg comel...
(^_^)

fazilzura said...

anak ko windu nenek nye ye? cian dia..

amboi ko , siap ado lukisan bagai kan

ieda said...

aaron dah semakin keletah ..
semoga aaron sihat2 sahaja .. winduu nak tgk wajah dia ;)

wardah @ fie shah said...

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA....ok ok Ibu memahami sebab pak long aaron adalah suami Ibu, jadi cerita ni mcm dah sebati dalam hidup Ibu juga.

Ibu tak tahan dgn lukisan aaron (mami) tu. Ibu nak gelak ni. Hihihi

Oh btw, adik Tatak asyik lah tanya aaron aaron. nnt Ibu dtg kawasan perkampungan kita tu yep.

~ DADDY ADANDO ~ said...

Aaron tak nak KOKONG...???

bffCM....

wahida said...

ekekekek...lawak la lukisan ko tu...comel!!

tapi sumpah aku tak faham pertengahan citer sbb byk sgt wataknya....ekekekek....

..::SangRatoo::.. said...

Anum: tq untie anum :P hehehe

..::SangRatoo::.. said...

Nadi: ehh untie nadaaa..eh silap..untie nadiii..aaron nak lukis tadi..tapi duk fokus kat ayam terus tak jadi lukis ayam pun. dan teruss tak ingat nak wat peace :P

..::SangRatoo::.. said...

sue: heheh ha boleh boleh :P

..::SangRatoo::.. said...

ekin: tq untie...hikhikhik(gelak gataii) :D

..::SangRatoo::.. said...

fazilzura: gitulah gamaknye..rindu..semua orang takde..hehehehehe :P

..::SangRatoo::.. said...

ieda: Alhamdulillah kak ieda..semoga die baik² dan jadik anak yg baik..insyaAllah :)

..::SangRatoo::.. said...

wardah: ibuuu..penat aaron lukis..ibu kata mami?mami membongkang kepenatan bangun awal hari² hehehehee...

yela..aaron pun rindu adik tatal..tapi bila jumpa..mcm nak gaduh je..peliklaa..ehehe :P

..::SangRatoo::.. said...

Daddy Adando: tanaklaa kokongggg..hahaha BFFFEEE CMMMMM

..::SangRatoo::.. said...

wahida: hahaha..tu baru sikitt je nama²..ada banyak lagi watak yg aku tak keluarkan..cukup² la..heheh

MaryaYusof said...

Ingatkan aaron mana tadi...rupanye si comel Aaron Ridzqy... comel dok mencangkung cengitu... Suka tgk! Sapa yg lukis tu, pandai ye :)