Tuesday, May 08, 2012

"Kota Kinabalu - Hari Pertama"

Assalamualaikum Semua dan Salam 16 Jamadilakhir :)


Hari ni sgt rajin utk update pasal percutian di Kota Kinabalu, Sabah.Ini percutian jarak jauh yang pertama untuk kami tiga beranak.Dan kali ketiga utk saya dan Mr Ajib ke Sabah..(syoknyee..tak puas..tak puas..nak pegi lagii)..Ouh ya, kami bukan bertiga saja, ada biras beras merangkap geng divas saya sekeluarga juga.Bukan orang lain pun, suami dia abang ipar saya..hehehe..Bookingnya sudah lama..setahun yg lepas masa promo tu tak silap dlm bulan 5..jadi..dari bulan 5 tahun lepas sampailah ke tarikh nak bercuti tu, abis segala blog, web dan apa saja berkait Sabah saya godek..

Semua dirancang dengan teliti dari segala aspek.Yelah, saya dan Mr Ajib agak susah hati mengenangkan si kecik Aaron Ridzqy tu..Risau dia buat hal..Kalau dalam kereta papa dia, bolehla buat hal mcm²..dalam aeroplane kekdahnya beribu² meter dari paras laut..apa aku nak buat?haruuuu biruu..Macam² perasaan bergelodak dlm hati saya ni..kalau dia buat begitu..saya nak buat bagaimana?kalau begini, bagaimana?tskk tsk..susah hati mak ni..hehehe

Bila lagi seminggu tarikh nak bercuti, lagi makin bergelodak..Masa tu, ofis saya tgh sibuk event Mihas yang saya juga terlibat sebagai secretariat.. (key in form je pon) :P eheheh..ok sambil key in form pun hati terawang² di Sabah yeee..ok sambung citer..

Tarikh adalah 10 - 12 April, 2012 yakni hari Selasa, Rabu dan Khamis. Rabu dah save cuti masa tu Cuti sempena pertabalan Sultan Kedah..so, saya cuma apply hari Selasa, Khamis dan Jumaat..woohh..manyak syokk woohh..Tapi Isnin saya masih bekerja...Flight adalah pukul 12.45 tghari..Sebabkan dah web chek in awal, takdela nak rushing sampai awal² kan.Tapi sebabkan 1st time berjalan jauh bawak anak, saya dan Mr Ajib kuar awal juga..dalam pukul 9 pagi dah bertolak dari rumah MIL sampai ke ofis dulu.Di ofis, kawan Mr Ajib hantarkan kami tiga beranak ke KL Sentral.Nanti dia akan tinggalkan kereta kami di ofis.Dari sana kami naik SKYBUS..masa tu Aaron sangat behave.Sempatla tertidur dlm bas..

***im ready..yeah yeah!***

Kurang satu jam sampai di LCCT..perasan makin berdebar..saya ni dah berapa kali naik aeroplane pun masih berdebar²..gayatla katakan..dpt plak suami jenis suka mengusik² menakutkan isteri..bertambah² plak ada Aaron Ridzqy..adeh..maken berdegup² jantung ni..fikirkan mcm mana laa tiba² die nak "milo" ateh tu..tiba² die ckp "mami..aaron nak beraklah"..uwaaa..adusss..haru....umm ok..kat kaunter masa nak drop baggage, stewardess yang tak berapa tinggi pun berkata pada Mr Ajib "banyak sangat abang amik ni..rugiii" terngiang² kat telinga saya..tapi sebab saya tengah melayan Aaron Ridzqy yang mulai cranky sebab tgh syok² tido dlm bas dikejutkan, saya diamkan saja..mmg rugilah, berat baggage cuma 17kg tapi kami buat 25kg ye..tskk tsk..korang tanak tanye berapa berat baggage yg aku buat balik tu?hehehe..menangis kerugian pun tak berguna..30kg ye :P phewww....tskk

Kami berlegar² di Balai Berlepas..masa tu ada dlm setengah jam sebelum naik aeroplane.Biras sudah sampai di Sabah..siap sms tanye dah naik flight ke belum..tatau aku punya menggelupur nak tenteramkan anak yg dah mulai active five ni..punyalah die ngader² tanak makan, siap ckp "Aaron nak makan dalam aeroplane"..tu pun sebab Mr Ajib pujuk kata "nanti kite makan kat dlm aeroplane eh.." ..umm..anak kalau meragam tak cukup tidur mmg beginilah ye..phewww..berpeluh² saya..make up pon cair..Mr Ajib dengan pantas belikan KitKat utk anak bujangnye..hehe adalah dlm RM10 ..anak punya pasal..

Bila dah dlm perot aeroplane, si kecik tu dah mcm gelisah..dia bajet kalau duduk dalam kereta terus jalan..mcm tu jugaklah aeroplane..tidak sayang tidakk..kene sabar sayang..arrghh..mmg tak sabar saya pada mulanya..dia punya buat perangai..siap jeritt "mamiiii....mamii.." Mr Ajib dah mula nak marah..tapi saya masih bersabar..kenangkan nanti dah naik awan die tak diam² susah jugak..so salah sorang kene lembutkan hati anak..dengan kuasa yang ada, saya pujuk Aaron Ridzqy..walau stewardess dah buat announcement no food outside allowed..aku pedulik hapa..KitKat tadi tu jugak penyelamat keadaan..ok..disebabkan KitKat juga..Aaron jadik peramah dan behave sangat..tengkiu KitKat..i ♥ u KitKat..


