Wednesday, January 11, 2012

"Ouh, Itu Puncanya"

Assalamualaikum Semua dan Salam 17 Safar :)

Semalam ada dua kejadian menimpa saya.Saya mulakan dengan kejadian pertama di waktu pagi.Saya ke klinik di ofis kerana saya sakit gusi.Dinding gusi saya yang berhampiran gigi bongsu belah kiri sakit yang amat sangat.Semacam ada ulser.Kebetulan doc favourite saya takde.Selalu saya akan cancel kalau ada doctor ganti..Tapi saya gagah juga jumpa sebab dah tak tahan.

Doc tu sgt muda.Cantek + cute.Selepas cek semua doc bagi saya ubat tahan sakit (Tramadol), antibiotik (Primzole),ubat gargle dan ubat spray (kedua² Difflm).Balik di meja kerja, saya terus makan ubat² tersebut.

Saya sambung dengan kejadian kedua.

Tengahari.Saya dan kawan² mulakan agenda dengan kelas memandu.Ye, saya antara dua orang di antara geng² Divas yang ada lesen tapi simpan dalam purse saja.hehehe.Jadi bermulalah kelas memandu saya semalam.Ya Allah, mcm nak pitam.Perjalanan tak jauh hanya ke segambut saja.Makan di situ.Sebab saya belum berani.Alhamdulillah, kami selamat sampai.

Waktu makan, saya tak berapa selesa.Maybe asyik terfikirkan nak memandu pulang selepas itu.Saya pening².Mual².Saya paksa diri ini makan juga.Saya makin gemuruh.Sampai sejuk² tangan.Dari mula bawa kereta di ofis sampailah di kedai makan.Bersambung dari kedai makan hinggalah ke ofis.Masih pening².Alhamdulillah, kami selamat sampai di ofis.Walau diusik kawan² beberapa kali dan dipuji juga..saya tatau kenapa masih mual² dan pening."Ada isi kot" kata kawan² saya...gitulahh korang~

Kemuncaknya..sampai di meja kerja..saya masih pening..saya cuba lelapkan mata, tapi tak boleh.Ouh hampir lupa.Saya kene makan ubat.Tapi entah kenapa hati tak teringin nak makan ubat tahan sakit tu.Saya cuma makan ubat antibiotik.Saya tak sedap hati.Kenapa masih berdebar².Kelas memandu dah abis.heheh..dan masih pening²..Saya call Mr Ajib.Temankan saya ke klinik nak cek blood pressure.

Sampai di klinik, doc pun terkejut.Dia fikir saya sakit lagi pasal gusi.Saya kata kali ni bukan doc.Saya nak cek bp saja.Ok.Bp saya normal.Malu juga.Saya ingatkan pening² pasal low bp (sebab saya mmg kurang darah) atau naik sebab keturunan saya ada yg darah tinggi (mak saya).Tapi pelik juga sebab normal.

Petang nak balik rumah, saya sempat muntah di toilet.Tapi sebab Mr Ajib dah tunggu di lobi, saya tahan.Kalau ada yang jumpa saya balik semalam, mesti terkejut.Tak semenggah.Inner tudung saya tanggal.Bayangkan pakai tudung syria tanpa inner.Getah rambut pun saya cabut sebab saya fikir saya pening sebab ikat rambut ketat sangat.Atas motor, saya hampir nak pitam sebab pening lagi.Sempat Mr Ajib jerit atas motor "sabar ma..sikit lagi nak sampai ni" sambil genggam erat tangan saya..tiba² feeling cerita hindustan :)
Sampai saja di rumah, tak ingat anak yang nak "milo" terus saya muntah.Habis segala RM5.70 yang saya makan tengahari tadi.Anak saya kata "kenapa mummy..kenapa mummy muntah nasi dgn sayur?" hehe..bila ingat² nak tergelak.Tapi situasi waktu itu, saya tak gelak pon.Sebab saya lemah.Muntah saja.Kecohla seantero rumah dan kawasan sewaktunya, "mummy ada isi niii..mengandung kot..gi ceklaa kat klinik"..ye..aku mengandung..mengandungi lemak tepu :P

