Thursday, October 06, 2011

"Zentel"

Assalamualaikum semua dan Salam 8 Zulkaedah :)

ye..ye mmg agak lama saya tidak menghapdet..disebabkan masalah kesihatan...bebanan kerja...dan kekangan masaa..jugaa penyakit malas saya.. biasalaa tu.. :)

Rabu minggu sudah...hampir waktu pulang..MakTeh telefon bagitau anak saya dedar..tapi masih aktif..terus saya dan Mr Ajib pulang tepat jam 5 petang..sampai² di rumah, bukan dedar lagi..panas ye..saya cek suhu hampir 39oc..maka, sebelum saya gelut, saya paksa Mr Ajib ke klinik waktu itu jugak..

ye u olls..demam sekarang bukan mcm demam dulu²..telan ubat K.K atau panadol..minum air cap badak atau cap kakitiga..sudah sembuh..demam sekarang sangat bahaya...saya mmg cepat panik atau runsing kalau anak saya demam..malah, kalau dengar anak² kawan saya demam pun saya tumpang susah hati.sian.budak² kan..kalau baby lagilah kesian..mereka cuma tau menangis saja :(

pulang dari klinik, kami dibekalkan dua biji ubat masuk punggung tu..saya tak boleh bagi Aaron waktu itu sebab sebelum ke klinik saya dah bagi Paracetamol..jadi selang 4 jam kemudian baru boleh..saya masih komfius tentang selang jam utk bagi anak² makan..selang 4 atau 6 jam?u olls tolong bagitau saya ye..

malam..hampir jam 11..Aaron masih tidak ada tanda² kebah..masih panas..saya tak fikir panjang terus masukkan ubat punggung..saya harap kuranglah panas tu nanti..mmg tak tido saya waktu tu..saya risau..bila saya cek suhu, sekejapan turun 38..kadang² 37..kadang² naik semula ke 38..jam hampir 3 pagi..ouh..saya panik..suhu naik ke 39oc..saya buat keputusan drastik..saya masukkan ubat punggung sekali lagi..ye..sudah kali kedua malam itu..saya berdoa..sesekali saya menangis sorang²..Mr Ajib terjaga..die pujuk saya supaya jangan fikir bukan²..doa yang baik² saja..Aaron tidaklah menangis..sesekali mcm merengek..panas barangkali..hampir jam 4 pagi..baru suhu turun ke 37..baru saya terlena..itu pun tido² ayam saja..sesekali terjaga..saya tuam kepala dengan air rendaman daun bunga raya...Alhamdulillah suhu waktu itu masih 37..

Khamis..selepas solat subuh..saya ambil keputusan utk EL saja..utk jaga Aaron seharian..dan Alhamdulillah..dia aktif saja..sehinggalah ke malam hari dia sihat..cuma seharian tu kurang selera makan..Jumaat, saya ambil keputusan utk kerja semula..tak dan kul 8 saya dan Mr Ajib di ofis..MakTeh dah telefon semula..Aaron muntah²..muntah air saja katanya..aduhhh..pening kepala saya..terus pulang semula ke rumah..dan bawa Aaron ke klinik yg sama..doctor kata probably sebab angin kerana tak makan/kurang makan..umm saya dah agak dah..tapi doc kata kene pantau juga..takut virus kan..dengan tak malu, saya mintak mc utk jaga anak..doc pun bagi.. Doctor bagi ubat dan antibiotik yang lain..ubat yang semalam doc suruh buang..saya dan Mr Ajib turut saja..dengan harapan, Aaron pulih..

Mr Ajib layan Aaron sementara saya tukar semula uniform saya di rumah sebab dah tak pergi keje kan..heheh..lepas berjaya pujuk bagi makan adalah dalam 5-6 suap, kemudian bagi ubat..die pun hampir lalok...bagi "milo" kejap..dan tido..barulah Mr Ajib ke ofis semula..so, saya di rumah saja..Alhamdulillah, masuk hari sabtu dan sehingga ke hari ahad..demam pun takde, muntah pun dah hilang..cuma selera makan kene pujuk² pulak..mmg susahlaa sangat..siap kene jadik "clown" utk anak sendiri..aduyaii.."memangla mummy sanggup buat apa saja utk kamu aaron".. hehehe :)

Nak dijadikan cerita..demam itu kan berjangkit..maka, bertebarlah seluruh rumah MakTeh..satu family demam..dengan selsemanya, dengan batuknya..saya tambah susah hati lagi..alamak..anak saya dah pulih..tapi org yang jaga pulak tak sihat..mcm mana ni..dalam hati berkata..saya pun slow talk dengan Mr Ajib, "ma rasa, ma cutila esok..sian pulak MakTeh..die mesti nak rehat..cucu² dia pun demam die jugak kene jaga..dia nak memasak lagi..ok tak pa?" malam tu juga, Mr Ajib applykan cuti saya dalam sistem Hrmis di rumah MakTeh yang ada mini cybercafe..hehe (pinjam laptop orang daa) ooo..baru saya tau sistem hrmis dah boleh acces dari rumah..ouh..so kagum!hehe..

