Monday, January 10, 2011

"Apartment Bayu, Damansara Damai"

Assalamualaikum wbt   :)

Mula² saya dan Mr Ajib duduk di rumah sewaan, selepas kami balik dari Sabah (honeymoon) Mac tahun 2008..lebih kurang 2 bulan kemudian saya disahkan mengandung tetapi kandungan saya bermasalah dan di advice oleh doc utk "cuci" (uhuk uhuk sedey bila teringat)..masa tu dalam bulan Ogos saya dimasukkan ke dlm wad di Pusrawi utk "cuci"..(uhuk uhuk..sedey lagi)..Saya masih ingat lagi, sewaktu saya terima anugerah khidmat cemerlang masa dinner di ofis, saya masih lagi membawa kandungan tersebut.Saya sayang nak buang walau doc kata die dah "mati" kerana tidak membesar.. (uhuk..uhuk..).. kurang seminggu selepas dari dinner tu, saya pun ke pusrawi..

Tapi selepas itu..kami masih lagi berkampung di rumah sewaan..saya dpt mc dalam 3 minggu..saya berpantang dlm rumah sewaan..tapi biasala..berpantang tak ada baby..hehe..mmg tak berpantang sangatlah pun..saya cuma pantang makan dan pantang "diri"..apakah??! orang dah kawen wajib tahu..hehehe..doc nasihatkan saya utk berehat..dan bagi tempoh at least 3-6 bulan utk pregnant semula..(ok ok)...heheh

Syukur Alhamdulillah, 6 bulan kemudian saya disahkan mengandung kali kedua..mmg berita gembira sangatlah..di awal preggy, kami masih duduk di rumah sewaan tu..lama² bila perut sudah busat..Mr Ajib menyuarakan pendapat "kite duduk rumah mak la"..mula² mmg saya tolak mentah²..hehe..tapi setiap kali check-up doc sarankan supaya saya jangan buat kerja rumah (kalau dah dasar mmg pemalas mmg suka sangatla saranan doc ni, sib baik saya anak sulung jangan harap nak malas buat kerja rumah mau kene libas dengan penyangkut baju dgn mak ..sakit woo..berbiratt) ..jangan angkat barang² berat..contoh cerek berisi air..jangan naik tangga (alamak).. makin tinggi graviti..makin ke bawah rahim itu..lebih kurangla ayat doc tu..selebihnye die ckp bahasa doc saya tak paham..hehe..

ok ok..bila fikirkan saya pun sayang dengan baby dalam perut tu..saya pun ikutlaa nasihat doc..(bukan ikut ckp suami ke?)..hehehe..so, bermulala era baru saya di rumah mertua (adoilaaa..ni smer ko punya pasallaa doctor!! hehe).. dipendekkan cerita..November 2009 Aaron Ridzqy pun lahir..pada awalnya..saya dan Mr Ajib plan nak balik rumah sewaan kami selepas baby kami lahir dan hantar taska di ofis yg beberapa tapak boleh kira (peluh jugaklah)..tapii..baby kami kecik lagi dan ada pulak orang offer diri nak jaga baby saya..masa tu saya dan Mr Ajib ni ikut sajala..yela..anak pertama kan..kalau boleh nak yg terbaik..so, tak jadikla kami balik ke rumah sewaan..plan dari lepas lahir tak jadi..sampaila plan "ok kita tunggu Aaron 3 bulan yeh"...pun tak jadik jugak..saya sabar je lagi..hehe..sampaila plan "ok..ni Aaron nak masuk 6 bulan ni kite balik"..boleh plak tak jadik juga..alasan Mak Teh sayang nak lepas..(adoilaa..makcik Mr Ajib yg jaga ni sayang bonar eh dongan cucu sedaro dio ni)..terpaksalah den bertahan dengan kesabaran den yg tak berapa tebal ni..membawak lagi ke plan yg seterusnya..sampailaa saya ckp kat Mr Ajib "dah dah..takmo plan dah..asik tak jadik je..manjang kensel.." hehe (masa ni kira cam majukla..haha~)

Selama Aaron membesar ni, takdela saya dan Mr Ajib tak jengah langsung rumah sewaan kami tu..kami balik hujung² minggu..cuci² apa yg patut..basuh ke apa ke..supaya tak berhabuk..kadang² bila ada hal atau program yg melibatkan sabtu ahad, adalaa dlm 2-3 minggu tak jengah..tapi saya dan Mr Ajib dilarang bawa Aaron..yelaa..kita fahamla..rumah lama tinggal kan..mmg ramai orang ckp..rugi bayar duduknye tidak..saya dan Mr Ajib pun fikir yg sama..duit rumah sewa tu macam² boleh buat kan..tapi nak buat macam mana..barang² dah complete takkan nak jual pulak..tinggal nak beli barang dapo saja kalau nak tido..yg lain² semua dah ada..

