Tuesday, September 06, 2011

"Tragedi 25hb Ogos 2011"

Assalamualaikum Semua dan Salam 8 Syawal :)

Ye..mmg betul² tragedi..tragis..sadis..
Apa lagi yang boleh saya katakan..sebab mmg tidak tergambar dengan kata²..Hanya linangan air mata yang dapat menceritakannya.. (wah..cam drama)

Last entry saya sebelum ni mengatakan saya cuti awal.Dan malamnya saya sudah bergerak balik ke rumah mak saya di cheras. Saja bercuti di situ kerana saya akan beraya dulu di rumah mak mertua.Jadinya, saya naklah tolong² mak saya mengemas rumah ke..buat kuih ke apa² yang patut dibuat oleh anak sulung seperti saya ini :)

Tragedi ini berlaku hari pertama saya cuti iaitu hari Khamis (25hb Ogos)..dan tarikh 25hb ini juga akan saya ingat sebab baru genap sebulan saya memakai hijab.Kejadian tu berlaku dalam pukul 10 pagi..Saya betul² duduk di kerusi di bahagian luar rumah berhampiran muka pintu.Mak saya sambil sidai kain.Adik perempuan saya duduk mengadap saya.Ketika itu, si budak tecik tu pulak asik keluar masuk dari ruang tamu bahagian dalam rumah sambil layan BBTV die tulah..

tiba-tiba...

dari dalam, die berjalan tapi agak laju tapi agak perlahan dari berlari ke arah saya yg berada di luar(agak² paham tak situasi tu?) sambil tu die sedang menghisap botol air ..die pun terjelepuk..botol air pun dah bersepai..die nangis..tapi kejap je..saya plak sempat lagi ckp mcm ni "haa tula mummy kata..cuba duduk diam²"..saya angkat dia..dan tiba² saya terpegang darah..saya ckp.."mana datang darah ni?"


-credit to google-
**lebih kurang mcm ni la botol yg aaron hisap tu..tapi jenis botol**

tiba-tiba...

Aaron merengek..die ckp "mummy sakittt.." saya cek dan saya nampak berdarah di bahagian mulut..saya fikir gigi die patah atau gusi bengkak ke..bila saya nak pegang mulut die je..Ya Allah..terus saya menangis..terbelah bibir anak saya di bahagian luar ..saya terus tekap dengan tangan sendiri..masa tu saya menangis tatau apa nak buat.Kebetulan abah saya baru je pergi kerja. Saya terus call Mr Ajib yang sedang kerja waktu tu..saya ckp pun dah tak betul..sebab asik menangis je..adik lelaki saya yg tgh tido dan baru balik dari keje sebab OT pun terus bangun..mmg kecohla waktu tu..nasib ada adik lelaki saya kat umah waktu tu..terus mintak die anta kat klinik alam damai. masa tu yg pergi cuma saya, adik perempuan dan adik lelaki saya juga aaron.


**masa ni darah dah berhenti..sesekali bila Aaron main bibir tu..terbukak luas bahagian terbelah..mmg ngeri**

dalam kereta, saya asik menangis..sian saya ngk budak tecik tu..tapi die takla menangis sangat.cuma sesekali merengek ckp "mummy..mulut aaron sakit"..mmg betul² meruntun jiwa saya..robek hati saya ni..dahla nak raya²..mcm ni pulak jadinya..mak saya cuma tunggu di rumah.Sampai di klinik, lepas daftar bagai, masuk jumpa doctor, takde apa yg doctor boleh buat sebab luka yg terbelah tu sangat dlm.Kalau gam saja pun takut infection.Jadi, doc tu buat surat refer ke hospital.Saya semakin runsing.Hati makin kacau bila doc tu kata..possibility utk jahit very high..uwaaaaaaaaa...


Lepas dpt surat dan ubat demam + antibiotik, terus patah balik ke rumah dan packing barang² apa yg patut. Aaron dah tak menangis. Darah pun dah berhenti.Tapi hati saya masih sebak dan pilu.Sedih sangat :( Kami berempat terus gerak ke Hospital Kajang. Mak saya masih menunggu di rumah.Dia akan dtg kemudian dengan Abah saya.


Sampai di Hospital Kajang, terus saya ke bahagian Emergency. Saya fikir, kalau ke hospital kerajaan, pasti rumit.Yelah..kene tunggu turn.Orang sure ramai.Tapi Alhamdulillah, proses agak cepat jugak.Walau masih perlu menunggu giliran, tidaklah terlalu lama.Sambil menunggu Mr Ajib sampai, bergenang air mata ni. Mmg laju je kalau teringat².Sedih.Sampai je Mr Ajib, terus die dukung Aaron. Dari air muka, saya nampak Mr Ajib sangat sedih. Saya dpt rasakan yg die akan salahkan saya. Mmg betul² sedih waktu itu.Saya terasa.Tapi saya tanak timbulkan lagi kesulitan.Saya diamkan saja.Saya pendam.