Isnin, saya cuti!..sambil berehat² dengan anak dan suami..ouh ye..Mr Ajib pulak EL, tiba² pagi tu demam dan selsema..sian suami saya..tapi die malas nak ke klinik..ada stok simpanan ubat katanya..saya kata, "mehla ma drive takat nak ke OTK tu..ma boleh" Mr Ajib jawab, takpela ma"..sambil tido semula..huh..tak caya kredibiliti saya sebagai pemandu berhemah..hehehe...

Hari ini, baru saya ada mood utk menghapdet..setelah lemau beberapa hari..masuk kerja semula, kene setle kan beban kerja yang saya tinggalkan beberapa hari itu..tapi, dalam pada sibuk² tu, saya mula terfikir nak bagi anak saya makan ubat Zentel..manala tau die kecacingan ke..sebab tu tak selera makan ke..badan pun tak naik..bukanlah saya nak badan die dobot tapi tak sihat memanjang pun tak elok juga kan..saya tanye beberapa pendapat "pakar"..ramai yang suggest utk bagi..Zentel ni bukan bagi bila dah ada kecacingan saja..tapi sebagai protection juga..dalam umur Aaron ni, sedang elok utk saya bagi tapi saya sendiri kene make sure dari tarikh saya bagi itu dan selang 6 bulan kemudiannya..orang dewasa pun patut makan ok..kalau u olls ada terasa gatal² kat punggung tu..hehehe..ada cacing kot..hehehe..silalah makan Zentel ..hoi sudahla..macam ke Duta Zentel sangat..hehe



sumber dari Google




Baiklah!..sekian saja utk iklan tidak berbayar ini :)

15 comments:

Anum said...

banyak dugaan sis rupanya
patut le lama menghilang
alhamdullilah aaron dah sehat

e k i n ♥ y u s r i said...

semoga aaron sihat

wardah @ fie shah said...

protection pon boleh ye? hmm tapi part nak bagi ubat itu yg aku risaukan.

abah khalisha said...

Skrg ni penyakit juga buat main-main lebih-lebih lg kalau kena pada anak..mmg kena rujuk klinik atau hospital dgn cepat
Kaki Datuk Siti Nurhaliza

Ati Masrif said...

selalunya budak selang 6jam

ubat vontot tu bagus, lg cepat
kebah dari ubat makan
kami di rumah mmg sentiasa ada
dlm p.ais

bila panas sgt selalu kak ati
mandikan aje supaya suhu cepat
turun kalau tak kena tarik lagi
susah tau

emma dangdut said...

Get well soon Aaron..jgn tak mam ubat zentel buang cacing kerawit pita tu suma ya! doa Aaron sihat selalu.Amin :)

ieda said...

anak2 sakit kitalah yg risau dikk bukan org lain dah .. rasa mcm nak demam juga kan huhhu

hermm demam memang mudah berjangkit kalau kita x kuat .. nak2 jenis antibodi yg x kuat :)

..::SangRatoo::.. said...

Anum: tq anum..insyaAllah :)

..::SangRatoo::.. said...

ekin: baiklahh..macehhhh :D

..::SangRatoo::.. said...

wardah: haha..ye mmg sangat sukar bagi ubat pada anak²..hehehe

..::SangRatoo::.. said...

abah khalisha: betul tu..demam sekarang kene rujuk cepat² pada klinik atau hospital terus..jangan bertangguh utk kesihatan:)

..::SangRatoo::.. said...

Ati: ouh ye ke kak atie..kene selang 6 jam ye..baiklah..saya akan ingat.. tq :D

..::SangRatoo::.. said...

emma dangdut: tq emma..tapi ubat zentel tu..kak jue dah makan dulu..hahaha sebab nak rasa dulu sebelum aaron rasa..hehehe..nanti kene amek lagi kat klinik utk anak..hehe

..::SangRatoo::.. said...

emma dangdut: tq emma..tapi ubat zentel tu..kak jue dah makan dulu..hahaha sebab nak rasa dulu sebelum aaron rasa..hehehe..nanti kene amek lagi kat klinik utk anak..hehe

..::SangRatoo::.. said...

ieda: tula kak ieda..sebab dah tau diri ini takde antibodi yg kuat..kenelaa jaga serba serbi..kalau pada anak² ni..mmg sangat runsing kalau penyakit melanda..