***i ♥ u KitKat***
SUMBER DARI GOOGLE


Masa aeroplane naik atas, punyalah terkumat kamit mulut saya baca doa itu ini nak tenangkan diri..nak tenangkan anak sekali..Mr Ajib biasala..die duduk sajalah..hehe..ouh ye..sebabkan Aaron Ridzqy bukan infant dan tergolong dlm golongan toddler/adult..makanya die ada satu seat sendirilah..tapi tak nampak mcm duduk sebab asik nak berpangku..bila dah sampai atas..amaran seat belt boleh dibuka..barula hati saya tenang..hehe..sebab dah rasa mcm bas jalan..Aaron Ridzqy jadi behave sangat..mula² die tanye..

"mami..apa ni?dlm keta papa takde?"

Memangla takde sayang..nanti kita suruh papa pasang ye..boleh mami masak sekali..hehehehe.. kejap die tutup..kejap die bukak..haii..runsing..bilaalah nak sampai Sabah ni..(baru 10 minit berlepas)..hehe..lepas tu..dia berdiri..tegur orang belakang..tegur orang depan..kebetulan seat depan dan belakang..ada budak baya² dia..main cak cak la..main say hye laa..umm..gitulah~..tiba² peramah sangat..lepas tu..tiba² "mami..aaron nak  beraklah kat aeroplane" terus saya mcm nak pitam...tapi saya kontrol.."janganlaa..aaron berak nanti eh..nanti kite beli kitkat" hehehe..hailaa anak..kalau tak sabar..mmglaa..tsk tskk..lepas tu..die main zombi² dgn Mr Ajib..tak dapekla bapak ko nak melolap bijik mato..hehehe..setiap minit saya kerling jam ngk..bila nak sampai nih..hehehe

Ouh ya..selain buat web check in pergi dan balik, saya juga buat chek in baggage utk pergi 25kg dan balik 30kg juga, oder menu pergi dan balik, serta pick a seat utk pergi dan balik yg berharga RM6 utk satu seat..ummmm....menu utk pergi, saya oder 2 set nasi lemak combo yang berharga RM9.90 satu set..kalau kite oder masa kat atas..dlm belas² jugak harganya..ok save di situ..tapi yela..saya dah kerugian tang check in baggage..erkk.. malas kira malas kira.. :P saya mmg tak berapa selera nak makan..dari pagi bertolak pun saya tak breakfast kenangkan perasaan berdebar² tu..sampai nak muntah..jadi saya cuma suapkan Aaron saja..janji die kenyang..mak kebulur pun takpe.. (mak tak sabar nak jejak kaki kat Sabah..penakutt)..hehe :P

Dan lagi satu, pada mak bapak yg ada anak² kecil..no worries kalau nak hand carry beg yg ada air panas, air sejuk in case nak buat susu anak.Takde masalah pun.Saya sendiri lepas bawa botol air anak naik atas tu..walau ragu pada mulanya.Tapi bila polis check di pintu sebelum ke balai berlepas tu kata ocay..terus sejuk perut saya..Siap check nama anak saya "Eh..ingat Aaron Aziz..Aaron Ridzqy pun boleh juga" sambil nak cuit pipi budak kecik tu..Tapi, saya tak sure utk international flight..belum ada experience begitu.. :)

Dalam 30 minit nak sampai,rasa gembira nampak muka bumi Sabah..ouhh Alhamdulillah..bila dah touch down tu..ummm mcm nak cium je En.Pilot..hehe..cepat² kami turun walau seat agak depan juga no. 8 tapi dalam keadaan beratur la..saya pegang barang² , Mr Ajib dukung hero kami..dah sampai bawah, cuaca mula mendung..kebetulan cuaca waktu kami ke Sabah, sekejap² hujan sekejap² panas..

***masa ni saya call biras kata dah sampai..***

***kat imigresen..Aaron sempat buat larian 400meter***



***papa..mana beg papa? dah hilang ke?***

Tak sampai setengah jam, biras dan abang ipar sampai..dari kejauhan nampak kenderaan Avanza warna hitam..dah nampak anak buah saya si Kakal senyum kegirangan..yela..sebab nampak abangnya si Aaron..hehehe..pastu kami singgah Tanjung Aru..teringat masa zaman hanimun..salah satu tempat mesti singgah saya dan Mr Ajib..hehe..auww~

nota: selepas ini semua gambar² adalah dari kamera profesional..hehe






Dah puas anak² main pasir, nengok air laut..time utk berehat..Saya dan biras decide amik Marina Apartment yang ada 3 bilik..walau kami dua family saja..bilik ketiga berguna juga..boleh amik bantal lebih, boleh guna towel lebih..heheh..unit apartment yg kami dpt sangat bersih..besar dan luas..mengadap swimming pool..sian anak²..dpt nengok je la swimming pool tu..jadual kita padat sayang..kitchen utilities semua lengkap..siap ada mesin basuh lagi..sebabkan kami semalaman saja..takdela nak membasuh bagai kan..









