Monday, December 03, 2012

"Sarawak-Kuching Part 3"

Assalamualaikum Semua dan Salam 19 Muharram :)


Saya terus sambung ye..hehehe * senyup katup mulut*..pagi² Ahad..lepas breakfast, dalam pukul 8.00 pagi perjalanan yang tenang lagi rebas *sebab hujan sedikit* diteruskan..Mr Ajib selaku pemandu bertauliah dengan bantuan waze beliau memandu dengan bersopan santun..hohohoh..bapak mertua duk sebelah oii..Aaron masih melayan youtube upin ipin "Bulan Hantu" asiklah melayan cerita yang sama berulang²..aduyai..tsk tsk..

Kali ini perjalanan agak jauh..lebih kurang 45 minit.Kalau tak biasa dan sesat barat, boleh sejam lebih..hohoh..haih..tanaklah..dahla ada budak kecil sorang ni..kalau meragam buatnye tengah hutan..tskk..mintak dijauhkanlah..tapi insyaAllah Mr Ajib ckp..saya nengok map yang saya beli tu.Saya ckp dengan Mr Ajib kene lalu Pekan Bao sebutan "bau".So, kalau kite lalu pekan tu betullah jalan kite lalu ni.Mata saya ni asiklah melilau nengokkan signboard.Abah sebab tak biasa berjalan jauh, mmg sakit kepala dibuatnya.Mak saya pon lalok.Jadi walau saya duduk belakang, saya ada tugas utk teman suami..hohohoh *sangattt*..

Alhamdulillah, lepas je lalu Pekan Bao tu, mmg dalam kiraan waktu yang tepat dalam 45 minit perjalanan kami pon sampai.Syukur...riang hati ini sebab dipermudahkan segala urusan.Akhirnya, tempat yang saya recce berhari² dalam internet dan blog dah ada depan mata..naaa..amek kau..sepanjang² jalan tu nampak sayuppp je.."larat ke nak jalan ni?" hohoh..terus saya pandang budak kecik yang ralit nengok youtube tu..hohoh..kalau die mintak dukung..abesslaa..hohohoh....lepas pujuk bagi hp tu..mmg seperti yang dijangka "aaron tanak jalan..aaron nak dukungla mami" humph..mula² mmg tak layanla...sebab baru sampai je dah nak dukung kan..tapi lama²..aku sendiri pun letih noks..akhirnya..dukung jugakla..







Macam² lah ada dijual kat Pasar Serikin ni..yang penting, sediakan duit adalah semua² tu..hohoh..sepanjang 4 hari kat Sarawak, hari ketiga kat Pasar Serikin ni lah baru saya start membeli belah..hohoh..itupun saya sayang² lagi duit..sebab takut terovers boncah².. :) kat situ saya cuma beli satu baju utk diri sendiri, baju untuk anak..dan Mr Ajib pun beli baju batik utk diri sendiri..dan juga tikar daun untuk rumah mak beliau..hohoho..



wak² joko tengah pilih baju...hohohh~
eh Abah saya memang jawa lah ..tapi jawa spesel :P



amek gambar sendiri..sian aku~

aaron suruh beli ni satu untuk dia..aduyai..sib baik die tak melalak nak benda ni...saya  cuma pujuk kata.."mami amek gambar aaron nak tak dgn kerusi ni..nanti kita boleh tengok kat hotel?" die senyum..pheww~ lepas penat berjalan dan membeli belah, dalam pukul 10.30 kitorang decide utk berehat sambil minum².. singgah kat Gerai Juhari ni :)





ingatkan nak minum² je..sekali terjebak makan Mee Kolok..hohoh..kegemaran Aaron yang die ingatkan maggi..umm tapi die tak abis pon..lebih kepada "mami..nak tengok upin ipin?" tsk tsk..cuaca masa tu dah mulai terik padahal baru pukul 10 lebih..tapi terik mcm pukul 1 tengahari rasanya..umm..selepas masing² dah charge batery, dalam pukul 11 pagi kitorang pun meneruskan perjalanan untuk pulang semula ke Kuching..sebab nak jumpa uncle john..adik saya Amirul memang suka bahasakan diri dia uncle john dengan aaron..berangan sangat..ouh ye..hari Ahad tu kan outing day semua pelatih² polis di Pulapol Kuching.

ok sebelum tu....

