Wednesday, September 03, 2014

"Mencuba Lagi-KPSL"

Assalamualaikum Semua dan Salam 8 Zulkaedah

*AWAS..entry luahan hati yang panjang tak terperi*

-Enjoy Reading-

Lama tak jengah blog.Gitulah pasang surutnya.Begitu jugak emosi yang melanda diriku.Ewah..kalau datang penyakit M tu i tell you..makan bulan..makan tahun pun ye..tapi tu la..kekangan masa pun ye jugak.. "alasan sengaja dicipta"

26 & 27 Ogos aritu ada amik exam KPSL. Masuk ni dah 3 kali percubaan.Tataulah nak kata..hahaha..Ikutkan mendaftar dah masuk 4 kali.Cuma tahun lepas aku tak pergi sebab takde sapa nak menghantar dan takde sapa aku nak tumpang.Kebetulan kawan² lain yang sama exam berlainan arah.Mr Ajib masa tu pun ada kursus apa ntah lupa dah.So tak dapatlah beliau menghantar aku.Kali ini, Alhamdulillah dapat pergi exam.Mr Ajib jugakla yang anta aku..Tengkiu Pa..berkat pa anto ma merempit meredah jalan KL tu masyaAllah..hazabedah betul..hahaha..harap² lulus lah mana² paper pun walau dalam hati target 3 paper lulus ngkoo..hahaha..tak padan dengan cara study...esok peksa malam baru tagging..humphhh..hihihhi :P

Tahun ni nama aku naik dekat Hotel Brisdale Jalan Tar nun.Pengamatan aku ..ingatkan betul² lah kat Jalan Tar depan Sogo ke senang aku nak meronggeng..macam biasa nama aku naik sorang²  kat hotel nun..Kawan² lain yang amik exam semua kat tempat lain..humm..takpela..padanlah dengan awak yang sombong..heheheeh.."sombong takpe..jangan gatal"..punyala aku google mape..kat mana jadah hotel brisdale ni..bila cek dengan kengkawan..ah sudah kat belah chowkit deme kata..awak dh mulai gusar di hati.. "chowkit!" getus hati ku..apa barang...hahahaha memilih lagi pulak tu :P  punyalah google lagi celah mana kat chowkit ni..ishh..semak betul pemikiran aku..Kawan² aku kata.. kalau jumpa pasar buah..ha masuk ke dalam sikit..nampak balai bomba..ha depan tu je hotel dia..ummm aku dah boleh bayang balai bomba tu..tapi hotel tu..hotel tu tak terjangkau dek akal fikiran aku..celah mana hotel ni..aku tak puas hati..google lagi by images ..humm..dunia di hujung jari anda kan.. ouuhh ocay..kalau jumpa bangunan OU (Uda Ocean) tu nampakla hotel tu nanti..

Tapi bila aku fikir² balik..apa ke susahnye aku nak cari² kat mana hotel tu pun kan..dah tentu Mr Ajib yang nganto..aku duduk je.. tetau sampai je abis cerita..hihihih..sebabkan nak ke sanun arah KL tu jem..Mr Ajib decide naik moto saja..beliau pinjamlah moto kengkawan beliau..kalau nak ke sanun naik kereta..alamatnya aku baca buku perintah am..buku pekeliling tu dengan buku undang² dalam kereta sajalah..jem abak ang!Sebabkan exam tu hari Selasa dan Rabu..eh tetahun sudah 3 hari exam..tapi kali ni dua hari je deme buat..so minggu sebelum tu..hari Khamis aku dah pinjam buku kat library office.Niat nak studylah konon..dapatlah Jumaat Sabtu Ahad dan Isnin study gitu..humpphh mana mauu..Tapi Jumaat tu betul² aku study..aku google cara² teknik menjawab soalan KPSL tu..aku carik dan selongkar balik buku² soalan tahun² sudah..try buat satu dua tiga soalan..humpphh..not bad..kiranya aku dah taulah sikit² cara nak menjawab tu..Dedulu periksa ikut kengkawan..hahaha menjawab main hembos je..siap rajin salin soalan..gilaa rajin!Pastu marah bila tak cukup masa..bajet macam tau je semua..hahaha..

