Tuesday, January 25, 2011

"Produk Kecantikan"

Muka serius..berkerut² dahi...

Hoh?Kenapa? serius..semasa menaip ni saya sedang keliru nak buat tajuk apa sebenarnya..sebab macam² tajuk yg related saya nak ceritakan..Finally, inilah ceritanya..

Dulu, kalau semua ingat... ada satu produk yg sangat laris dipasaran...BABY FACE atau RDL tu..hahah..saya sendiri tak ketinggalan nak memakainya..ni..siap beli tepi jalan kat kotaraya tu dowh..orang² philippines ke atau orang² indonesia yg jual..yaaa..dengan bangganya orang² malaysia yg banyak membelinya yaa ibuk² bapak²..hehe..saya ingat lagi masa tu awal tahun 2000 saya dah start pakai..hoh..orang kata "KECANTIKAN MELALUI PENDERITAAN"...

ok..nak cantik memang menderitalah masa tu..bila kena panas..wohhh..cam udang kene bakarr..dah macam vampire pun ada takleh kene cahaya..(tiba² teringat cite Twilight vampire yg leh kene matahari)..terbalik plak..hehe..ok mmg sadis proses nak cantik tu..apa yg buat saya nekad beli produk tu ialah pertama, dengan gaji sambilan saya waktu itu mmg tak dapek la nak beli produk kecantikan yg mahal²..kedua, dengan keadaan jerawat yg halus dan banyakkk! ouh.. di muka saya waktu tu..saya nak hilangkan dengan cepat pantas..jadik..tragis dan sadislaa proses nye..heheh.. ketiga, saya ngk hasil testimoni org yg dah beli dan dah pakai..saya kagummm..(wohh..muka kagum lagi sekali)..

ok..hasil penderitaan tu..muka saya seakan-akan bayi yg baru lahir..merah² dan gebu je..mungil..haha~ tapi kecantikan itu tidak long term kerana..produk itu disahkan mempunyai bahan racun yg merbahaya dan banyak lagi produk² mempunyai bahan yg sama iaitu "hydroquinone"..saya pun stopla beli sebab takut nanti muka jadi lagi teruk..huhu..sadisss (muka sedey waktu tu)..

dengan berbekalkan baki wajah yg masih merah² dan gebu..saya cuba macam² produk..paling mahal dan antarabangsa jenamanya, saya cuba..Loreal..mmg tersangatlaa sesuai dengan kulit saya..tapi sayang..saya tak mampu nak maintain beli..gaji kecik nokk..(kotlaa Loreal nak amek saya jadik duta..saya ok je)..hehe..saya rasa dalam setengah tahun je kot saya maintain pakai Loreal tu..pastu saya cuba macam² kebanyakan produk tempatan..natasya, sendayu tinggi, apa lagi sebutla..semua dah cuba..haa sri bulan..haha kelakar..macam²laa (kan saya dah ckp..orang perempuan mmg macam²)..

tapi, dalam tahun 2004..lepas saya dapat kerja tetap (ni haa..tompek kojo den skang la)..saya diperkenalkan dengan satu produk yg paling murahh dan munasabah..saya boleh pakai berbulan² tak abis..hehe..bila saya fikir² balik..kenapalaa saya tak diperkenalkan dengan produk ni dari dulu lagi...(siott betulla kan)..bukan tak biasa nampak..selalu jee nampak kalau gi kedai² jamu tu..hehe..till now..ni laa produk yg saya pakai sampai skang..selalu je saya bangga kat Mr Ajib "pa..dun worry..nak bela ma ni..tak perlu high maintenance..ma mmg jenis tak perabiskan duit pa..kalau nak sopim² baju aaron plus baju ma..barula mintak pa..okehh"..cam biasa..Mr Ajib akan senyum senget..tanda "what ever"..hahah~ (masuk telinga kanan..kuar telinga kiri)..

saya kini..adalah jurucakap atau small ambassador utk Tawas dan Sabun Papaya..(yang tidak berbayar) hehe..(bangga siot sambil kembang kempiskan hidung pan asian ku ini - bukan idung jawa ke?)..yela..bapak saya jawa..so what? hehe..tapi bapak saya hidung die mancung dowh..hikhikhik..