sedikit tips: kalau nak pergi ke Pasar Serikin ni, haruslah tau hari apa pasar ini beroperasi.Sabtu dan Ahad ye u olls..Sabtu sepanjang hari dan Ahad setengah hari.Kalau u olls nak murah, orang Sarawak kata cubalah hari Ahad sebab peniaga nak tutup kedai kan..dannn memang terbukti dapat murah time saya pergi tu.Lagi satu, kebanyakkan peniaga orang² Indonesia, so kalau pandai orok eneng sikit speaking² gitu..mmg lagi dpt murah.Yes..memang terbukti, sebab abah speaking jawa dengan dorang..tapi jangan silap pulak, sebab ada juga orang tempatan (orang sarawak) yang berniaga..hohohoh..lagi satu, kalau nak pergi situ, pergilah seawal pagi yang mungkin, sebab cuaca sana sangat terik.Masa saya pergi tu, saya kata panas juga ni ye dalam pukul 10 pagi waktu tu.Kebetulan peniaga baju tu terdengar, dia ckp "eh kak..ini redup lagi ni..selalu lagi panas" gulp..mcm ni dia kata redup? see,  u olls boleh bayangkan tak..tapi takpe..ni dugaan dunia saja :)..so kalau sapa² yang bawak anak² kecil atau baby, prepare la apa² yg patut ok.

ok sambung....

Sesampai je kami kat bandar Kuching, dah nampak dah anak² muda pelatih polis ni di mana² saja..yang tunggu bas..yang makan..yg tunggu kawan..yang jumpa aweks mungkin..hohohoh..Amirul call saya melalui public phone, saya ckp kitorang berhenti kejap kat Waterfront..saya nak memulakan operasi membeli belah..Saya suruh die tunggu kat lobi hotel.Sebabkan hari Ahad tu ramai orang, so parking sangat limited.Jadi, Mr Ajib dropkan saya, aaron, mak dan abah kat tepi jalan.Sementara Mr Ajib cari parking, kitorang pun jalan²...



satu² nya gambar yang ada time shopping kat waterfront inilah dia..sebabnya, abah dah pening sebab tak biasa jalan jauh² tanpa berehat..mak pulak tak reti pegang kamera..Mr Ajib cari parking..hohoh..so, sayalah tukang kameraman nye..mana yang ada jela kan..time saya beli barang, mmg takde harapanlah untuk orang lain amekkan gambar.Saya cuma beli helaian tshirt untuk anak² sepupu..ummm..banyak jugak helaian tu..hohoh..pastu keychain dan fridge magnet je..mak pulak beli kain² untuk diri sendiri dan orang² kampung..hohohoh...sepanjang deretan kedai² tu kitorang terjah..banyak juga yang kitorang singgah tapi satu dua kedai je yg kitorang laburkan duit..kat situ je..amek masa dlm sejam..hohoh..lama jugak Amirul tunggu kitorang kat lobi hotel Abell tu..

dah setel semua, terus gerak ke hotel..hohohohoh..sebab..dalam jam 2 petang kitorang harus gerak ke satu tempat yg lain pulak..best best..walau penat..hohoh..sampai² je kat hotel, Amirul dan kawan² dah sedia menunggu..huiyoo..smart gila..walau rambut botak dan hitam..hohohoh..



mata mak dan abah dah semakin kuyu..hohoh..siann..relaks laa mak abah..sesekali berjalan...abah siap ckp kat Aaron.."mami kau kalau dpt berjalan..tak ingat sakit kaki ke apa ke..asal dpt berjalan" hohoho..yeahh dats me abah..hohoho..hey ho..lets go :P


lepas dah simpan barang² dalam bilik, kitorang jalan kaki ke arah Sarawak Plaza..sebelah hotel ni kan ada dua shopping complex..port minum kejap kat OldTown White Coffee ni..boleh plak takde wifi..tsk tsk..nengoklaa si kecik tu..melayan youtube kat hp mak nye..tsk tsk..


muka masing² dah lengit..saya pun penat sebenarnya..tapi, kalau sekali dah masuk bilik..memang takkan keluarla..sebab dah nampak bantal ngan tilam kan..memanggil² je..so, plan mesti diteruskan..rugii woo..



sebelum berpisah, tsk tsk..sedih plak ayat tu..hohoh..ambil gambar untuk kenangan..Aaron dah mulai tunjuk perangai..perangai dah penatla kan..tidur pun tak..sabar eh sayang..hohoh..takpe..janji anak dah kenyang..gambar² sadis tak dpt dipaparkan sebab..tuan empunya blog pun sadis dan sendu ketika itu..so, mmg takde gambar..hohohoh..tsk tsk..

