Tuesday, April 03, 2012

"MIHAS-Day One"

Assalamualaikum Semua dan Salam 11 Jamadilawwal :)

Hari ni bermulalah MIHAS yang berlangsung di ofis tempat saya bekerja.Untuk hari ni adalah pertemuan antara "buyers²" (dari oversea) dan "sellers²" (tempatan) yang selalu kite dgr tu IBM..atau nama panjangnye..Individual Business Meeting..so, dorang akan berchit chat pasal business talking ni..tak kurang tak lebih dlm 30 minit saja..cukup tak cukup, pandai²la deal bisnes tu kendian nanti..kann..sebab apa 30 minit? sebab siann ramai lagi malaysian company (sellers²) yg duk beratur nak jumpa buyers² ni..bukan senang nak wat appointment ni kan..

Tahun² sudah, especially tahun pertama MIHAS ni diperkenalkan mmg tak menang tangan..ramai betul yg participate utk event ni..masa tu, saya masih bujang trang tang tang..(senyum sambil tutup mulut..nyampah tak?)..heheh..hari² wat keje ot kau..haa lebat $$$ mak masa tu..ala..lebat tak lebat..ot gomen..jadikla..dari takde kan..lepas tu, bila dah ot balik lambat dgn kawan² yg lain, dpt kemudahan tido hotel..wow..mmg mak suke..yela..tido hotels kan..hehehe..sampailaa hari kejadian event tu..mata mak mcm panda..hari² balik lewat malam..pastu pagi² buta dah tercongok balik kat opiss..ummm syokk...(penat sebenarnye pun)..

Tapi, kali ini..dari tahun saya mengandungkan Aaron, saya dah kurangkan aktiviti nak buat ot..malas mak..heheh..bila offer hotel pun..mak tak heran..hehehe..orang kata dah puas merasa..(heiii..ayat mak tak sombong ok..mak ckp benda kenyataan ni)...yela..bila dah kuar anak seorang..rasa malas nak balik lambat²..jadi, saya cuma bertugas bila hari kejadian saja.Untuk hari ni pon saya tak terlibat.Tapi, esok saya akan mula bertugas dari hari Rabu sampailahh hari Sabtu kat KLCC..key in form je pon..hehehe..saya tak pernah lagi bertugas jaga exhibition hall..every year pun bertugas di pejabat muka ghadish-ghadish counter saja..hehe :) so, tahun ni lain sikit..jaga exhibition..syok juge..buleh jalan² cuci mata..yg syoknyee...rasa sini sikit..rasa sana sikit..test air tu sikit..itu ini..begitu begini..lama² aku pon tembun 4 hari..heheh wow! nehi nehi.. (ingat sikit juliana..entry kau sebelum ini!)

Baiklah..penat menconteng arang di sini..nak rehat jap..rasa panesss plak..air cond takdak..awatla tak bukak aircond depa time event camni..hangatt mak tau..ok bye u olls..

ASSALAMUALAIKUM :)


p/s: kawan seorang dah fly ke sabah...semoga selamat dan dipermudahkan segala urusan.."jangan verani ko tak hapdet kat kitorang ye :P ko ibarat testimoni atau bahan ujikaji makmal kitorang..hehe"

18 comments:

fazilzura said...

kdng2 sonok join event...

cm aku pun dh muak join konvo dak2 kolej .. bile ofer mcm2 , aku tetap malas.. cz penat

cheqna said...

masa bujang memang besh keje..balik llambt pun takpe...tapi bila dah berkeluarga..better layan kuarga pada hdap ke keje yang tak pernah habis kan??=)

wardah @ fie shah said...

Seronok berkenalan dgn orang² Arab. 'U got nice eyes' Bluweeekkk!

Mr.Clive said...

MIHAS ni stands for ape eh?

anyway, syoklaa dapat keje kat KLCC walaupun untuk beberapa hari aje...hehe...tapi sakit jugakla nak makan untuk lunch kat situ...kehekhehe

..::SangRatoo::.. said...

fazilzura: betoi kata hang..penat dah..malas pun ye..heheeh balik rumah lagi syok..ulit anak :P

..::SangRatoo::.. said...

cheqna: betul tu..keje ni sampai bila pun tak abis..baik balik rumah dan bagi perhatian kat keluarga..tapi sesekali diberi arahan kene ikut perintah juge..kalau dpt bos yg boleh bertolak ansur mmg sgt besh :)

..::SangRatoo::.. said...

wardah: hakhhh tuih..aku nak muntah..hahahaahah (verani ye bkp tak panggil aku?) hahaha :P

..::SangRatoo::.. said...

Mr.Clive: MIHAS stand for..Malaysia International Halal Showcase...hehe mari mari dptkan produk² keluaran tempatan dan luar negara yg dijamin halalan toyyiban..

ok..akak bertugas kat klcc dpt kupon..boleh makan free :P hehehe :P stailo tak?

ieda said...

seronoknyee events macam nie dikk
nak2 kat tmpt macam nie
leh lah sikit sebanyak release tensi kan dik huhuhu

fairus said...

BIASA JUGA SAYA KENA JAGA BOOTH DALAM EVENTS SEPERTI INI.. SAMPAI KE INDONESIA.. ;)

~ ADANDO ~ said...

Masa anak dara memang seronok buat OT disamping tu geletis menari untuk Show time event (ini yang paling best...Agak agak sudah...)
Ala ala RETIS IB tu....!!!

jangan dok sibuk nak collect paper bag sewaktu jaga exhabition..sudah sudahlah ragam masa anak dara dulu...
ha...ha...ha.....

MaryaYusof said...

As salam Juliana,

Mcm best je keja yg melibatkan event besar2 ni kan... Mmg penat but worth it... Pengalaman tu penting :)

..::SangRatoo::.. said...

ieda: betul tu kak..buleh release tension..takdela ngadap kat ofis je..sesekali kan ngk angin luar :)

..::SangRatoo::.. said...

fairus: syokk nye sampai ke Indonesia..saya tak penah lagi..kalau pegawai² tu sampaila mereka ke luar negara :)

..::SangRatoo::.. said...

Adando: haha takleh lupa zaman dulu ehheeh..zaman kutip paper beg..aduihhh...lawak..

cukup² sudah..dah tak anak dara lagi..hehehe :)

..::SangRatoo::.. said...

Marya: salam kembali..

betul tu Marya..penat tu penat..seronok pun seronok..letih pun letih..apa² pon pengalaman tu penting. :)

ct shah said...

adoii..nasib mihas kat klcc.kalu kat matrade,perut aku tegang cam semalam (time IBM).mak raser nak terberanak nokss.

..::SangRatoo::.. said...

ct shah: hahha kalau buat kat opis, semua org tak kerja..eheheheeh