Sabtu Ahad aku balik umah mak aku kat Cheras.Bila nak balik rumah mak..mana mau..aku sebuk mengemas..sebuk masak..sebuk itu ini..tapi buku bawak..bawak tetap bawak..usik je belum..hihih..Mr Ajib kata harap bawak kehulu hilir je la.. :P Masuk hari Isnin..aku time off..bawak Aaron jumpa Doc Pakar..sebabkan batuk dia dah terlalu lama..aiseh..banyak susah hati beta..bila cek..doc kata dia ada resdung..sebab tu batuk dia tak baik²..Kebetulan Mr Ajib pun ada penyakit sama so kira keturunan lah..Doc suggest buat ellergy test..cost dalam RM600 camtu..so, next appointment 8 September ni aku akan buat jugaklah..memandangkan aku nye medical belum guna banyak lagi.Lagipun bab anak aku takmo tangguh²..huhuhu..Balik rumah, dah kemas²..rileks..tertidur pulak..hahaha..buku lom usik ni..tagging lom abis ni..Malam..dah gosok baju semua..baru aku hegeh² nak study dan tagging.Nak mentagging buku pun 3-4 kali keje.Ada je aku rasa tak kene..Aku cabut..aku buat balik sampai puas hati.Datang Mr Ajib tengok..dia cek..dia kata bla bla itu tak kene..kene mcm ni..bla bla..aku ubah lagi..adeh..pastu aku selak² buku tu bagi familiar..Satu buku jela pun aku selak..memandangkan esoknya exam Perintah Am. Nak dekat kul 1.00 pagi jugak aku study.Study menyelak jelah pon..Masa tu banyak abis sebab mentagging je..choiii :P

Pagi² dah bangun.Sebab naik moto takde lah rushing sangat kan.So pegi ofis dulu.Bekpes kejap.Pastu Mr Ajib pinjam moto kawan dia..kitorang start merempit kul 8.30...On the way ke situ..masyaAllah..jalan macet!! nak mencelah walau naik moto pun rasa macam nak berlaga lutut aku dengan kenderaan lain..Sampai hotel dalam kul 9.00 lebih..bila dah nampak bangunan hotel tu aku kata..ooooooooo ini keee....hahaha..yela..awak ke area chowkit tu bukan selalu.Kalau berjalan bukan nengok² sangat kiri kanan pun kan..Aku paksa Mr Ajib teman aku naik sampai tingkat 17 nun..hehehe..penakut katanya.Dalam dewan aku tengok ramai jugak yang dah duduk kat dalam.So lepas salam² ampun tuanku dengan Mr Ajib..aku terus masuk dewan.Cari port duduk belakang baik punya.Bukan apa..aku nampak plug suis senang aku nak caj henpon.Batery dah nyenyawa ikan ni..tapi lampu agak dukacita..macam dalam bilik hotel jugak..malap malap je..rasa ngantuk di jiwa.

Dalam 12.30 tghari exam selesai.Aku rasa aku boleh jawab soalan² tu.Aku jumpa jawapan² tu.Tapi.....aku takut nak berharap..Sebab aku takut cara menjawab aku tu tak menepati kriteria pemeriksa nanti.Harap² pemeriksa bagilah muka sikit kat aku..tsk tsk..dah 3 kali ngkoo..kasihanilah~Mr Ajib dah ready kat bawah..tapi dengan moto lain pulak..ahaha..tak kisahlah janji sampai..Ikutkan aku dapat cuti tanpa rekod sebab amik periksa kan..tapi malas nak ulang alik..aku lepak opis jugaklah..macam kerja jugak kaedahnya..tapi kebetulan ada satu pegawai kat unit aku nak last aritu..memandangkan aku pegang duit seksyen..kitorang nak buat jamuan farewell sikit untuk beliau..so memang aku kene adalah..sampailah petang macam balik keje jugak..

Malam..baru aku study lagi dua buku.Buku Pekeliling dengan Undang²..aku tak letak banyak harapan kat dedua paper ni..hummmm..tapi cuba jugaklah..mana nak tau kan rezeki memasing..Esoknya Mr Ajib ambil cuti.So naik keretalah pagi Rabu tu.Nak menangis aku dibuatnya.Mr Ajib usik aku kata..abisla..ma lambat ni masuk exam ni..Aku ni pulak tak suka orang provok² aku macam tu..Aku suka keadaan tenang.Aku tak suka nanti sampai² dah lambat.Terhegeh ²  cari tempat dalam dewan..aku tak suka macam tu..tapi dalam pada jem tu..kul 9.00 jugak kitorang sampai.Tapi Mr Ajib drop aku kat seberang jalan betul² kat tepi stesen monorail chowkit tu.So aku jalan sendirilah sampai ke dalam.Sebab dah tau kan..

Hari tu seharianlah aku kat area chowkit tu...terfikir aku tghari tu nak makan mana..nak buat apa..Paper pagi tu...macam ok jela..bolehla..masa hampir² tak cukup untuk aku jawab soalan..sebab aku asik fokus kat satu dua soalan.Bila ketua pengawas kata lagi satu jam..baru aku menggagau tuka ke soalan lain...adeh..harapan semakin menipis..Tengahari lepas abis exam..aku jalan² kat bawah tu..Sebabkan aku penakut..aku memang betul² jalan depan area hotel tu je..hahaha..pastu aku naik balik aku tanye kat receptionist surau tingkat berapa..ok ting 6..belum masuk waktu so aku naik terus kat 17.Dining area.Tak semena² sebabkan poket masih tebal disebabkan semalamnya gaji..aku pun duduk dan oder makanan..Duduklah aku di situ mengadap bumbung² bangunan yang lapuk oleh cat yang luntur..."ouh inikah yang dinamakan Kuala Lumpur".Menu walau agak biasa²..tapi masih boleh masuk dalam anak tekak aku.Boleh tahan sedap.Presentation pun ok.Alhamdulillah untuk rezeki aritu.Makan kat hotell ngkooo..usik laki aku..hihihiih...