Baru² ni sabtu dan ahad, saya dan Mr Ajib balik ke rumah sewaan..kami tido semalaman..kami bawak Aaron..Aaron pun dah nak masuk Setahun dua bulan..kira dah besarla kan..sebelum nak pergi..macam² nasihat dan mandrem² yang Mr Ajib dpt..saya ni dengar je..mana yg elok saya ikut..mana yg saya tak gemar, saya buat tatau je..Mr Ajib tau saya mmg tak berapa gemar dan mmg tak sependapat dengan amalan² serta pantang larang tersebut..tapi saya dan Mr Ajib selalu discuss (kadang² gaduh jugak..hehehe)..cuma saya selalu berterus terang, saya akan ikut asalkan ianya tak memudaratkan..

Kami bertiga bertolak dalam pukul 2 petang sebab ingatkan nak kuar awal tapi ada kenduri kendara rumah sedara pulak pagi tu..so, Mr Ajib kene menghadirkan dirinya..sampai di rumah sewaan dalam kurang pukul 3 petang..sebab kami ada singgah beli barang² sikit..kami tak plan nak memasak sebab satu malam saja..ibarat cam gi hotel la..hehehe..ok..rumah sewaan kami (asal saya asik guna perkataan sewaan..hehe) kalau ikut alamat ting 3..tapi kalau kira dari bawah..cam tingkat 4..walk up story apartment..adoila..nak naik tangga memanglaa letih nak lagi saya kene pikul satu kampit beras 10kg lebih ni..hehe..utk jimat masa, saya dan Mr Ajib bawak semua barang²..sampai berbiratlaa tangan sebab penuh..Alasan yg mudah, malas nak turun naik..hehe..ok apa..dari naik lift dua tiga kali..takutttt kite!



sampai² je..lepas puas die explore satu rumah , terus merengek nak "milo" siap dah pandai selak baju dan ckp "nak tetekkk"..adoila..anak mummy sorang ni..lepas layan "milo"..ok zZZzz..sebelum ni berdua..bolehlaa deco deco..tapi dah ada hero tecikk ni..kene wat deco lain..semua kene tolak tepi..hehehe..


mmg setiap kali azan kat tv atau dengar kat mana² pun..dia akan buat gaya mcm ni seolah² mengazankan..umm..sejuk perut mummy..ciri² imam muda..lepas tu die akan carik tikar sejadah..siap tunjuk mcm die sujud (tapi die baring sambil terlangkop)...hehehe ..masa time azan mahgrib..papa dia bukak tv dan pasang volume kuat² konon nak satu isi rumah dengar azan..lepas tuu, time papa solat, dia azan kuat².. Mr Ajib tak buat pun segala mandrem tu sebab saya tak suka..saya lebih suka begini..kan lebih elok.. :)


ni bilik kelamin kami...hahah..cam kelakar je guna ayat ni..sebenarnye katil ni tengah sikit..dan nampak tak meja kecik sebelah tu..sepatutnye kedudukan di sebelah kiri..tapi sebab ada hero tecik tu, kami plan tido malam tu bertiga atas katil, tu yg alihkan katil ke tepi dinding..tapi tak jadik pun, sebabkan saya beria nak tengok AJL..tu yg kami bertiga tido kat ruang tamu cam gambar mula² tadi..tapi saya lupa..AJL kuar tv hari ahad malam isnin..gambar ni masa hari Ahad..lepas bekpes, lepas mandi..dalam kul 10 pagi Aaron mintak "milo" cam biasa..die pun zzzZZZ....apa lagi time tulaa saya dan Mr Ajib kejar waktu buat kerja rumah..kami vaccum, mop lantai , lap cermin dan lap kipas siling sampai bersih..huh..puas hati.. :)

Alhamdulillah, Aaron tak meragam..nak lagi die dah pandai jalan, mmg satu isi rumah tu die nak explore..bilik air saya tutup pun dia sibuk ketuk²..saya seronok cuma taklaa seronok lebih sampai beria..orang kata..seronok sebab dapat balik rumah..walau bukan rumah sendiri..tapi saya suka utk menguruskan rumahtangga saya..saya rindu nak memasak..saya rindu nak kemas rumah..saya rindu nak deco deco bersama eric ehh.ajib..hahaha~ bukan takleh nak memasak kat rumah mertua..bukan takleh nak kemas kat rumah mertua..tapi kalau di rumah sendiri..kan ke bebas..hehehe..ibarat boleh lari² dalam rumah sambil pakai sepender (hoii gile) ..itu kebebasan ke?hahahahah..

ok..ok..lawak je..so, lepas² ni kami plan nak balik lagi.. wassalam ;)

27 comments:

sahromnasrudin said...