Tak daya saya nak menafikan sebab letih muntah..Tapi saya gagahkan diri "milo" kan si kecik itu dahulu..Kemudian, saya mandi.Saya rasa lega.Saya rehatkan diri dengan berbaring.Jam hampir masuk maghrib.Lepas solat, saya gagahkan diri lagi bagi anak makan.Sebab saya fikir, lepas bagi die makan, die akan main² kejap.Jadi, saya boleh tidur waktu itu.Hampir jam 9 malam, baru saya terjaga dikejutkan si hero tecit tenot sebab nak "milo".Dan saya rasa lega amat sangat..tak pening dah.Mr Ajib remindkan saya makan ubat sebelum tidur.Hati saya masih tak sedap nak makan ubat tahan sakit.Jadi saya cuma makan antibiotik saja.

Pagi ni, saya rasa fresh.Tak pening² dah.Lepas breakfast saya makan ubat antibiotik dan ubat tahan sakit.Dalam pukul 10 pagi, saya mulai rasa mcm semalam.Pening².Berdebar².Tatau kenapa.Saya mula rasa tak sedap hati.Macam nak cek bp lagi dgn doctor.Tapi takut termalu sendiri kalau bp tu normal.Tapi ahh pedulikla.Saya mesti tau sebab apa saya jadi begini.Nak kata datang bulan, belum lagi.Saya dah bagitau kawan² saya tak join sebarang agenda arini.Saya tak larat.Sebab pening².Masuk tengahari, saya terus beli makanan dulu.Kemudian ke klinik.Nasib baik doctor favourite saya ada.

BP saya normal.Cuma doctor kata heart bit saya agak laju.Saya gemuruh doctor kata.Saya pun cakap saya tatau kenapa saya gemuruh.Nak kata saya bawa kereta takde pulak.Bunyi kelakar tapi saya tak segan nak bercerita dgn doctor favourite saya ni kisah semalam dari amek ubat sakit gusi sampai kelas memandu sehinggalah saya muntah di rumah.Doctor cek mata saya.Pucat.Saya perlukan penjelasan kenapa saya pening..ehheheh..Setelah disemak dan ditelaah akhirnya doctor saya kata ini punca ubat tahan sakit yang saya dapat semalam.Ubat Tramadol.Ubat ni boleh buat saya berdebar² dan gemuruh.Ubat ni boleh buat pening² dan tidur.Saya kata patutla.Cuma saya tak boleh tidur.Bila nak terlelap je saya akan pening.

Doctor bagitau, bila semalam yg saya rasa ok waktu malam adalah disebabkan saya tak makan ubat ni.Patutla begitu.Dan tengahari ni, saya pening semula adalah kerana saya makan ubat ni pagi tadi.Yes! Dah jumpa punca.Doctor kata lagi ubat ni salah satu yang antara kuat dosnya.So, ini salah satu effect selepas makan.Pening, mual² dan gemuruh.Saya ckp, saya tanaklah makan ubat ni doctor.Menakutkan saya je.hehehe..Doctor pun suggest saya stop dan teruskan antibiotik.Sebagai ganti ubat tahan sakit, doctor suggestkan saya pakai ubat spray Difflm tu.Maximum 20 kali sehari.Doc ganti semalam tak bagitau pun.Atau saya yang tak tanye.hehe..Saya cuma spray dua kali sehari .Doctor pesan, nak hilangkan ubat tramadol tu dalam badan, minumlah air banyak².Baik! saya akan ikut!tq doctor.I ♥ you! muah 800 juta kali.

Doctor cek semula bp saya.Bp normal dan heart bit pun kembali normal.Maybe sebab saya dah tau punca.Saya dah tak gemuruh.Alhamdulillah syukur.Ouh Ubat Tramadol.I hate you! Tapi saya tak serik jumpa doc ganti semalam.Sebab die cantik + cute.Cuma maybe saya akan jadi lebih doctor dari dia..hehehe (perahsantannn)

p/s: Kelas memandu akan bersambung esok lusa.Hari ni rehat.


