Thursday, October 27, 2011

"Tak Selesa"

Assalamualaikum semua dan Salam 29 Zulkaedah.
Puas beraya semalam?hehehe

Saya dan Aaron duduk di rumah saja.Cadang pada mulanya nak berjimba² dengan biras no 2 di KL Festival City. Arakian, setelah masing² letih wat kerja rumah, terus kensel. Mr Ajib pula carik duit lebih. jangan lupa kat ma ye pa dpt duit ot tu nanti..sharing is caring.. :P

Sudah masuk dua minggu saya mengalami batuk². Saya kira, ini paling terok..Baru saya rasa mcm mana baby² atau kanak² atau orang² dewasa yg batuk sampai semput² tu..yang sampai tahap kene pakai Neb la..tapi saya belum lagi..fikiran ada juga melayang ke arah itu..

Masalahnye, setiap kali saya cuba utk buangkan kahak..macam terlekat kat kerongkong tu. Jadi, bila dipaksa²..perit la tekak saya..batuk pula bukan tahap biasa²..macam nak tercabut je anak tekak ni..adeh..saya dah pergi dua kali di klinik yg sama..Pertama kali, doc beri saya ubat namanya Prospan. umm..tak jalan juga..kemudian saya pergi lagi, siap request nak antibiotik dan saya dpt Augmentin dan satu ubat lagi lupa namanya utk cairkan kahak. aduh..masih begitu juga..sesekali tu lepas makan ubat..okla..lepas tu..bila dtg sejuk especially waktu malam...mulalah saya terbatuk²..nak nak lagi ini musim hujan.. takpe..hujan itu rezeki..jangan disalahkan..AYAT PENYEDAP..

Yang buat saya risau, takut kene jangkitan pada Aaron..Alang dia demam pun sudah bisa buat saya susah hati..no no no..ini batuk tidak boleh.Jangan berani kau batuk nak hinggap anak aku..aku murka nanti..umm..jadi, solutionnya apa? Saya sudah kekeringan idea..Hari ni, saya baru start pantang makan. Saya suka makan pedas², terpaksa saya pandang sebelah mata...Saya suka makan goreng², terpaksa saya lupakan...kene makan yang rebus² saja..sesetengah org banjar / jawa kata masak bening...   :)

Umm..selera makan sudah berkurangan bajet macam diet laa..padahal..hehhehhe kebulurr je ngk makanan² tu semua..Tadi, masa lunch dgn Mr Ajib, selalu saya mmg habis bab² makan ni..tak abis Kuew Tiow sup ayam saya tu..makan kat Ani Sup Utara Damansara Damai..siann benorrr kalau diingat²...bukan apa..tak dpt bubuh kuah kicap lada tu..tawar rasanye :D


hai lah batok...hai lah obatt...kome buat teman rasa tak selesa.



13 comments:

Anum said...

semoga cepat sembuh sis
anum pun br baik dr batuk hampir 3 minggu baru baik
makan2 macam2 ubat dah, last2 minum air limau suam hari2 cepat baik

ct shah said...

jue,saya pun baru baik batuk.saya tak pantang apa2 cuma makan madu asli pakai sudu plastik jer every night before sleep.jgn minum air pastu.selain tu,saya selalu hisap ubat jut jut utk tekak.alhamdulillah,tak sampai seminggu dh baik.kalau tak mmg kalau kena batuk makan 3 minggu tak baik2 sampai terpaksa ambik antibiotik.skrg alhamdulillah dh ok.
eryn jugak yg terpaksa ambik augmentin sebb demam panas tak baik2.huhu..:-(

chichi said...

kak ju,
senang giler nak hilangkan batuk tu..ambik daun sirih yg muda dan lembut..letak gula pasir pastu lipat mcm makan sirih tu..pastu kak ju telan jus tu..pehhh..yan dah hilang dah batok...

Sue-Rya AQ said...

get well soon my dear sis..kak jue try mkn madu tau..mane la tau lega skit batuk tu..sian kt dia..baby ayish pun belum baik batuknye..huhu..sian sgt..

fazilzura said...

musim kut beb .. ko tu makan madu skit every day ..

emma dangdut said...

lagi satu hal pulak kalau dah jangkit kt baby.aduhai,.moga cepatlah sembuh kak jue.Amin..

ezzu said...

kalu batuk memg x selesa...nasib baik ezzu x pernah kena sampai tahap yg lama...sekejap pun dh rimas..hehehe..

pe2 pun semoga cepat sembuh..

Ati Masrif said...

samala dgn kak ati jue
kalau batuk mesti lama nak baik
tapi rasanya selain ubat jue
kena juga pantang makan tau

jgn makan pedas, berminyak dll

lagi satu apa kata jue
minta nasihat daddy ziyyad yg
kat dlm blog kak ati ..dia tu
doktor yg perihatin tau :)

wahida said...

nok...aku doakan ko cepat baik yer...

aku rasa better mkn madu lah nok...

sahromnasrudin said...

musim la nie batuk kan..org uma sy pun dh hampir 2 minggu tak sembuh..risau sy dibuatnya huhuhhhh

NM02 said...

minum madu banyak tau

ieda said...

semoga cepat sembuh dik
madu yg disarankan tuu sgt2 bagus .. jgn lupe perah limau nipis tau ..

..::SangRatoo::.. said...

Tq semua...madu dah ada ni..tapi mcm liat plak nak telan..baik baik..akan ditelan malam ini juga...terima kasih sekali lagi semuaaa ..muah muah