ASSALAMUALAIKUM..mmg ya..lebih selesa duk uma sendiri dari duk dgn mertua kan..kiter bebas uruskan semuanya..apepun, terpulang pd persepsi msg...
p/s: sejak kawen, sy tak pernah duk uma mak mertua atau mak sendiri..maklumla, kami berdua perantau heheheehhe

Nadnadnadiiiiii'ku said...

comel aje dia ni...kecik2 dah bijak nak berazan. =)

wardah said...

setuj setuju..boleh lari² pakai sepender..muahahaha..

ye jue, semua salah doktor tu. hahahaha.

wahida said...

bagi aku pinjam aeron weh...sejam jer...nak gomol2..

ct shah said...

mmg duk sendiri lain rasanya.freedom terlebih.hehe..saya pun dh tak sabar2 nak duk sendiri insyaallah dlm bln 3..(tunggu bonus hubby).baguslah aaron,tido jer keje.hehe..

Galuh Cendra Kirana said...

sweet anak terunamu kak jue!

sha a.s said...

cik jiran...sesekali balik D.D, meh ler singgah umah k.a.m.i

Mama Arissa said...

wah sonoknya balik umah sendiri kn..bebas sumernya...suka2..

Sue-Rya Qistina said...

Kak Jue, seronok kan dpt blk rumah sendiri..freedom sgt2..ni kak jue balik mengemas je la ye?lum start pindah lg eh..sue doakn yg terbaik buat akak ber3 (mengikut pengalaman yg pernah sue lalui sebelum ni)..banyakkan bersabar ye..thihihihi...

** sgt pandai la aaron tu azan..hehehe..bijak2..

..::SangRatoo::.. said...

Sahrom: WS..saya setuju dengan awak sahrom..masing² punya persepsi dan pandangan.. ooOOO.. kiranya time raya layan lagu DENDANG PERANTAU laa ni..hehe..kem salam orang rumah :)

..::SangRatoo::.. said...

Nadiku: adoi..tergeliat jari nak type nama Nad yg panjang tu..hehe..tima kaseh sudi jengah blog kak jue ;)

..::SangRatoo::.. said...

wardah: aku mmg dah sedar..mmg semua apa yg terjadi selama ni..salah doktor tu..!! hehehe

..::SangRatoo::.. said...

wahida: da..kalau ko nak pinjam aaron..kene pinjam aku sekali..jadi ko kene gomol aku sekalilah...ko ok? aku OK je..hehehehe :P

..::SangRatoo::.. said...

ct shah: yelaa mama eryn..terasa sangatlaa freedom masa tu..tatau nak ucap dengan kata²..chewah..aaron mmg senang tido..kasik je die nyot² pastu zzZZZ..tapi kalau die takmo tido..bagi nyot² 3-4 kali pun tak heran..die lawannye tido tu..huh.. :P

..::SangRatoo::.. said...

Galuh : ye..ye se "sweet" mummy nye..tak caya?percayalah.. ngeeee

..::SangRatoo::.. said...

Sha: baheklaa..sediakan makanan..mmg laju jee bapak die bawak..hehehe

..::SangRatoo::.. said...

Mama Arissa: hehe..mmg besh..terasa bebas..tu yg rasa cam nak pakai sepender je dlm rumah.. :D

NM02 said...

bila nak terus duduk balik kat umh DD tu mama jue?? nnt leh wat port utk blogger opis. uchhh!!!

..::SangRatoo::.. said...

Sue: hehe terima kasih sue..berkat doa dari makyong..insyaAllah..harap² termakbul dgn izinNya..belum pindah lagi..dalam perancangan ni..heheh..

..::SangRatoo::.. said...

NM02: mama sherry..kalau tanye kite..bila² masa saja ON..tunggu lampu ijo dari ketua keluarga ni..hehehe

Ati Masrif said...

baguslah kalau dapat menantu macam
julie ni...hehe pandai2 bg nick name

mesti penyabar orgnya

nape tak pindah terus ..
boleh jimat duit sewa tu

..::SangRatoo::.. said...

Ati: bagus ke?hehehe..(sambil kening terangkat)..saya sabar mana yg mampu..kadang² tak sabar jugak.. pindah terus? (gulp!!) takmolaa..hehe..nak berdikari (ceh ceh..jawapan yg sungguh klise).. :P

..::SangRatoo::.. said...

ok..cuma nak tambah..sebenarnye saya kepingin sangat nak pakai sepender sambil masak..(gile ke aku?) hahahaha...kalau kat rumah mertua takleh kan..no no..not nice.. (gelak sorang²)

rose said...

rumah ku syurga ku.. mmg best bila ada umah sdiri.. hehehe nak buat ape2 pun.. bebas..

Queen Of Late Comer said...

rumahku syurgaku.... heee

..::SangRatoo::.. said...

rose: hehehe..memang bestt sangatla :P

..::SangRatoo::.. said...

queen: Slaly..nanti bulehla buatkan cis kek ngan spagetti..hohohoh~