Tuesday, August 05, 2014

"Raya 2014"



Assalamualaikum Semua dan Salam 9 Syawal

Alhamdulillah..kita masih dapat beraya tahun ni..amin ;)

Amacam Raya u olls? meriahlaa tuuuu..ehehehe... Kalau tanya aku...sepanjang kawen..every year sama je programnye..tanpa sebarang pertelingkahan..hahaha nak beraya mana dulu?umah mak saya dulu?umah mak awak dulu?? hehehe..sebabnye both parents kat sini..makanya takyah buat peraturan atau undang² bagai..pagi raya kat umah parents suami dulu..pastu berdesupppp gi umah parents isteri pulak...cumanya..sebelum raya aku akan balik umah mak aku dulu..untuk tolong beliau kemas rumah..buang segala habuk yang berternak selama setahun sebelum raya tahun sudah..hihihih..pasang langsior bagai..buang segala perkakas kat dapor yg tak dipakai..haih..mak mak kita memang suka simpan segala perkakas ek....hahaha..ampun mak..raya dah mintak mangap :P 

Tapi tahun ni, sebabkan Abah dapat cuti awal..maka mak abah balik kampong dulu..so Ahad tu..lepas dh tolong mak masak²..malam tu sebelum balik gombak..aku beraya dulu dgn mak abah..sob sob..tsk tsk..ampun mak..ampun abah..bla bla..tskk tskk sobb sobb..ok dah..hahaha..berdesupppp balik gombak..tolong mak mertua pulak..Sabtu sebelum tu pun aku dh abis kemas separuh rumah kat gombak tu..dari bilik aku tidor membawak ke ruang tamu..boleh tahan jugak tebal habuk..hihihih..yg best part..masa tu aku bendera merah..so takdela penat sgt...Lepas dh abis goreng ayam..aku tolonglah lap² perkakas pinggan mangkuk bagai..dah setel..masa tu nak dekat kul 12.00 tgh malam..tapi takleh tido..siang tu..aku ada hint kat Mr Ajib.."pa..jom lepak downtown.." apalagi meloncat anak bujang tu dengar..mami nak gi mana??Aaron nak ikotlaa....ehhehehe

Sedang elok..die tidur masa tu..aku n ajib keluar detim siap merempit naik moto abang beliau..hahaha..mak mertua tolong nenggokkan Aaron..dia pun tido sebelah..sian kepenatan..Mil pun tak sehat sangat benornya..semenjak kaki beliau diserang gout..ok mak..mak tido dulu..Jue keluar dgn abang long ye..yuhhuu~ pftt.. krikk krikk krikk..Takde apa pun kat downtown setapak tu..saja je jalan²..merasai kemeriahan di malam hari raya..niat nak ke Jalan Tar..tapi tak tercapai dek akallah..mau terbangun arjuna beta tu..adeh..dia kalau bangun celik.."mami manaa?"..adeh..takleh mami nak ronggeng sikit :P

Pagi Raya, aku bangun awal..walaupun tak dpt mandi sunat Aidilfitri..aku buatla apa yg patut di pagi raya..hehehe..aku lom tuka baju raya lagi..tapi muka dah make-up ko..kelasss..hehehehe..macam nak gi keje tu..make-up pepagi gitu.. :D...dalam kul 8.30 pagi baru aku tuka baju..ok tema tahun ni merah..takde beli²..memang pakai baju yg sama masa adik aku kawen..thn lepas..senang..eh..dah setahun rupanya perkahwinan adik aku tu.. :) walau dah tuka baju..aku masih wat keje kat dapo..kayen aku macam melibas² kat dapo tu..hahaha..tak sesuai betul..Nenek suami tu agak rabun sikit..asiklah dia bertanya "sapoo warno merah nii..kulu kilir" hehehe..sorryy nek..im workinggg..hehehehe

Ouh ye..ni raya pertama belah suami tanpa Abah mereka.Al-Fatihah utk arwah Abah (father in law)..moga ditempatkan dikalangan orang² yang beriman...Pas dah setel semua..lepas semua para pria balik dari solat..dan menjamah juadah hari raya...sesi bermaafan..dannnn sesi bergambarr..hhehehe..yuhuu..ok mintak release jap kat Andak (makcik Suami)..nak nyerogen² jap..mari kita shooting di hari raya pertama! 

ok ready!

gambar atas yang lagi satu je elok sikit budak² ni..cuma bab Umar je terpaksa suruh "entiti" pegangkan ..ibarat mcm Umar sedang melayang di gentayangan..hihih..