*rindunye bilik ini* :)



harga? Kereta sewa + Marina Apartment..bolehla call Mr. Don sendiri.. saya memang recommended sangat dia ini..baik hati dan tak berkira..mudah²an rezeki dimurahkan..
apa² call sendiri ye.. Mr. Don (016-8470945 / 019-2052278)..teringat pada anak Don yang comel dan tembam tu..kalau untie ada rezeki lebih untie dtg lagi..tunggu untie ye Baby Adam :)

ummm..sebabkan Sabah ni awal sejam dari kita di KL, makanya dalam pukul 6 petang sudah seperti maghrib..sebelum bertolak lagi saya sudah survey waktu solah di Sabah..senang untuk kita rancang jadual perjalanan ye tak..sempat belajar dgn ustajah sally cemana nak niat jamak qasar :)



Lepas solah maghrib, kami siap² utk dinner..baru pukul 7 petang..tapi dah mcm pukul 8 mlm..hehe..kami carik Mc'D saja..untuk anak² suap saja bubur mekdi..Lepas tu, kami jalan² sekitar Pasar Philippines..sempatla singgah Pasar Ikan Masin.Saya dan biras saja yg pergi membeli.Anak² dah "terkandas"..tugas bapa² menjaga anak² dlm kenderaan..hehehe..waktu beroperasi jam 9 pagi sampai 12mlm. Tapi kalau dah tengah malam tu tak banyak kedai² yg buka lagi.Ouh ya..Sebabkan kami share keluarga dan sedara mara yg sama belah suami masing²..kami pun "share" je beli barang² haha..jimat di situ..bukan kedekut ye..benda sama je pon..Melilau cari ikan terubuk masin murah..akhirnya dapatlah RM10 utk 3 keping..hehe..tapi kami beli banyak, penjaga kedai bagi kami free 2 ekor..jadiklah..lepas tu dia siap² bungkuskan mcm briefcase..hehe..

Kemudian, kami cargas cari survinior pulak di Pasar Kraftangan..tak banyak kedai kami pergi, mengenangkan anak² yg dah tertidur takut tak terhandle si bapa²..asal dpt kurang harga, kami beli juga..kami beli pun dekat² dengan Avanza suami² parking..takut tak jumpa kereta..maklomla..tempat orang kan..dah siap semua..terus balik..


ummm..episod kedua sambung lain hari ye :)


enjoy reading :)


*AWAS..SAYA TGH BW.. :p *

16 comments:

Anum said...

hehe.. syoknya cuti2

ZSqueenbee said...

sis,it was great!! nice apartmnt..percutian keluarga mmg sentiasa MARBELEZZZZ!! lps ni leh gi lgi..tggu promo cuming dlm bln 5 ni..hihihi

Sue-Rya Qistina said...

hehehe..pengalaman yg sgt menarik bila bawak anak yg dh keletah berckp, dh pandai berjalan dan mcm2 lg..harus ke kota sabahan nnt! x sabar nk tunggu next n3 mommy jue :D

Nazri Razra said...

Uiii.. Seronoknyer pi Sabah. ni mesti banyak beli seefood wat balik.

ieda said...

seronoknyaa ..
patut jun lama menghilang bercuti ke sabah rupenya
besar dah aaron kan .. bile nak beradik nie ekekek ;)

fairus said...

WAH.. SERONOKNYA KE SABAH.. SAYA TAK PERNAH SAMPAI LAGI..

Alin Marlini said...

seronok Aaron naik kepal tebang ek :)

..::SangRatoo::.. said...

Anum: syok anum..sesekali berehatt :)

..::SangRatoo::.. said...

ZS: yes yes..kak jue pun tgh tunggu promo lagi..cepatttt A.A..jangan hampakan kamiiiii :P

..::SangRatoo::.. said...

Sue: hehehe..mmg syokla..bawak anak berjalan sekali.. :P

..::SangRatoo::.. said...

Nazri: hehe tak banyak..tapi adala membeli..hehehehe banyak dlm perot je :D

..::SangRatoo::.. said...

ieda: takde la menghilang kemana pun kak ieda..penyakit malas tu bersambung²..hehe adik aaron?err nanti tunggu aaron mintak..hehehe

..::SangRatoo::.. said...

Fairus: Alhamdulillah Fairus..ada rezeki lebih sikit..hehe..kalau Fairus nak bawak isteri dan anak berjalan² di sana..sangat reccomended..sgt cantik di Sabah :)

..::SangRatoo::.. said...

Alin: heheh mmg seronokla budak² skrg..kite dulu² susah..kumpul duit pun belum tentu dpt naik kapalterbang kata org :)

Mr.Clive said...

wahhh wahh wahhhh excited nyerrr prince aaron tu...ehehehe...

and glad u guys had fun!

the tempo of life said...

comelnya anak akak