Wednesday, July 24, 2013

"Semangat Rajin"

Assalamualaikum Semua dan Salam 15 Ramadhan :)

Sabtu Ahad baru nih..balik umah mak abah..iee rindu nye mak abah..peluk ketat²..hohoh..macam jauh benar...kat cheras je pon..hohoho~ biasalah..bila sampai umah mak abah sendiri..semangat tu lain..hahaha oppss..ok..

Itu hari bikin beskut bajet nak dimakan utk hari raya..hahaha..tapi kalau ngk kuantiti..mcm tak dan raya je dh abis wat kudap²an di waktu berbuka dan ketika sahur..tapi okla..bukan apa..nak try penimbang baru tu la kisahnye..dan yg penting nak try resepi yg ada pakai gm gm ni..takyah dh nak convert² kan..soooo...

Google nye google..jumpa kat www.trymasak.my sebijik² mmg ikut dalam resepi tu.. jom cuba :)


Biskut Cornflakes

1) Mentega (200 gm ) *saya pakai buttercup*
2) gula castor halus (150 gm )
3) telur kuning (1 biji)
4) cornflakes hancur / emping jagung hancur (100 gm)
5) tepung jagung, diayak (100 gm )
6) tepung redrose/tepung biskut diayak (190 gm )
7) esen vanilla (1 sudu kecil)
8) sebiji telur (asingkan kuning dan putih), dan beberapa kepingan cornflakes untuk topping

Mula²..sediakan bahan² :)

cornflakes yang telah dihancurkan



 tepung jagung


gula castor


tepung red rose / tepung biskut


mentega/ buttercup



Kemudian....masukkan mentega, gula castor, essen vanila dan kuning telur sahaja ke dalam mangkuk.Putar sehingga sebati :)


Masukkan pula tepung jagung, tepung red rose dan kepingan cornflakes yang telah hancur tadi dalam mangkuk yg sama..putar lagi sekali hingga sebati..paling mudah masa ni pakai sudu sebab adunan dah mula melekit..eh ke melekat²..ha camtula.. :P


Dah sebati..bulat²kan adunan tadi ikut size yang kita nak..besar ke..kecik ke..ikut suka kite ok.. :)


pastu...celupkan bebola biskut tadi kat telur putih yang dah kita asingkan tadi tu..dan celupkan pula kat kepingan² cornflakes utk topping die..


tadaaaa..sedia dibakar..dalam kes saya..saya pakai oven butterfly jenis atas dapur gas..so saya bakar dalam suhu 150oc selama 20 minit..selepas 10 minit pertama..saya pusingkan dulang..supaya tak hangus biskut² tu kan..10 minit kemudian..baru siap..hihihih



cak!..dah siap duk dlm balang..utk adunan tadi..saya boleh dpt dlm satu balang penuh..dalam 75 biji atau lebih..tapi bergantung pada size yg korang buatla..rasa?sangat rangup..sbb fungsi tepung red rose tu mmg merangupkan biskut²..punyala jenuh cari tepung red rose..kalau kat kedai² bahan kek..dorang dah pack pakai nama tepung biskut..so sama jgk..hihihih..bolehla makan utk kudap² kan..makan sendiri² ajee..kalau nak dptkan adunan yang banyak..boleh doublekan saja semua bahan² tadi..atau u olls boleh try resepi² lain..semuanya di hujung jari u olls :)



lepas tu..ada lebihan cornflakes..saya bikin cornflakes madu..senang banget..

saya nye resepi pun jenis senang saja utk yang permulaan nak buat dan belajar..korang pun boleh googles kat dalam internet pun berlambak..resepi dan cara pun lebih kurang je..saya nye mak yang ajar..hihih :)

campurkan cornflakes dengan badam yang dah dipotong hancur dan mixed fruits dalam satu mangkuk besar..kemudian masakkan madu dan mentega sehingga mentega cair..gaul hingga sebati..tunggu sejuk sikit..masukkan  dalam mangkuk tadi..gaul semuaa hingga betul² sebati..pastu masukkan dalam papercup satu persatu..bakar dalam suhu 150oc selama 15 minit hingga cornflakes bertukar warna kuning² emas (wah emas gitu)..sedia dimakan..hohohoh :)


selamat mencuba :)

Assalamualaikum




3 comments:

ct shah said...

wah,sedapnya.
ni feveret saya ni.
:-)

Liza Razak said...

bestnya buat biskut raya sendiri..tahun ni saya beli je :(

Sue-Rya Qistina said...

Wahhh..bestnya mummy jue wat cookies.
Bln puasa this year xdpt nk ke dapur..huhu