Tuesday, December 17, 2013

Kebaikan Jus Lemon atau Limau

Assalamualaikum Semua dan Salam 14 Safar :)


Minum air limau di waktu pagi mempunyai banyak manfaat. Secara umumnya kita akan mendapatkan secawan kopi atau teh pada waktu pagi, Jadi kenapa kita tidak boleh menggantikannya dengan air limau panas. Berikut adalah manfaat minum air limau suam pada waktu pagi.


1. Ia meningkatkan sistem imun kerana lemon kaya dengan vitamin C yang melawan terhadap kesejukan dan flu. Ia merangsang fungsi otak dan menstabilkan tekanan darah , lemon kaya dengan kalium.

2. Minum air limau setiap hari mengurangkan keasidan keseluruhan badan
Ia membantu untuk mengurangkan berat badan lebih cepat
3. Lemon meningkatkan kadar pekumuhan dalam badan
4.Air Lemon melakukan pembersihan dalaman toksin dari darah yang membantu mengekalkan kulit yang cantik.
5.Membantu melegakan sakit gigi dan gingivitis
6.Kehangatan air limau suam membantu menghilangkan jangkitan di dada dan menghentikan batuk
7.Lemon adalah kaya dengan vitamin C, ia membantu melegakan apabila fikiran dan badan menghadapu tekanan stress ia juga membantu ketagihan tabiat minum kopi


*Resipi ini adalah benar-benar mudah - secawan air suam (tidak panas) dan jus dari separuh daripada limau.


MANFAAT 10 jus lemon

Lemon adalah topik sampingan saya pada hari ini. Saya suka rasa lemon, terutama dalam tea saya.

1. Antibakteria

Apabila anda minum jus limau.. asid daripada jus limau bertindak sebagai kuasa anti-bakteria di dalam perut anda.

Anda juga boleh menggunakan lemon untuk membersihkan papan pemotong dan dapur anda.


2. Vitamin C

Selain meningkatkan sistem imun anda, vitamin C membantu memusnahkan H. pylori, yang merupakan sejenis bakteria dalam perut anda. H. pylori berupaya untuk menyebabkan ulser perut.

Ia adalah tonik yang bagus untuk perut yang boroi dan besar. Ini akan membantu anda pergi ke tandas dan ia akan membantu perut anda melawan mana-mana bakteria yang tidak diingini seperti H. pylori. Tonik ini boleh disediakan: 1 cawan air panas, 1/2 lemon (Juiced), 1 sudu flaxseed (biji bunga).

3. MengAlkali Badan

Percaya atau tidak tetapi limau adalah alkalizing untuk badan. Ramai orang berfikiran kerana lemon adalah masam akan menyebabkan asid dalam badan anda. Bila ia dalam badan anda leomon tidak bertindak menjadi asid, sebaliknya ia telah alkalizing yang boleh mengekalkan keseimbangan pH anda.

Ia terbaik untuk memulakan hari anda... dengan menyediakan air suam dan jus lemon.

4. Pembersih Hati

Lemon merangsang hati anda dan membantu mengusir toksin seperti asid urik dan juga liquefies hempedu. Ini adalah sebahagian daripada sebab mengapa lemon digunakan sebagai pembersih yang besar.

5. Vitamin P

Vitamin P ialah flavonoid. Flavonoid adalah antioksidan yang kuat yang membantu meneutralkan radials bebas yang berkaitan dengan kerosakan sel dan penuaan. Flavonoids juga membantu mengurangkan keradangan.

6. Lemon Anti-kanser

Lemon mengandungi 22 sifat-sifat anti-kanser seperti limonine yang melambatkan pertumbuhan tumor. (1)

7. Perlindungan Terhadap Artritis Reumatoid

Osteoartritis adalah sejenis penyakit degeneratif yang berlaku dengan penuaan. Makanan yang kaya dengan vitamin C membantu melindungi agains penyakit keradangan seperti artritis reumatoid.

8. Membantu Anda dalam masalah pencernaan

Jus limau seperti jus sayur-sayuran yang paling segar mengandungi serat pektin. Serat Pektin adalah sejenis serat larut air yang membantu mengurangkan LDL (buruk) kolesterol. Satu lagi perkara yang hebat tentang pektin adalah bahawa ia membolehkan anda rasa kenyang dan mengurangkan keinginan untuk Makan dan Makan...

9. Diuretik semulajadi

Jus lemon dan air suam juga membantu meningkatkan kadar kencing. Ini bagus kerana toksin dan bahan-bahan berbahaya yang lain ditolak keluar dari tubuh anda, meninggalkan badan anda dalam keadaan beralkali.

10. Penghidratan Sistem limfa

Air suam dan jus limau menyokong sistem imun dengan menghidratkan dan menggantikan cecair yang hilang oleh badan anda. Apabila badan anda kekurangan air, anda pasti dapat merasakan kesan-kesan sampingan, yang termasuk: rasa letih, lesu, fungsi imun berkurangan, sembelit, kekurangan tenaga, tekanan darah rendah / tinggi, kurang tidur, kekurangan kejelasan mental dan lack of mental clarity and feeling stressed just to name a few.


Apabila anda mempunyai gejala-gejala ini ia mungkin bermakna adrenals anda "penat." Adrenals anda berfungsi dalam merembeskan hormon yang perlu, mengawal tindak balas tekanan, mengawal tekanan darah dan banyak lagi. So keep your adrenals happy by staying hydrated.

P/S: Ingat lemon dan jus limau boleh menanggalkan enamel di gigi juga!
Tambah lemon kepada jus kegemaran anda!

Mesti Kongsi ya...
 

ok..pakai botol air sekolah anak..hohohohoh~


3 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bagus perkongsian sis

SangRatoo said...

Nurzakiah Hanum: hehehe :)

Amanda Suria said...

SA guna lemon utk detox...nice sharing dear...