Thursday, February 06, 2014

"Tahun Baru Itu"

Assalamualaikum Semua dan Salam 6 Rabiulakhir :)

Alahai..macam malu je tengok blog sendiri..senduu gitu..hhihihih..bersawang² tak usah cakap..hihihi..takpela..buang perasaan malu..blog sendiri..bukan org lain punya..perasaan nak mengupdate tu ada..tapi bila nak mula tu..ada je halnye..plus MALAS tu memang enggak ada obatnya :P

Al-Kisah awal tahun baru tahun ini..yela  2014 sudah..Alhamdulillah..syukur kite semua masih bernafas di muka bumi Allah ini..masih dipanjangkan umur..masih bersama² suami dan anak²..bersama ibu bapa..keluarga..sahabat handai dan saudara mara tercinta.. (adakah korang mcm baca novel?) hahaha~

Awal tahun baru bagi aku amatlah mencabar.Mencabar kekuatan diri sebagai seorang insan bergelar ibu..ewahh..hihihi..baru sikit dugaan Allah bagi..insyaAllah..moga masih kuat sehingga seterusnya. Sebelum tahun baru menjelma..aku dah demam²..dengan selsema batuk nye..ingatkan ada isi..hahaha~ tapi tak jugak..baru lepas bendera merah masa tu..so mmg tak laratlah kan..penat sangat²..tapi diri ini kuatkan jugakla badan tu...ibarat org kata..kalau ayah atau anak² sakit..masih kuat institusi rumahtangga tu..sebab ada seorang ibu disebaliknye..tapi kalau ibu yg sakit..tunggang langgang jugak rumah dibuatnye..hihih~ ewah..mcmla aku buat semua kerja rumah...sangatttt kann.. :P

Nak dijadikan cerita..masuk je malam tahun baru tepat kul 12 malam..mmg time tu langit berdentum dentum dek kerana panahan fireworks la..anakanda beta demam..haih~ lama jugak beliau tak demam..beta rasa cuak..kejap² terbalikkan tangan..yela takut tersalah rasa..pastu kejutkan suami..suh beliau pegang pakai tangan diala..panas jugak katanya..adoii..terus cuak..mula menggagau cari termometer suhu yang beta beli kat guardian..cek kat ketiak dia..ayoyo..39oc..terus mata aku berair..sedih la..hehehe..aku kalau pasal anak..apa² sikit..aku yg nangis dulu..tanda nak coolkan diri lah tu...naseb ada simpan Voren..terus sapp masuk dlm punggung beliau..ummmm..dalam tempoh 6 jam tu..kurang sikit panas..berpeluh² dia tidur..aku mmg tak boleh tidur..itu keadaan biasa bagi seorang mak..ok jangan tanya keadaan biasa utk seorang ayah ..grrr...grrr..hahaha~

tepat kul 6 pagi khamis tu..Aaron ok je..tapi masih tidurla..maybe sbb suhu pun dah turun..Alhamdulillah..tapi, aku mulalah risau..sbb jumaat tu kene dtg sekolah..kan sekolah baru mula..risau beta..hihihi..(eh kene marah tak pakai gantidiri beta bagai ni)..ok tukarla..hahah~ ok pastu..setat kul 6 pagi tu..aku terus on makan ubat demam..selang 4 jam lah..Alhamdulillah..sampailah hari jumaat pon ok..aku decide bawak die gi sekolah..sbb hari pengenalan sekolah tuk tadika..2 jam saja..masa tu hati berdebar²..harap mau lah die ke sekolah..hehehehe..ok utk hari khamis dan jumaat, aku terus apply cuti manual...terpaksalah sebab nak memantau suhu dan persiapan nak ke sekolah tu nanti..





ni masa 1st day kat sekolah tadika agama Masjid Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur kat Jalan Duta tu..dekatlah dengan office kami laki bini..hihihi :) senang pagi² satu jalan saja..tapi one thing yang aku perasan..even suhu Aaron dah turun..tapi die mcm bukan mcm biasa..mcm tak bermaya..lemah je..pastu muka die mcm merah²...merah² yang macam baru lepas berjemur..hati ni dah terdetik..ummm tapi haish..malas fikir..cuma fikir..suhu die turun..tu je..

