Monday, April 22, 2013

"Air lebih penting dari elektrik tapi bila takde elektrik terasa perlu"

Assalamualaikum dan Salam 11 Jamalidul Akhir :)

Bertemu kita kembali..Alhamdulillah

Tajuk saya panjang ye arini..hohoho..dua² ada kaitan dan sangat sebati dengan kehidupan kita.Takde air..keluh kesahla nak mandi..basuh..masak bagai..takde lektrik..kalau siang tahan lagi..membawak ke malam..aduyai..sangap jugak..lengit la berpeluh bagai..tapi masih boleh tahan sbb ada lilin..kalau paneh boleh kipas pakai tangan..

Aritu, khamis lepas..umah mil kita bekalan air ditutup..balik² kerja saja terus catu anak beranak mandi air kolah simpan utk ke esok pagi..umah MIL saya ada perigi kat sebelah..masa deme kecik² selalulah deme mandi situ sebelum adanya kejadian paip di rumah..hohoho..makanya..petang tu..berhempas pulas la Mr Ajib ngangkut ayor perigi dari perigi sebelah membawak ke dlm rumah..adalah dalam 3-4 baldi..oohh..tidaklah Mr Ajib ngangkut sorang diri..apa gila? hohoh..dgn abang beliaulah jawabnye..yang saya..terkemut² fikir nak mandi petang tu..sebabnye..air dlm kolah bilik ayor tu..ada jejentik..rasa geli plak di dalam sanubari ini..nak tanak mandi juga lah..tapi saya cedok ayor paling atass je..hohoho..siap pesan kat Mr Ajib..pa mandila ayor perigi ye..karang tak cukup pulak mandi esok pagi nak gi keroje..

esok paginya (Jumaat) ayor masih takde..harapan..jadinye..mmg kene mandi jugekla ayor jejentik tu..hohohoh..mcm biasa..cedok paling ateh..kendian..kejut jgk Mr Ajib gi amik ayor kat perigi utk amek wudhu..lepas tu die sambung tido balik..elok je azan bergema..terus solat..abis je..tiba² bulu roma saya..meremang²..nak tau kenapa?udah nak ter uk uk pulakk..haii..ni kalau kentut bukan bau je kuar..pakej baginye..sudahnye saya menahan sajalerr..lepas mak siap..baru kejutkan bapaknye..last sekali baru kejutkan yg si kecik..udah nak terberak pulak..tak mengapalah..kuantiti utk budak banyak mana sangat..selebihnye deme main2 je kan..tapi pagi² ni budak mana boleh main air sangat..sejuk..mmg cukup² utk Aaron lepaskan hajat + andi..

Balik kerja...sampai rumah..saya dh wat muka toye..air dalam kolah mmg takde dh..tinggal jejentik je..hohohoh..ok sebenarnye Mr Ajib dah buang siap²...siap basuh..so mmg kosongla air kolah dlm bilik kitorang tu..Mr Ajib ajak mandi perigi..ouhh no no...dulu saya kecik pernah gak mandi perigi kat umah nenek saya..tapi besar ni mcm ish idakler..nasib baikk..biras yg duduk berdekatan, offer umah beliau utk tumpang mandi....tq tq ..ibarat pucuk dicita ulam mendatang..bila dapat air nak mandi tu mcm dapat emas..hohoho..nikmat yang Allah bagi...Alhamdulillah, malam tu baru ada air sikit²..jadikla dari takde kan..

ummm..akibat dari kesan itu...bakul yg aritunye kosong..menjadi segunung baju²an..dari baju kecik membawak ke towel..hohoho..bila air dah ada..maka, ada 3-4 bakul lagi dalam rumah itu bersusun nak dibasuh..air dahla baru nak ada..kecik plak tu..so, saya menahan lagilah nak membasuh baju..tunggu turn..hohohoh..membawakla ke malam tadi..i is kenot tahan..bekos the bakul tak boleh menampung lagi the gunung baju..paling tak boleh tahan..bila baju yg nak di pakai arini..masih dalam bakul itu..ayoyoyo..lama gila terperap..

terima kasih kepada biras cap faizah poni yg memperkenalkan saya dengan solution ini..saya takkan katakan saya sayang atau mishueww anda atau apa sebagainya..cukupla dari perbuatan..tidak perlu kata-kata indah..nyot nyot nyot..hohohoh :)) tepat jam 9.30 malam tadi..saya anak beranak membawakla bakul kami ke arah Colombia Hospital di Setapak nun..ada apa bawak bakul baju kat spita nih? hohoohoh..tak tak..bukan ke spita tu..tapi bersebelahan spital ada PV12 di mana bawahnye ada kedai dobi self service..yang ala² Mr Bean tu..tapi tanakla jadi mcm Mr Bean kan..hohohoh..