Sementara menunggu giliran, sesekali saya lihat Aaron bergurau dengan papanya..Sejuk hati saya.Tapi saya masih sedih dan sebak.Kalau boleh diputar kembali waktu tu, saya akan duduk dengan dia ngk tv.Tapi benda dah nak jadi..Apa yg saya boleh buat..Saya bukannya seorang ibu yg sengaja nak bagi anak jatuh sampai kene jahit.. :( sob sob


Angka giliran kami pun sampai.Jam waktu itu dalam pukul 12.30 tghari. Doc yang ada waktu itu ckp, kes anak saya kene rujuk dengan pakar dental. Sebelah je bangunan tu.Tapi pukul 2.00 baru bukak. Aduh..Mmg dugaan. Walau Aaron dah ok dan darah dah berhenti, saya sebak lihat anak saya.Tunggu punya tunggu, sempatla saya bagi Aaron makan nasik yang mak dan abah saya bawakkan dari rumah.Sempat jugakla die "milo" dengan saya.Nasib jugalah yg terbelah tu bahagian luar.Tak ganggu die makan dan minum.


Sampai je waktu, kami terus masuk ke bahagian Dental.Agak baru bangunan tu.Dan kami yang pertama.Tau sajalah anak saya ni.Kalau jumpa dengan orang yg tak biasa, asik nak menangis je.Bila masuk je jumpa doc tu, abis satu bangunan tu bergegar dengan suara dia.Kebetulan doc itu mmg pakar dental.Dia bagitau saya, mmg kene jahit.Dan dia akan inject bius di bahagian mulut.Dua kali ye!dan jahitan sebanyak tiga kali! uwaaa... :(

Bertambah berlinangan air mata saya.Dengar die menangis lagi.Saya pulak live kene tengok die jahit.Aduh..Aaron bukanlah menangis sebab kene jahit sebab dah biuskan..tapi menangis sebab ramai yg pegang dia.Nurse pegang kepala dia, pegang kaki dia, pegang tangan dia.Cumanya, Aaron duduk dipangku saya dan kepala dia dipangku doctor.Kiranya, saya dan doctor duduk mengadap satu sama lain dan berlaga lututlah..


Proses menjahit mmg sangat sekejap.Yang rasa mcm lama, sebab Aaron nangis tak berhenti² "tanak jumpa doctor..tanak jumpa doctor..jomla balikk..baliklahh..mummyy..mana nany..mana tok ann..uwaa..uwaa..sambung lagi..mana papa..uwaaa.." lebih kurang gitulah dialog dia..Yang saya ni pulak sambil berlinang air mata, sambil menyanyi semua lagu yg ada dlm BBTV tu..tujuan nak tenangkan si Aaron tu.. tapi tulah..tak jalan pun.. :)


Habis je menjahit..betul² pelik sebab die dah benti menangis..siap buhbye kat doctor ngan nurse..yelah dah "finished" kata Aaron..gitulahh dia..anak saya kan tak berapa nak sosial sama jela dgn bapak dia..kalau mak dia ok je..heheheh..Sampai² di rumah...saya terus "milo" kan aaron dan dia pun tidur..maybe kepenatan sebab menangis beria sangat..Yang saya geram..bila petang, budak tecik tu mcm lupa yg die ada "janggut" kat bawah bibir tu..berlari sana sini..Abah saya ckp.."biasala..budak lelaki..tengah aktif..biar kan je..cuma ngk² jela"... Saya bukan apa..cuma ntahla..saya tanak orang bising.Tapi, kesudahannya, mmg saya kene pun..Redha jela.. :( Cuma sebilangan orang saja yg memahami..Apa yang saya boleh katakan lagi....Diam itu Lebih Baik.


**ni selepas dijahit..mmg nampak mungil je bibir aaron masa ni :)**

Appointment seterusnya adalah semalam pukul 2 petang bersamaan 5hb September.Tujuan utk bukak jahitan. Aduh, dari umah, saya yang berdebar² sampai sejuk dibuatnya.Aaron, masih ceria..Sesekali saya ingatkan dia, "nanti kite jumpa doctor tau" die jawab "tau" saya ckp lagi "nanti aaron jangan cry ok..mummy ada ok"..die pun jawab "ok" wah..confident saya..walau hati kecil saya berkata "ouh..tidakk" hehehe..Kebetulan Tok An masih cuti, jadi saya ditemani oleh abah saya (Tok An) dan mak saya (nanny)..

Macam biasa, bila dah masuk bangunan dental tu..Aaron dah siap buat muka cebik.."aaron tanak jumpa doctorr"..sesekali saya ingatkan dia balik.."tadi aaron kata tanak cry jumpa doctor kan..aaron strong kan"..die jawab juga "aaron strong"..saya ckp lagi "ha..takyahla nangis ok..mummy ada kan"...die jawab "ok" tapi biasala..jawapan berserta muka cebik..

