Friday, November 15, 2013

Macham - Macham ada Episod 2 (Saya memang suka alam semulajadi) :)


Assalamualaikum Semua dan Salam 11 Muharram :)

Ini adalah entry yang telah dischedule kan..hihihihih..baiklah...Cerita mestilah ada kene mengena dengan tajuk..kalau takde kene mengena..mestila ada sedikit..kalau tak sedikit..banyak lagi bagus..hohohoh..

Saya sememangnya seorang wanita yang sukakan alam semulajadi..mcm Maya Karin tu.. *motif sangat* hohohoh..cumanya belum ada sesapa nak melantik saya jadi duta kecil alamsemulajadi..cuma perkara kecil yang saya selalu buat adalah buang sampah di tempat sampah..menarik bukan? pffttt~

Saya suka pergi ke tempat² yang hijau-hijau...sedap mata memandang..apa saja aktiviti yang melibatkan pemandangan yang hijau-hijau saya pasti join..contohnya:



saya dah sampai Gunung Kinabalu walau tak sampai puncak..hohohoho..adoi rasa nak gelak bila teringat kisah dan peristiwa sepanjang perjalanan ke sana :D



haa..yang ni saya sampai betul² kat puncak....Gunung Ledang.. :)




Gunung Datuk di N9..hehehe laki den pon tak sampai lagi.. :)





lupa plak masuk Gua apa ke nama ntah..hahaha..eksaited..ni aktiviti paling best dan mencabar :)

dan baru² ni saya join aktiviti² lasak tak berapa lasak di Taman Negara.Kali kedua saya berada di situ :)




ok..motif pakai setokin sampai atas..kerana takut di love bite akan pacat hohoho :P~



seronok betul semua masa ni..lupa yang ada anak and suami kat rumah..opss~ sorry pa..hihihi :P




Aktiviti: Jungle Tracking and Canopy Walkway
masa ni otw nak ke Bukit Terisek :)




eh sampai dah..hihihihihi saya bersama Anugerah Sally :))



perjalanan jadi bertambah mencabar bila....


kedua² tapak kasut ku tercabot..dah sampai waktu dia dah..sib juga ada lagi satu lapisan yang ala² je untuk saya sampai kat dedua tempat tu..tsk tsk..mmg bila mendaki tu..terasa sejuk nye tanah²..hohoho~ saya bertahan dengan kasut tu sampaila hari last di sana..buang kat bilik hostel yang kitorang menginap :) sib ado selipa standby :P


nampak steadyy je kan..gempak je..padahal aku la paling penakut..hohohoh~

Anugerah Sally yang sentiasa sengeh.. :P~



sebabkan dah tau aktiviti Rapids Shooting ni akan membasahkan keseluruhan badan dan barang² yang kita bawak..so tak bawakla kamera dan hp... tumpang je laa org nye kamera yang kalis air..hihihihih :P
masa ni otw ke perkampungan org asli..siap mekap kooo kitorang dua..hehehehe..bajet je nak jumpa org asli je pon :P

nahh..gasakk..sekali kene simbah dgn air ni..hahahaha..gelak² jugak time tu..memang seronok laa..balik bilik..gatal² muka ngan badan..hihihih :P


abis make up mak..Anugerah Sally dengan mascara luntur..aku blusher dah hilang..hohohoho~


apa yang kitorang buat kat situ..selain bergamba², tengok cara dorang hidupkan api..guna kayu ngan batu apa ntah..lupa..hahaha pastu acara menyumpit...saya tak try la..nengok je..hihihih...pastu adalah orang yang bagi penerangan tentang asal usul orang² asli ni..dari segi kehidupan mereka..perkahwinan..kematian..semualah..dorang tak frenly sgtla..ada a few je yang nak melayan kite..hihihih.. maybe faktor bahasa dan pemalu kot :)



kaum wanita dan anak² orang-orang asli :)

selain tu..ada jugak aktiviti Night Walk..tapi tak banyak gambar satu hal..nak bergambar pun tak berapa mau..sebabnye hujan dan gelap..dan yang paling aku kisahkan adalah..bila hujan..of kos pacat² akan merayap..tsk tsk..hohoh..sib baik bawak baju hujan masa tu.. tapi dalam pada hujan² tu rezeki kitorang dapat ngk live Tapir *tapir pun nak heran ke*..hey yela..mestilah heran..selalu ngk dlm zoo jauh je dalam kandang die kan..pastu dia mcm tau tau orang nak amik gambar die..siap posing lagi..tapir tu sesat dlm Mutiara Taman Negara tu..hihih..sian dia..ada luka sikit.. pastu pergi Menara Tinjau..dapat nengok Rusa dua ekor.. *aku bajet deme rusa yang berkapel, sbb kan malam² kuar sure nak detim* tengah minum kat lopak air masin kata orang guide tu.. hehehe..

kat Mutiara Taman Negara ni..sangat kenangan..pertama kali sampai tahun 2004 masuk kerja terus kene gi team building ko..seronokla..masa tu lom kawen..gelinjang² lagi..hahaha~ masa tu aku dengan birasberas adalah kawan kene gi team building dalam group yang sama..skang pon kawan jugak..tapi tambah satu lagi tajuk kat blkg..kawan +birasberas..hohohoh..eh suami den pon kursus sekali..yela..situla titik titik permulaan perkenalan perbualan ..*ok malas nak meleret²*..hohohoh..Anugerah Sally tak sama group dengan aku..die pegi group yang sebelum tu..hihihi~

Bila dah dapat peluang pergi lagi sekali..terus aku dan Anugerah Sally amik gambar posing kat area Mutiara Taman Negara tu..menggamit memori betul....



masa team building dulu..organiser letak benda² tersembunyi kat atas pokok ni masa aktiviti treasure hunt..hoi manyak syiok woo.. :P kene panjat..hihihihih


masa ni lagilahh..macam askar dibuatnye..aktiviti kecerdasan saja..tapi hoih..hohohoh..tembok batu hujung tu..tak dapatla nak lepas kalau takde org tolong angkatkan..hihihihhi


Anugerah Sally: kita bergamba jela kat sini..mcm kita duk sini la kalau orang ngk gambar..
Aku: mmgla duduk sini..tapi 9 thn yg lepas..hahah ok kite bajet je la..


 baiklah..sekian dari saya dan Anugerah Sally sebagai wanita pencinta alam semulajadi..

TBC
^_*




11 comments:

wardah @ fie shah said...

Rindu taman negara!!

Nurzakiah Hanum said...

good xtvt

lynda said...

Ko ngan Anugerah Sally kemian lagi kan....hahahahaha

saLLy sWeeT said...

hahahahhaha x gune #anugerahsally... ☺☺☺

ct shah said...

lasak gaka wak ni ek.saya ni tak suka hutan.sebab utama:PACAT!!
selalu berdoa agar teambuilding lain kali takde aktiviti dlm hutan.:p

SangRatoo said...

wardah: rindu kan..eheheh ke ko rindu ikan patin masak tempoyak? hohoh~

SangRatoo said...

Nurzakiah Hanum: best kan :)

SangRatoo said...

Lynda: apa maksud ko kemian linda? hahaha~..ni ibarat hari pembebasan tu yg jadi gitu tu~ :P

SangRatoo said...

Sallysweet: ok apa kak za..melekat nama tu..hohohoh~

SangRatoo said...

ct shah: ha jue pon..kalau aktiviti dlm hutan..cuma berdoa tiada pacat atau lintah turut serta..hehe :P

Sue-Rya Qistina said...

pergghhhh..terbaiklah!! wanita pencinta alam semulajadi gitu. kurlassss!!