Nasi Goreng Kampung + Carrot susu = RM 23.20 :)

2.30 petang paper ketiga.Undang² Am.Serius.Aku memang tak boleh jadik lawyer...jenuh aku memahami kehendak soalan.Ada aku boleh jawab.Ada aku jumpa jawapan.Tapi aku tak sure jawapan yang aku tulis sama dengan kehendak soalan.Harapan semakin menipis.Menipis ibarat pakai baju kurung nampak kaki..kalau ko tak pakai kayen dalamlah..Sebabkan dua paper sebelum ni ambil masa 3 jam..tapi paper last ni hanya 2 jam..aku dah terbuang masa kat satu-satu soalan, banyak soalan yang aku skip.Serius.Tak jumpa.Tak cukup masa.Aku rasa untuk 2 hari itulah tangan kanan aku banyak menulis.Sampai lenguh² tangan kita..Lepas paper aku diambil pengawas..aku terfikir kejap..adeh..ni mau kene repeat paper tahun depan nih..serius..stress! Sampai sakit kepala.Tapi berpadanan lah pun cara ko study betul tak..adeh..jadi aku pasrah dan redha..

Balik tu kepala aku nyut nyut..sakit kepala.Mr Ajib tak amik aku kat area situ.Jem lah kan.So aku call biras no 2 tanye direction nak balik cemana.Dia suh aku naik monorail chowkit sampai ke titiwangsa.Pastu transit naik lrt pulak ke Sentul Timur.Situlah Mr Ajib amik aku nanti..."ah sudah naik monorail".. serius aku tak suka naik monorail.Pengalaman naik pertama kali dulu buat aku fobia.Masa aku keje sambilan kat Pej Tanah Galian Wilayah Persekutuan, adalah hari perasmian monorail tu dibuka.Kebetulan Pej Tanah staf dijemput.So aku dengan Sally dan rakan² kerja lain berbondong² lah ikut nak naik monorail..teruja gitu..Ok.Perasaan aku..rasa tak best..tatau nape....compared dengan lrt ...kebetulan dua hari ke tiga hari selepas perasmian tu..ada kes..roda monorail ke apa ntah jatuh hempap kepala seorang awam..rasanya wartawan kot..terus aku mcm..ish..tanakla lain monorail ni..seriau..sampailahhh petang tu aku rasa baru aku naik balik..tawakal jelah aku ketika monorail tu membelok..kebetulan monorail yang aku naik aritu bergoyang² siap berbunyik² menambahkan ketakutan lagi dalam jiwa aku..ahaha...aku ngk orang lain steady je..hehehe..


selfie tapi tak pandang..maluu..hihihih :P


Otw balik, dari monorail chowkit sampai ke titiwangsa sampai ke sentul timur aku dah macam tourist..sikit² tanye orang.Sebab aku taknak sesat. Sebelum masuk monorail ke lrt..aku tanye..betul ke arah ke sekian sekian..dah masuk duduk..aku tanye lagi orang lain..betul ke ni ke arah sekian²..dah sampai..aku tanye lagi..hahaha..Sebabkan dah prepare awal nak naik monorail atau lrt, aku dah standby kat touch N go..senang sikit..swipe² je..takyah nak beratur kat kaunter ke atau beli token² tu..tak reti haih aku..Sampailah ke stesen Sentul Timur aku dah nampak Mr Ajib tunggu dalam kereta.Aku ingat Aaron Ridzqy ada sama.Rupanya beliau sedang tidur lagi kat rumah MIL temankan.Hummpp..begitulah perjalanan aku amik exam selama dua hari.Balik terus tertido kepenatan.Tapi terbangun jugak sebab zill faezrull dah tunggu..hehehehe..

Dah abis pun episod Rindu Awak 200% tu..skang tgh nengok cerita Maafkan Jika Aku Tak Sempurna.Pelakon ada Fahrin Ahmad dan Sara Ali..layan gitu² jelah..tataula best ke tak..berbalik cerita exam KPSL aku tadi..harapan semakin menipis..tapi dalam menipis tu aku adalah jugak berharap agar terselitlah mana² paper untuk lulus..huhuhuh~adoii..malas arr nak fikir..bila nak keluar permohonan tahun depan ni? pfffttt~

-As Salam-



1 comment:

Sweetmama said...

insyaallah good luck, kalau ada rezeki x kemana, soalan KPSL mmg susah pun kan..., asben eija pun amik exam KPSL dh byk kali x lulus² lg..huhu