abis dua jam sekolah..Mr Ajib datang amik aku and Aaron terus balik rumah..pastu beliau gi keje semula..kat rumah..aku masih on cek suhu dia..suhu normal..tapi ada masalah lain plak aku tgk..timbul bintik² merah kat seluruh badan dia..mula² aku fikir..mcm viral fever..kadang kalau dah terlalu panas..akan kuar bintik² merah mcm measel atau ruam org panggil..so aku fikir..takpela kan..biarje..siap sapu calimine lotion..tapi Aaron satula..mmg tak boleh dgn calimine ni..die mcm jadi bertambah miang..abis digaru² nya..kalau berpeluh lagilah..so aku stop lumur calimine tu..

Masuk hari sabtu..suhu masih normal sampai ke kaki jadinya..jenuh aku perati dan aku kaji bintik² merah tu..ok..bila jadi mcm ni..keadaan biasa seorang ibu ialah..die akan kaji sedetails² nya bila terjadi sesuatu pada anaknya ...hati mula terdetik..apakah..denggi?gulp? ummm hati rasa tak sedap..ah tak mungkinla..tapi makin kata tidak..makin kuat jadinya..terus call Mr Ajib yang berada di kolam pancing *grr grrr grr* bagitau..esok nak bawak anak gi cek darah..bla bla bla..ok kata beliau..

Malam tu..suhu masih ok..Alhamdulillah..tapi perasaan tak sedap hati masih terbit disanubari ini..gituu..adoi..masa anak tidur..kalau kite tgk..mesti sayu...boleh bikin tangisan teresak²..sob sob sob..tsk..Ahad..pagi tu masih ok..suhu pon normal..tapi mcm aku ckp sebelum ni la..nampak dia lain..dari mata die tu..nampak mcm dia tak bermaya..tak aktif seperti biasa..org kata..hati ibu selalunya betul..terdetik hati aku ni..ntah² kene denggi kot..tapi hati yg lagi satu kata..eh bukanlaa..ruam tu..pukul 11 pagi terus gi Pusrawi dengan niat nak cek darahla..dengan tak makan nye tiga beranak terus lah ke hospital..sampai sana dah isi borang bagai sampailah turn jumpa doc..ok amik darah..tunggulah result plak..

Tunggu result lama jugak..kebetulan ramai anak² yang sakit masa tu..sian tengok..budak² kan..antibodi masih lemah..kite yg besar ni kalau kene sakit..lemah juga badan² ni..sampailah nama Aaron dipanggil semula...ok masuk jumpa doc..doc tunjuk result darah..terus berpinar² kepala ni..kan aku dh ckp sebelum ni..kalau apa² hal anak..aku mesti nangis dulu..doc ckp..aaron confirm dengue fever..sbb platelet darah die rendah..aku tak ingat berapa ada doc ckp..tapi aku dh tak dengar sbb dah nangis..doc ckp..kalau ikut org dewasa..platelet darah dia ni normal..tapi utk budak belum kritikal..tapi mild la..doc kata ..puan nak admit anak kat mana² takde masalah..tapi wajib..mesti...masuk air..air tu penting..denggi ni ubat nye air saja puan..kalau kite nak harapkan die minum air..mmg tak banyak mana..bla bla bla..Mr Ajib je yang berckp dgn doc..aku masa tu tengah kendong Aaron yang sedang tidur..plus sambil lap air mata yang menderas laju nya :(( uwaaa...

Dengan keadaan aku yang masih demam selsema batuk tu..bertambah² sakit aku masa tu..bertambah lemah bila satu² nya anakanda kesayangan kene denggi..bukan suspect pulak tu..tapi syukurlah bukan yg kritikal atau denggi berdarah.. tapi cukup buat aku tak betul untuk 3-4 hari tu lah..keluar dari bilik doc pun..longlai je badan ni..Mr Ajib call mak beliau..tatau apa diborakkannya kat luar tu..masa tu aku tgh fikir..bawak gi HKL sajala..senang dah dekat situ kan..kemudian Mr Ajib jumpa nurse tadi..tatau apa dicakapkan..sbb aku dah runsing..tak boleh fikir apa..Aaron masih tidur..sian..tak makan lagi masa tu..aku jadi kenyang..tak boleh makan dah..tekak rasa pahit..