lepas dah salam² semua...saya dan Aaron tunggu kat lobi hotel..mak abah dan Mr Ajib gi solat jap kat bilik masing²..selamat sikit data plan den..pakai wifi hotel kan..tapi tak lama..lepas mak abah dan Mr Ajib turun je..tak selamat dah data plan saya..tsk tsk..huhuh *nanges jurai²*..dalam pukul 2 petang, kereta pun memulakan perjalanan kembali..ke Cultural Village atau lebih dikenali sebagai Kampung Budaya Sarawak..hohohoh..saya dah siap² susu botol Aaron..mmg yela.budak kalau naik kereta, dah pasang air cond, dah kenyang..memang mengantuklah kan..terus tidor..pheww..lega..hohohoh..

Sepanjang jalan tu, Mr Ajib concentrate bawak kereta..saya selaku co pilot sentiasa menemani..hohoh..padahal waze tu je banyak membantu..jauh gak perjalanan ni..untuk u olls yang plan nak pergi dua tempat dalam satu hari mcm saya ni,kene well plan betul²...masa tu bagi saya penting lah..kalau tak..u olls kene pilih satu tempat saja..sebab jarak antara satu² tempat ke satu tempat yang lain..jauh ye..ibarat mcm saya pergi Pasar Serikin pagi tadi..mcm ke selatan perginya..nak pergi ke Kampung Budaya ni..ibarat nye mcm pergi ke Utara pulak..ummm..boleh imagine tak? :)



tadaaa..dah sampai..
eh kenapa kaki anak mami mcm tu..posing eh :P hohoho~



dalam pukul 3.00 petang lebih kitorang sampai..jenuhh..mmg perjalanan lebih kurang 45min atau 1 jam.Itupun kitorang ada berhenti kat stesen minyak.Tak kisahlah, janji sampaikan.Alhamdulillah..Pergi kat mana² tempat memang banyak pakai duit..sebab tu saya jimat² duit..macam saya ckp dalam entry part 1 tu, khidmat kereta sewa yang saya pakai, saya dan family diberi keistimewaan untuk entrance Kampung Budaya nih..kitorang dpt half price..syok kan..so, diawal saya sampai kat Kuching tu, masa jumpa En Ikhmal, saya dah beli siap² passport untuk masuk Kampung Budaya nih.RM30 per adult..untuk Aaron adalah free. murehhh kan....murehhlerrr :P kalau tak..u olls kene bayar...

ummm..hohohoh..  :)


masa ni Mr Ajib sedang serahkan passport kegemilangan yg kitorang dah beli siap² dari Mr Ikmal kat kaunter :)


dan dapat sticker ni tampal kat baju masing²..kebetulan baju aku jenis taknak lekat, so lekat kat tangan je :)


aduihh..weh banyak gambar la..masuk yang penting je la eh u olls..jenuh nak abiskan entry ni..hohoohoh :P are u still with me? *mcm ada crowd sangat yang jawab*..hohohoh ..meh kita layan gambar meh..



Aaron bergaya lagi :P

masa mula² sampai,  memang aku rajin amek gambar..lepas tu dah lemau..jenuh..nak dukung anak lagi..dengan penakut gayat nak naik tangga lagi..nak petik gambar lagi..so, mana yang ada je :)


pisss yo! :P




ni adalah tengkorak kepala..eh ke kepala tengkorak? umm mana² lah :P laju je aku lalu masa dukung Aaron..hohoh..tajut..Mr Ajib yg amik gambar ni..masa tu aku tengok ramai orang kerumun amik gambar..aku siap ckp kuat² "pa..pa..pa amek apa tu?tu apa tu?ha pa?apa tu?"..mcm budak² kan soalan tu..pastu Mr Ajib jawab "syh..tu tengkorak la"..terus lajuu je aku keluar..hohoh :P dari pembacaan *wah ayat* dalam blog dan internet sebelum ni, kebanyakkan rumah² dlm Kampung Budaya ni memang ada banyak skull² ni..ada tujuan²nya..antaranya tanda kemenangan, keperwiraan pahlawan² dorangla..tapi untuk tujuan pelancongan, skull² ni dah dikurangkan dan ada juga disimpan di tempat lain..umm tataula..dalam internet ckp mcm tu..kalau tipu..makanya saya tipu olls..hohoh.. :P

eh..pakcik ni pemes tau..rasanya..semua gambar die ada saja di mana² blog hehehe :)
asal muka aku mcm bola netball pakai tudung..bulatnye..hohohoh..*dah diam! jangan gelak sangat*..hohohoh :P