Sampai je giliran..adoilaaaaa..mulalah bergegar kembali dengan suara die seperti 25hb aritu...saya mcm nak tekup je mulut die..hehe tapi tak sampai hati pulak..kali ini, doc yg lain.Tapi doc yg menjahit Aaron aritu ada bersama..dia cuma tengok saja..Jahitan pertama dan kedua sekejap je.Tapi yang ketiga ambil masa jugak...Maybe tersimpul mati ke apa ke tataula saya..dengan keadaan badan Aaron yg melenting² mintak dilepaskan tu mmg payah jugaklah..siap ckp "mummy..aaron tanak jumpa doctor" heheh ..tapi dengan kepakaran..terus jadi mudah..


mcm biasa..lepas dah siap aaron ckp "finished..abis dah.." sambil merah² biji mata menangis..siap lambai doc ngan nurse..ada sorang nurse bagi die berus gigi yg sangat comel ..Aaron jawab "tq..doctor baikk"..hahaha..semua org gelak..aduhlaa anak mummy sorang ni..sampai pintu luar..terus diam..naik je kereta..Tok An pujuk "ok..kita pusing² ye..jalan²"..Aaron jawab.."tok an..aaron nak tengok fish boleh tak?"..kitorang layan kan saja..satu Kajang Tok An bawak pusing..aduhh..sampai rumah terus zzZzzzZ..dan malam tadi, abah saya hanta kami dua beranak semula ke Gombak.Sebabkan Mr Ajib kene bertugas di airport ada IBM IGEM..saya juga akan terlibat pada hari Rabu dan Khamis ini..


**ni dah otw balik lepas bukak jahitan..tu berus gigi yg die dpt**

Ini sajalah coretan pada hari tragedi tersebut..dan paling saya tidak boleh lupa..disebabkan kekalutan saya..tarikh 25hb Ogos itu juga..saya lupa yg diri ini sudah berhijab..dah sampai Hospital Kajang, baru saya sedar..kenapa berangin je kepala ni..kenapa ringan je..rupanya..hijab dah terbang..MasyaAllah..rupanya dari saya kuar ke klinik sampai ke Hospital Kajang saya lupa nak pakai tudung..puas saya carik kain nak tutup, sampai adik lelaki saya kata.."along tutuplah dengan jaket saya"..aduhh...."celah mana pulak aku nak ikat dengan jacket ni" ....boleh bayangkan tak? :)


SEKIAN


12 comments:

Anum said...

sedihnya baca
sebab anum kejap
tp alhamdullilah semuanya dah ok kan

NM02 said...

citer ni la yang kite tunggu sebab ari tu ajib tunjuk gambar aje

sabar ye mama jue. aaron tetap nampak hensem. hehehehe

ZZnoor said...

allahuakbar...
sedih n takut jgk bile saya bace n3 ni wak. ye lah..even kte yang luke ni pun akn terasa sakitnya apetah lagi klu anak kecik kan..mm xpe2, yg ptg dah selamat sumenye...aaron gud boy!

anyway..bout the hijab tu..hihi..yg tu agak klakar..hihi..sblum terlewat..tahniah atas penghijrahan tu. as mentioned by my pwincezz.."yay, ade gang kt ofis nt.." alhamdulillah..sy pun senyum saje...

selamat hari raya jue..ajib..aaron

wardah @ fie shah said...

yang pasti bibit Aaron mungil. Baka mana tu agak² nya? Aaron strong kan, good boy, cleverrr boy.

fazilzura said...

Ya Allah .. sib baik ler ko cepat bwk pi spital .. kalau x , aku rs lg parah ...

budk2 baya tu mmg tgh lasak , lg pun mmg kene tgk2 kan diorg ni...

x pe ler, benda dh jadi , jadikan pengajaran yek.

* biasak ler tu beb , kdng2 as manusia kite x lari dr sifat lupe tu .. sib baik ko terperasan jgk hilang hijab ko

@y@ng m@rin@ said...

Hu3....shiannyer......tapi bese la ank lelaki kan......kne strong.....

..::SangRatoo::.. said...

Anum:Alhamdulillah..semua dah ok anum..tq :)

..::SangRatoo::.. said...

NM02: heheeh..hemsemmmm sangat..ada janggut..hehehehe tq mama sherry

..::SangRatoo::.. said...

Zz: mmg ngeri bila ingat² semula..takpela..nama pun budak lelaki..kalau jaga mcm mana pun..kalau dah nak kene..kene jugak :)

selamat hari raya juga to zz, sopie n baby danish :)

..::SangRatoo::.. said...

wardah: hehehe stronggggg and cleverrr sangat :D

..::SangRatoo::.. said...

fazilzura: yelah zura..benda dah nak jadik.. :)

tulahh sib baik aku ingat..kalau tak..mmg terbang terusss tudung tu..hehehe :D

..::SangRatoo::.. said...

ayang marina: heheh gitulah..kalau boleh nak didik cara military..hehehe