20 comments:

ZSqueenbee said...

hahaha...tahniah kak jue yg dh berjaya mberanikn dri memandu smpai luar upiz..bkn senang nk wat tu tau..ade lgi jiran duk sblh sye ni yg wat jeruk lesen memandu kt lam purse..haha...renew ttp renew...




suspen je cte xsihat tu..dh xsbr tggu endding..upenye ubt tu wat hal..igtkn Aaron bakal dpt adik..

Sue-Rya AQ said...

hihihi..owh..kerana dia rupanya..nnt nk join kelas memandu mommy jue jugak ye..tggu kak ila naik keje, kita lepaking..dh lame x lepaking ngan kakak2 berdua..hehehe

aznee said...

bkn ketegur kete? hahahaha.. jgn bg alasan dadah jue.. baik ko amek urine tgk +ve ke x.. ;p

Anum said...

wow x serik2 ek sis

munna said...

OOO DAH ADA LESEN TAPI BELAJAR MEMANDU LAGI YE...SAMA DGN KAKAK MUNNA SAMPAI SEKARANG TAK BERANI BAWA KERETA ... NASIB BAIK DAH TAHU PUNCANYA YE KLU TAK NAYA DIBUATNYA

Ati Masrif said...

bahaya juga yek salah
dapat ubat yg tak sesuai
kalau kak ati kalau tahan sakit
ponstal je yg ok

nasib tak apa2kan ...alhamdulillah!

wahida said...

aku mati2 ingat ko preknen nok...cis...penangan ubat rupanya...hahaha...

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

beraninya akak. cuba kan. baguslah, kalau tak cuba tak tahu boleh memandu sejauh tu ke tak:)

wahhh, banyak betul dugaan sakit ni! jaga kesihatan n take care kak!:)

salam kenal.

ct shah said...

docot ganti tu mmg cantik.dia dh kawen ke belum??:P

nasib hang dh sihat.alhamdulillah.

..::SangRatoo::.. said...

ZS: heheh..mmg syabbas utk diri sendiri..walau lepas tu pening² mual² gara² ubat tu..benci..

belum ada rezeki lagi..hehheeh

..::SangRatoo::.. said...

Sue: baik baik..nanti akan diusahakan...kite kene lawat die..tgh berpantang tu..nanti bincang eh.. :)

..::SangRatoo::.. said...

aznee: aku ingat dadah tadi..hehehe atau syahbu..ishhkk nauzubillah..jangan mintak²..tu doa tu..selisih! :P

..::SangRatoo::.. said...

Anum: tak serik² ada makna tu..hehehe

..::SangRatoo::.. said...

munna: yela munna..rasa ngeri nampak lori dgn bas..treler ke..nampak motor mencelah² pun rasa nak pitam..heheheeh

..::SangRatoo::.. said...

Ati: betul tu kak atie..kite pun patut kene tanye kat doc apa effect² ubat tu..silap jue la tak tanye..sebab die bukan doc favourite..mulut terkatupp je nak tanye :)

..::SangRatoo::.. said...

wahida: gitulahhh aku ingat peknen jugak..eheheheheeh..tapi Alhamdulillah..aku dah ok ni :) tq nokss

..::SangRatoo::.. said...

Fifiey: betul tu Fifiey..kalau tak cuba, tatau..

yes yes InsyaAllah.. tq singgah di sini :)

..::SangRatoo::.. said...

ct shah: tataula dah kawen lom ke tak..tapi mmg die santek...

ha tq che yam..kite dah baik dah Alhamdulillah :)

fairus said...

ERM.. UBATAN NI MEMANG BANYAK SIDE EFFECTNYA.. ADA YANG GATAL-GATAL, MENGANTUK DAN MACAM2 LAGI... HARAP BAIK2 SAJA.. ;)

..::SangRatoo::.. said...

Fairus: mmg..bukan semua ubat²an serasi dgn kita..kita pun kene ada pengetahuan dgn satu² jenis ubat..tq Fairus.. :)