kenapa die membelangkangi kamera? sebabnya aku pandai amek gambar :P




                      encik abang ni pon pemes dalam blog dan internet..dah keje deme kan :)

passport yg kita dpt tujuannya untuk di cop oleh setiap rumah yg kite masuk..kiranya ada buktila u olls masuk semua rumah..kebanyakkan rumah kitorang masuk tapi gambar tak amek sebab letih noks.. ibarat mcm korang masuk rumah² kat Mini Melaka tu..tapi sebab rumah² kat Sarawak ni..tingggiii² belaka..ada jugak rumah² yang kitorang masuk, kitorang cop sendiri..sebab orang yg jaga takde..hohohoh



posing lagi :P



wah..sepsii..:P hohohoh..Rumah Penan ni kecikk je tau..abang Penan ni pon pemes kat blog² dan internet :)






masa ni dah start rumah² yang tangga kemain tinggi..aduyai..bila dah naik..tak amek gambar..sebab tak larat..lenguh dukung anak..hohoho..Tok An dan Nanni tak naik..sebab pening dan letih..takpe..mak abah tunggu kat bawah eh..kitorang skodeng kat atas tiga beranak..hohoho~"mami..kenapa rumah dia tangga banyak²..kenapa tangga die tinggi mami?" see..soalan anak yang nampak seperti remeh tapi sebenarnye anak² u olls sedang belajar alam sekelilingnya..papa die jawab "umah die tinggi² ni..nanti binatang buas tak boleh masuk..lepas tu nanti kalau banjir..air tak masuk rumah.." binatang buas tu apa papa?" "binatang buas tu mcm tiger, lion, bear.." lepas tu aaron sambung.. "mcm big ant..grasshopper, firefly, elephant.."...dia sebutla semua binatang yg die tau..kitorang pun ha ye..haa pandai pon..hohoh layannn :P

Ada juga rumah² yang kitorang tak masuk contoh Rumah Melayu dan Rumah Cina, just amek gambar kat luar je..sebabbb kitorang berkejar nak tengok show kul 4 petang tu..ouh ye..sekadar info untuk u olls..Kampung Budaya ni dibuka setiap hari jam 9.00 pagi sampai 5.15 petang.Show pula ada dua sessi pukul 11.30 pagi dan pukul 4.30 petang.Kalau hari biasa, saya tak sure ada ke tak show ni..Show adalah dalam 45 minit persembahan :)




Saya dan Mr Ajib tak penah bawak Aaron ngk wayang lagi..tapi die tak takut pun walau gelap mcm ni..cuma lawak ngk every pic die..semua mcm..umm cuak ke apa ke..ntahla..hohohoh..tapi so far die ok..abis je orang menari..die tepuk tangan..tapiii..muka mcm tu jgk..hohohoh~






banyak lagi gambar² deme ni menari..tapi cukupla yg ni je eh..Mr Ajib siap bisik kat anak dia "dulu mami ko ni laa kejenye..mami ko dah merasa pakai baju tuu *merujuk baju sarawak warna merah tu*.." hohoh..yela pa..what ever..kalau teringat memang seronok nak menari semula..tapi rasanya..cikgu akan pening..size baju dah takde..hohohoh~



sian Tok An and Nanni..kepenatan dan kepeningan..hohoh~ ouh ye..passport tadi kitorang tak serahkan di kaunter..sebab kitorang kene pulangkan semula pada En Ikhmal :)

Abis je show, kitorang terus keluar dan amik angin kat Pantai Damai Santubong.Berhadapan Kampung Budaya ni...kalau rasa² nak stay situ, ada Damai Laut Resort dan Santubong Resort..emm...Aaron, apa lagi, sukalah budak tu dia ingat orang nak bawak dia mandi laut agaknya.. :P kalau pergi Sabah, ada banyak pulau² yang terkenal.Kalau kat Sarawak, rasanya inilah kawasan mandi manda kat pantai yang terkenal.Saya rasa pasti ada yang lain² cuma saya je kurang info.. :)


dari jauh saya ckp kat Mr Ajib, "eh paa..mcm kat langkawi la..burung helangggggg" mmg tak perlahan suara aku..mmg tak perlahan..hohohoh~ Mr Ajib kata bukanla..bila sampai dekat²..