***sumber dari google***
ni ler ais tawas tu..saya pakai pengganti sebagai mosturizer..lepas tu saya tepek pakai baby johnson..umm lemuih je pp teman.. ^___*

***sumber dari google***
ni la sabun papaya tu..biasa ngk kan..


ok..Alhamdulillah..saya tak perlu berabisan duit sebab kulit muka saya which is i can say..oklaa..dari tak ok kan..bolehla...kulit saya bukan kulit orang kaya..heheheh bukan saya kata lepas saya pakai produk ni kulit saya cantik bebenor..idakk..bolehlah..setakat sebijik dua bijik jerawat tumbuh masa bendera merah..tu normal..tapi maybe sebab saya dah beranak..jadik darah² kotor dah keluar?agaknyelaa kot..cuba ngk mak² kita yg dah beranak 5-6 orang..kulit deme lemuihhh je kan..takde sebijik pun jerawat atas kulit deme..temann cemburuu..hehe..ate mengkeme mengkeme semua jangannlaa fenikkkkk..(ayat pak uda dlm cerita kak limah)..

tapi tak jugak..ada juga orang tak beranak pinak..kulit dia mmg dah cantik..ouh..saya sungguh kagum (awak² di luar sana sungguh bertuah)..saya suka melihat wanita² cantik..(kite bukan lessie hokey)..baiklah..itu semua anugerah Allah..so jagala sebaik mungkin..jangan riak..jangan takbur.. ;) yang penting..hati cantik ^__* (wink wink)



------------------------------------------------------------------

23 comments:

Ati Masrif said...

teringin nak pakai produk

SK II...tapi tak mampulah pulak

ct shah said...

samalah kita.dulu2 time bujang mcm produk kecantikan saya guna,most of them yg ada proses peeling teruk tu cth bml,olyn etc..yg paling teruk saya pakai adalah jenama yg saya tak ingat (sbb takde brand ),saya beli kat kiosk kat ampang point.terpedaya ngn ckp mokcik yg jual tuh.pe lagi,muka dh takde rupa org dh,rupe or org yg belum wat bedah plastik!pedih giler,sedih huhu..dh ler mahal,jadik camtu lak.sejak tuh dh serik dh nak pakai produk yg peeling2 ni.sekrg pakai neutrogena jer.ok pun.hehe

wahida said...

hahaha...mmg kelakar kan masa zaman babyface tu? aku pun x ketinggalan pakai..kahkah..tapi sekejap je la...

ieda said...

ha kalau papaya dan tawas nie akak pernah dgr .. beli x pernah lah ..
sepupu akak pakai yg papaya tuu cuma akak x berani cuba :)

wardah said...

tahniah jue tahniah! hahaha.

ina said...

fuhhh...sungguh tragik kisah pengorbanan ini...patut la cuuunnn

..::SangRatoo::.. said...

Ati: hehe..saya pun pernah verangan nak pakai SK II..tak mampu kite :P

..::SangRatoo::.. said...

ct shah: hoh..kite penah try neutrogena..produk² peeling ni mmg laa pemes masa dulu..hehe..konon nak cantek cepat..bahana dapatnye..heheh

..::SangRatoo::.. said...

wahida: patutla kadang² ngk ko da..cam ada aura baby face tu..hehehehe

..::SangRatoo::.. said...

ieda: kak ieda..kalau kulit dah ok..dan dah sesuai dgn sesuatu produk..takyahlaa tukar ok..nanti nyesal cam saya..heheh

..::SangRatoo::.. said...

wardah: ko kenapa tahniah kat aku ni?aku bukan betul² dapat jadi duta berbayar tau..heheh

..::SangRatoo::.. said...

ina : terima kaseh wahai kak ina..walau hari ni hari gaji..saya takkan bagi duit..mungkin seketul sabun papaya atau sebotol tawas?maukah?heheheh

~Lady JuJu~ said...

nape tak gunakan kaedah mcm kak nita..lodeh hei mak lodeh..hei!

sha a.s said...

mmg ramai ckp tawas elok..tp Sha x penah try pulak...

..::SangRatoo::.. said...

Lady Juju: kalau ko cuba dulu..aku ikut..haha..lodeh hai mak lodehh..~ yihaaa

..::SangRatoo::.. said...

sha: ngk kesesuaian kot..maybe kulit kite sesssuaiiiiii...~ hehe

wardah said...

jue, maksud aku tahniah sebab tak perabiskan duit laki kau dgn kosmetik yang mahal². bagus kulit kau ni. hehe.

..::SangRatoo::.. said...

wardah: bodola hai..ni kulit orang kebanyakan la..mmg camnila..pakai pon produk kebanyakan laa..hehe :P

Norfa said...

suka pakai tawas.. nk buang daki..hehe

..::SangRatoo::.. said...

Norfa: heheh..ada jugak saya dengar..nanti saya cuba..ngeee~

rose said...

hhehe bby face.. mmg top time tu.. now pakai SK2. tp pkai on off mcm rugi jerrk.. yerlah dok umah.. bukan g keje pun.. last2 simpan buat pkasam now pakai safi rania jerk.. hahaha mgatal nk mcuba.. nie semua iklan punya pasal...woohoo..

..::SangRatoo::.. said...

rose: heheehh...mmg..mmg iklan punya pasal..terpengaruh..ngk dalam magazine je pun dah terpengaruh..hehe

H'kim shamzy said...

sis..bleh taw x tawas tu keluaran apa?sbb bla google pict tawas keluaran rdl yg keluar..