kami pilih yang size 14kg..sbb kalau ngk kuantiti gunung baju tu mmg layak duk dlm tu..ohohoh..sekali cuci adalah RM6.50..pakai coins ye u olls..jangan risau..ada mesin tukar duit tu..



 nampok tak bakul merah tu..yg dalam bakul tu isi kedua yang tgh tunggu turn..walau nampok kecik dan ngader² nak mendobi..sebenarnye banyak..sbb ada satu karung beg lagi saya tgh pegang..hohohoh..Mr Ajib sedang ber wifi di situ..free wifi u olls..takdelaa tertunggu² sambil termangu²..password juga diberi..ada diberitahu di dinding tu..rajin²lah tengok kalau u olls sampai di sana nanti ye..


ini adalah mesin pengering...ibarat di sidai di terik mentari..hohohoh..bila dah siap bolehla terus lipat kain..gitu..hebak kan...sedia duit je u olls :(
sekali keringkan baju..adalah RM4.50

ni lah nama kedai dobi tu..RAINBOW!~ *tepuk tangan berganda²*....
otw nak ke situ malam tadi..saya terfikir² gak..cemana nak guna mesin die..cemana nak tekan ke apa ke..tapi i is not worry sgt sebab dah tanye siap² kat biras tu..ohoho takdela i is kelihatan canggung di situ..hohohoh..kedai dobi ni beroperasi 24 hours ye u olls..dan mmg tiada penjaga kedai..tataula bila owner tu dtg kutip duit dia..tapi..kalau apa² u olls nak tanye..tanye sajala org² yg datang kat dobi tu..beramah mesra :)


dont worry..kat dinding ada je diberitahu cara penggunaan mesin² tersebut..baca je..siap duit.. setel :) sesekali ke dobi  ni okla..contoh mcm krisis air kan..kalau selalu kopak u olls..i is orang sederhana saja :)



dalam pada leka layan anak bujang i ngk u tube cite upin ipin (sebab wifi kan)..dah siap baju²...tapi saya malas nak lipat plak..sbb mcm ramai org tunggu turn..


ouh ni la mesinnye..mesin yang tukar duit kertas ke syiling 50 sen tu..mesin beli sabun..beli pewangi..beli softener..beli plastikk..hoiii banyaknya nak kene beli?? so, sebelum datang..saya nasihatkan u olls..bawakla bakul ke plastik ke..dan sabun serta pewangi sendiri..tiada halangan...

habis mendobi tepat jam 11 malam..hoih..anak bujang dh tido dalam kereta..sekali mil call..letrik takde!!~~ sampai rumah..tido dalam kepanasan....ummm rindu kesejukan kipas.. tsk tsk..sambil kipas² diri sendiri, anak dan Mr Ajib yang lena..*pelik betul panas² boleh tido dua beranak tu*.. terus terfikir...orang dulu²..takde eletrik..ok je..bukan satu keperluan..pasang lilin ke atau kalau up sikit lampu minyak tanah tu..air takde..deme terjun sungei..atau mandi perigi..dulu takdela panas mcm ni..faktor cuaca kan.. kalau sekarang...air dan elektrik dah mcm satu keperluan..tapi..kalau fikir² balik..takde elektrik..takleh la gi Rainbow..sebabnye camne nak on machine basuh baju ke pengering ke kan..tapi kalau ada elektrik sekalipon..takde air..camne nak basuh baju dalam tu..see, pentingnye air dalam kehidupan kita...sayangilah air..jimatlah air..


Kul 1.30 pagi..tiba² rumah terang..Alhamdulillah..elektrik dah ada..terus bangkit..tiup lilin..lipat baju..gosok baju keje...almost 3 baru siap..dan sambung tido..Alhamdulillah..

*apa pun nikmat yang kita rasai..adalah dari Allah*

--sekian--







6 comments:

NM02 said...

sy tahu tmpt ni, kat deretan wadihana kan.... hehehe

tmpt lepaks kami area tu noks...

Nurzakiah Hanum said...

susah kan x de air

Cho Zila said...

teringin gak nak cuba tapi sebab ada air jer tak gi ler lagi.. ooo kalau gitu bawa sabun ngan softener siap2ler...

wardah @ fie shah said...

cakap terima kasih sekarang!! hahahaha..

Sue-Rya Qistina said...

kalau xde air, mmg haru lah. nak2 kalau kat rumah ramai ahlinya. kalau takat 3-4 org gagah jugak la kan

Alin Marlini said...

bila time diperlukn mmg berguna. penah gak ckp ngan en suami..susah2 sgt kita basuh kain kat dobi jimat air...hehehe