oo..burung enggang eh....
apolah..Burung Enggang kan mmg ado kat Sarawak..ada ke helang..apa ke pandai Juliana ni..:P





sebenarnye nak amik gambar tiga beranak tu berlatarkan pantai damai nun..umm mmg tak damaila ngk gambar ni..hohoho~ Aaron overs..die ingat mandi laut..sorry no!..sebab mami tak bawak baju spare..harap pampers je :P

 
kaki gunung Santubong :)

Kalau sampai sini, mmg automatik u olls akan menyanyi lagu ni..
♫Puteri Santubong Puteri Sejinjang
Penjaga Gunung Negeri Sarawak♪
Manis sik ada dapat dilawan
♫Anak dak dewa turun kayangan..♪


dalam pukul 6.00 petang, gerak semula ke Bandar Kuching..Aaron melelap dalam kereta sepanjang jalan tu..mak abah dah hanyut..menari tarian sumazau kot dalam mimpi..hoho..saya masih setia menemani Mr Ajib..hohoho..sampai je hotel, saya terus tunggu di lobi dgn Aaron..mcm biasa nak layan youtube.Mr Ajib, mak dan abah naik bilik kejap..sebabkan sana waktu solat awal sedikit dari semenanjung, maka deme solat maghrib dulu..

Agenda makan malam diteruskan ke....







takleh la tak pergi sini..memanggil² je..hohoh..malam tu saya oder ikan plak..tapi sambal die..mcm ayam penyet jugakla..kaw kaw punyaa pedas..sedappppp..Aaron pun saya oder set begini jgk..yg side dish tu bagi Tok An makan.. :) kemudian, saya dan Mr Ajib oder menu wajib..fried cheese banana..ummmmmmmmm..terbaikk~ gambar takde..sila ngk part 2 :)

uihh....sakit kaki yee..bila sampai bilik hotel..baru tau sakit..hohoho..bila dah penat..apa lagi..terusla tidur..berehat untuk agenda esoknye..alorr..kejap je dah tiga hari kan..tsk tsk..tsk cukupla...hohohho :)

oh ye..bukan ke saya ada mention di part 1 yang saya akan bermalam di Grand Margherita untuk malam ke tiga tu? ada kisah sendu disebaliknya..sebenarnya di hari sebelum saya ke Sarawak lagi, saya sudah batuk² dan selsema..tak kisahlah..tapi bila sampai Kuching, Mr Ajib pulak berjangkit *cemana leh jangkit arr?*..hohoho..tak kisah jugakla..tapiii bila masuk hari kedua di Kuching..Aaron dah mulai tunjuk tanda² batuk..aduyaii...cuak hati ini..walau saya dah prepare bawak segala ubatan² tu..tapi yela..kalau dah nak kene kan..kene jugak..walaupun kitorang tidur tutup aircond sebab sejuk malam² kan selalu pakai kipas..hohoho..die sesekali batuk jgk..saya ni, mmg dah teruk batuknye..sampai abisla ubat batuk tu saya kerjakan..bila bincang², Abah kata, takyahla tukar..dah sedap duduk bilik hotel ni..sian anak tu batuk²..Mak pon dah malas nak pindah randah..saya bukan apa..kenangkan swimming pool..tak sedar diri dah batuk² kan :P..tapi bila teringat anak pun dah start batuk....bila die nampak swimming pool nanti, aku kan mudah kesian..nanti turutkan kehendak anak..abislaa...ayoyoyo..so, kitorang proceed stay satu malam lagi di Abell Hotel..sib baik boleh remain bilik yg sama..tapiii..ouhh gud bye Grand Margherita..tak ada rezeki aku bersama mu...next trip la eh..hohoh..

eh tapi Abell Hotel ni best jgk tau..serius..kite tak tipuuu :)

sambung lain kali ye Part 4..tungguuuu :)

p/s: jenuh mak menaip :P




5 comments:

Anum said...

hapynya sis
suka tgk gambar2 nie

NM03 said...

abg penan, cekcinyer kamu







tergoda ai... hohoho...aummm!!!!
>_<

wardah @ fie shah said...

kagum!panjang gila entry ko boleh jadi duta Kuching! Hohoho..

Nak cakap satu je..Aaron & Tok An sama ye. Posing pandang tempat lain.

HOHOHOHOHOH.

ZZnoor said...

besssssshhhnyeeee gi kuching..
klu sy...beshnye balik kuching..
other than serikin,d best part in kuching is..makan,makan n makan..hihi..

Sue-Rya Qistina said...

fuhhhhh..mmg panjang sungguh entry mummy jue kali ni. siyes! padat dgn info2 yg menarik.

suka tgk aaron, pandai berposing bagai. :)