Mr Ajib datang kat aku..sambil peluk bahu diri ini yang sedang kesedihan..dia ckp..mak kata nak bayarkan dulu..senang nak tengok cucu..takpe..mak suruh admit sini je..senang nak melawat..nanti pa bayarla sikit² kat mak..aku dengar je masa tu..takleh nak ckp apa..terharu pon ada..tapi lebih kepada sedih mengenangkan anak yang dikendong ni..tsk tsk..takpela..berkorban sikit..nasib jugak masa tu gomen baru dpt bonus..walau tak banyak..untuk hal² emergency begini..dapat jugak membantu ye tak..Alhamdulillah sangat..aku angguk je la kepala..mana² pon ok sebenarnya..asalkan anak baik cepat..

Terus kitorang dibawa ke bilik belakang...masa tu Aaron dah sedar dari tidur..terpinga² dia tiba² je dah atas katil hospital..Mr Ajib masa tu tgh berurusan utk kemasukan wad..pastu datang nurse nak cucuk kat tangan tu..nak masukkan air tu kan..adoii..sib jugak die tak melalak masa cucuk..dah setel urusan kemasukan ward tu..terus kitorang dibawa naik ke tingkat 6..aaron duk atas katil lah..yg aku perasan..die mcm seronok plak..ayoyoyo..

Maka bermulalah episod menetap di hospital.


sedih masa ni.. tsk tsk..asik menangis je..akula tu :P



ewah..yg seronoknya..ada wifi..mmg lenjanlah ngk Upin Ipin..ngk Oggy & The Cockroaches.. ok..aku pun layan jugaklah masa tu..hihihhi :)



adik perempuan datang bersama suami beliau..hihihih



nani and tok an pon ada..hehehe..nangis² nani bila dpt tau cucu masuk hospital..almaklum..satu² nye cucu..


Sepanjang menetap kat hospital..dari hari Ahad sampailah hari Selasa..takdelah tidur mana..selang 4 jam kene on makan ubat demam even tak demam..tiga hari kat sana..3 botol jugak masuk air..seminggu itu juga kami laki bini bercuti demi anakanda tercinta..seminggu itu juga Aaron tak masuk sekolah lagi..Alhamdulillah platelet makin naik..ikutkan doc nak tahan lagi sampai Rabu..memikirkan bil yg bakal dibayar..Mr Ajib mintak doc release..Alhamdulillah doc bagi sebab result darah pun ok..



sebelum balik..sila cabut jarum dulu yek..huhuhu~


itu dia...Spiderman mami dah sehat..Alhamdulillah...dah boleh balik...hehehe :)

Gitulah kisahnya..terima kasih kawan² yang datang melawat..yang tak melawat tapi bertanya khabar juga pun terima kasih diucapkan..moga Allah membalasNya..

itu cerita hospital..nanti update pasal hari mula persekolahan..Ya Allah....Aaron..aaron..*geleng kepala mami kau*

hehehe..okla..jumpa di lain cerita ye :)

Assalamualaikum ..Happy Ready :P






5 comments:

saLLy sWeeT said...

aaron good boy.... sebab tu laa cepat baik....

Sue-Rya Qistina said...

sedih kan kak jue kalau anak2 x sihat ni. masa ayish warded dulu pun sayu je hati, terus susut berat badan sue mengenangkan dia warded, belum setahun pun umur dia. bila kak jue nangis2, sue dpt rasakan camne. kita sama, ratu airmata..alhamdulillah aaron dah sembuh cam biasa :)

SangRatoo said...

sally sweet: sbb untie sally sweet sbb tulaa..aaron sehat cepat..hohoh~

SangRatoo said...

sue: ha itula..semua mak² mmg begitulah..ratu air mata..hehehehe :P

Alhamdulillah..syukur..moga anak² kita semua sehat sejahtera.. amin :)

wahida said...

ya Allah nok, sumpah aku x tahu yg anak ko pernah kena denggi, Alhamdulillah dah ok pun...

aku pernah melaluinya nok, anak aku si abang tu pernah kena denggi, dan aku ada share petua utk cepat naikkan platelet darah dlm blog aku...yang part minum air banyak tu mmg wajib la kan...