Time ni photoshoot anak².Ini semua cucu² belah mak mertua..semua hok jate..takdok hok tino..ahaha..kebetulan..tema merah aku sama dgn bff aka biras aku.. ibu kakal and umar..hehehe.. lagipon Aaron dgn Kakal mmg adik beradik pun..Kakal anak susuan aku..walau aku garang macam singa..compared to ibu kakal yg soft and gently (aku kipas ko ni fie)..choii..hahaha.. mami tetap menyayangi anak² mami semua..takde beza..sorang salah..semua mami jerkahkan..sama rata..hahahaa ok dah bab anak²..berlengas masing²..budak² ni bukan boleh lama bab bergambar..

taraaa..yang kuning belakang tu katil lama zaman dedulu nenek Mr Ajib punya..
i belanja u olls gambar ni keh.. belanja tengok saja :P


haa..lemuih pun Aaron Ridzqy..hehehe..sayang anak mami :P

tangan pegang langsir..tangan kat bahu ..
sangat skeptikal..hahaha :P

Ok.hehehe..ada mcm cover majalah Mangga atau URTV? hehehe.. *what ever* krik krikk krik..dedulu zaman pegang title newly weds..asikla bergamba sana sini haih..celah pokok..celah batu..haha..celah reban ayam (ok tipu)..tapi bila nengok gambar berdua ni rasa sayu hati..sebab gamba anak takde..huhuh..sob sob..hanya mak mak je paham perasaan ini..ewahh..masa ni Aaron Ridzqy dah merayap main dengan sepupu² nya.. (padahal..tepi tepi mami nak bergambar jap..)..pfttt~ :P

tu diaa..biras² terlajakk laris..hehehe..

itulah biras² yang ada..segala suka duka kitorang kongsi bersama..ok! jangan ckp aku gemok..baju tu kembang..malam raya siap suruh Sally Mandagie alter baju tu supaya tak nampak kembang..haih..salah baju tu ok..bukan salah badan :P gitulah gayanya dengan pakai baju tu melibas² kat dapor..hahaha bajet mcm buat keje sangatt .. ada banyak lagi gambar..tapi pilih yang cantikla ..hohohoh 


ok duduk pulak.. hehehehe :P

ahli mesyuarat tingkap

gitu..siap tunjuk² jari ala² retisss...
sekaliiiii......

nampak tak berubah muka ibu kakal and umar?
hahaha..tiba² photog aka suami beliau sendiri kata.."jari tu tak payah tunjuk² lah"
hahahaha

hahaha..teros spoilll..hahaha

ok..akak menten gelak ayu lagi..rilek..steadyy apa pun situasi..hehehe

Banyak lagi gambar²..tapi malas nak upload sini..mana yang ada jela kan..so ini baru raya pertama..sampaila ke malam pun masih ada tetamu yg datang beraya..

Raya kedua: OOooo OooOO balikk kampongggg...


Tak sabar nak jumpa Mak Abah adik beradik dan sanak saudara di kampung beta Johor Bahru..ni kampung belah mak. Tapi adik aku yang no 4 dan 5 je tak ikut balik sebab sorang tak dpt cuti..sorang lagi yang study tu ada assignment..so dorang jaga rumah la kat cheras nun..adik aku yg no 3 tu..dah memang kat Johor..so memang dah plan dengan dia raya kedua mesti cuti..hehehe


Adik perempuan and suami beliau pun gerak ke kampung awal sejam dari kami.Kitorang gerak pukul 8.00 pagi. So memang roger and out kat whatsapp saja.Saja tanya jalan jem ke tak.Kat seremban tu je jem sekejap..lepas tu Alhamdulillah ok.Sampai² je terus ke rumah Mak Ngah (adik mak)..makan sampai lupa diri..huhuh..bab makan² ni yang payah nak kawal ni..pastu gi umah sepupu pulak..makan makan dan makan..masyaAllah..dann sesi bergambar..

Ok.aku admit..aku pakai baju raya yang sama dengan raya pertama..tapi aku basuh tau..memalam basuh gigih sampai spin 3 kali..haha..pastu jemur depan kipas..kering occay..siap bau softlan lagi..cuma tudung je gayah tuka..hehehe..beli time Venduer aritu katanya.. :P

3 beradik dari 5 :P
 

ok.Abah yang memang larik dari tema..takleh buat apa..hahaha..padahal mak dah bawak baju melayu merah..taknak pakai baju melayu..mak dah standby baju kemeja merah..tanak kemeja..dan stanby t-shirt merah..tapi biru jugak yang Abah nak pakai..ok ok.. :P

ewah..yang pakai spek mata tu siap bawak makwe.. :P

kepala ke kanannnn.....



kepala ke kiriiiii....
itupun still ada yang confused mana kiri mana kanan..yang kepala TEGAK pun ada..*laki aku lah tu* hahaha..
Tok Yot (gelaran Moyang untuk cicit²) kat tetengah dah terkekek gelak :D


 Ikutkan gambar ramai² ni ada lagi tak masuk..biasalah..every year ada je tak tak cukup..ada jugak yang bertambah..contoh macam yang bawak makwe tu..hahaha.. *krik..krik..krik*..

Dah abis sesi bergambar²..zasssss ke rumah kakak mak pulak..ayoyoyo..rumah ketiga di hari raya kedua..hehehe..dah makan²..dah bermaafan..sessi bergambar lagi..pfftt~



adik beradik terlajak lariss:P

pesen dorang memang suka amik gambo tayang beg ek..hihihih

sepupu sepapat yang overs :D



Mr Ajib melepaskan rindu beliau bergambar dengan suami kakak mak..
muka paklong ni macam iras² arwah Abah.


Dah salam² lagi..kami berdesuppp ke Simpang Renggam pulak..umah atok ngan nenek tiri.. huih..dari Kl..non stop..sian kat Mr Ajib..tapi apa ada hal..setahun sekali lorr..hehehe..dah beramas mesra di sana..zssttt ke JB pulak..umah adik mak..gigih woo beraya..penat sebenarnye..tapi tu la..balik dari JB..patah balik ke Air Hitam..mengeteh..masa tu dah kul 9.00 malam kot..untung ada kedai mamak masih buka di hari raya..makan megi goreng..pekene teh tarik..layann..pastu balik semula ke rumah tok yott untuk zzZZZzz..situ je rumah yang kitorang boleh tidor setiap kali balik kampung..sebab rumah lain dah full house :D

Raya ke3: Lepas beraya kat kampung belah Abah..kitorang beraya kat Muar..5 Rumah sekali jalan..sebab rumah² tu kat satu tanah lot saja..so memang pusing² situ..Sudahla menu sedap²..Berat² pulak tu..

beraya kat tangga rumah orang..hehehe..


Setel 5 rumah tu..lepas bersalam² an...kitorang berpecahlah..berakhirlah episod beraya untuk tahun ini..mak abah plus kitorang balik KL..yang sedara mara tadi patah balik ke Simpang Renggam..Adik perempuan aku n hasben beliau balik KL jugak..tapi dorang singgah beraya kat rumah kawan hasben dia..kitorang tak follow la sebab dah tak larat nak ikut dah..Sampai Cheras dah dekat 8.00 malam jugak..mandi²..kemas²..dan rehat²..rupanya..terus zzzzZZZzz...

Ouh ye..malam tu jugak Mr Ajib balik umah mak dia kat Gombak..aku sambung cuti sampailah Ahad kat Cheras..hehehe..tapi Mr Ajib tak terus balik umah pun..dia singgah mengeteh jumpa kawan² pancing dia tu.. pfftt~..hahaha..hari Ahad baru Mr Ajib datang amik kitorang dua beranak..So, itula cerita raya aku tahun ini...Alhamdulillah..


R A Y A   K O R A N G   M A C A M   M A N A   P U L A????



FOOTNOTE: jangan lupa sedara seumat kita di Bumi Palestine.Moga Allah beri kemenangan kepada Islam.
                       #prayforGaza #peringatanuntukdirisendirijuga #boikotprodukIsrael #cubaselagimampu 
                       #walausekecilzarah










7 comments:

fazilzura said...

kalau x snap2 over mmg bkn ko le kan ...

hevoc2 uols yew.. kami ni raya pertama x smp nak snap2 sgt psl memasing bz get ready b4 rumah tok kne serbu .. phtu pi serbu umah org lain cz menu utama nasi dagang xde dlm list umah tok thn ni , tok x sihat huhhhh so trpaksa le tumpng kasih syg kt umah sepupu2 mak..

LYAfrina said...

serius cantik pic2..
esspecially kat tingkap tu..bestnyer ada rmh kampung tradisional mcm ni..mmg cun la nk photoshoot..

katil lama tu sungguh awesome..mmg guna or wak perhiasan?

salam aidilfitri
maaf zahir n batin

SangRatoo said...

fazilzura: hahaha gitulah..orang takde kamera nok..tumpang tadah letak muka jela..hihihihh :P

SangRatoo said...

Lya: haah..mmg untuk perhiasan je..sebab kalau barang antik macam tu..susah dpt harga murah..katil tu turun temurun dari moyang2 belah hasben..memang dorang jaga elok2 :)
Salam Aidilfitri Maaf Zahir & Batin utk Lya sekeluarga juga :)

SangRatoo said...
This comment has been removed by the author.
wardah @ fie shah said...

katil lama tu kadang2 ada puteri beradu..haaa jaga2 cik salmah..

ko banyak mengata aku ni jue..hahahaha xgune!

Sue-Rya Qistina said...

vavava..gojes gojes semua gambar..meriah!