Friday, August 10, 2012

"Iklan Bernas dan drama 7 Ramadhan"

Assalamualaikum Semua dan Salam 21 Ramadhan :)

Malam tadi saya nengok satu iklan sempena raya bakal tiba nanti.Sementara nak tunggu cerita drama 7 Ramadhan..saya duduk depan tv makan maggi goreng mamak (dah lepas ngidam)..hewhwhewhwhw...

Dari iklan raya tu mula sampai penghabisan..mata saya bergenang..tak semena² saya nangis..sampai hero tecik saya tanye "kenapa mamii?mami kenapa?"..tsk..walau soalan dia tu pusing² balik dan mengundang ketawa..tapi saya lebih sebak masa ituu..tak tertahan..sampai Mr Ajib kata "mami ni..tengok cerita menangis..tengok iklan menangiss..semua nak menangiss"...abiss..dah isteri pa jenis mcm tu..nak wat cemana..tsk tskk

Tskk..tskk..Iklan dari Bernas mmg meruntun jiwa..saya sedih..sebab anak² dalam tu Anak² Yatim..tapi saya tak rasa pun iklan tu mengeksploitasikan anak² itu..sebabnya iklan itu ada msg..Kisah Fizi yang ada masalah kurang penglihatan tapi bijak berkata²..Ahmad yang ada masalah komunikasi..Seorang jadi "mata" utk kawannya..Seorang jadi "mulut" untuk kawannya..Kedua²nya saling lengkap melengkapi..


ni la Ahmad dan Fizi.
Ahmad rindu kat arwah mak dia.Dia nak lawat kubur mak die..tsk tsk
Malam tu..Ahmad ngan Fizi keluar dari asrama.

Fizi dan Ahmad

Masa ni dorang sedih.Nak beli tiket bas..dah abis plak..
sedih kan :(


Lepas tu..Fizi ajak Ahmad cuba naik keretapi plak.Tapi sampai kaunter, tiket tinggal satu je..
huhuhu~ tsk tsk


Kemudian, dorang curi² naik lori barang..Mula² duduk belakang.Sekali driver lori tu sedar ada orang di dalam.Dia kesian kan Fizidan Ahmad.So, dia suruh anak² tu duduk depan..tsk tsk..



Masa ni dah sampai kubur mak Ahmad.Sebak juga part ni masa Ahmad tarik tangan Fizi dan pegang batu nisan kata "Mak Ahmad pun mak fizi juga"..tsk tsk..


*menaip pun sambil bergenang* tu yang lecehnye iklan raya mesti sedih²..tsk tsk..saya dahlaa gembengg (kalau bahse jawa la)..kalau bahse banjar.."penangisan"..tsk tsk..mmg tak bolehla ngk cerita² mcm tu..tapi tetap nak tengok..lepas tu nengok cerita 7 Ramadhan pulak..tsk tsk..




oklaa mood sedih abis..dah tengahari..nak jenjalan..byeeeee :)


p/s: semua pic ihsan dari google.

18 comments:

Anum said...

laju je air mata mengalir

Sue-Rya Qistina said...

belum kesempatan nk tgk iklan ni lg. nnt nk tgk kt youtube. huhuhu. dgr k.jue cite pun dh sedih. ni kan pulak nontonnye. :(

Anonymous said...

MEMANG NAMPAK UNSUR KESEDIHANNYA.. -FAIRUS.COM

ieda said...

huwaaaaaaaaaa memang sedihh
x percaya akk nangis
sbb akak jenis payah nangis huhu

Nazri Razra said...

Asal kalau dekat raya iklan menyentuh jiwa. Ari lain pun tak ada sentuh juga?

~ ADANDO ~ said...

Bila tengok Iklan motif raya memang ada sedikit sesuatu yang meruntun jiwa...
Bila tak raya, takkan nak nanggis tengok iklan ubat gigi....
ha...ha...ha....

Cho Zila said...

betoi sangat sedih.. tapi tuler boleh tak sekali2 iklan gembira ria...

WaWa_EzRiLL said...

selamat berpuasa xsmp lg seminggu, selamat hari raya maaf zahir batin.. nanti nak dtg beraya ket umh wawa, inbox dulu...takut xde je.. hehehehe yg penting jgn lupa bawak duit raya :)

Marya Yusof said...

As salam SangRatoo,

Terasa mcm lama sgt tak melawat awak kan... aduh... tulah tu kite ni xberapa nak sihat & mood pun tenggelam timbul...huhuu... Hubby kite nanges tgk iklan tu... balik terus tunjuk kat kita... kite pun nanges jgklah sikit2...heheee... ;)

SangRatoo said...

Anum: sedih kan..kak jue mmg gembengla..ngk mula² je dah sedih..tskk

SangRatoo said...

Sue: haa dlm tv iklannye dah potong sikit²,nak ngk full version ngk dlm utube :)

SangRatoo said...

Fairus: itulah..tapi kalau boleh next time iklan raya biarlah ceria ye tak..hehehe

SangRatoo said...

ieda: nampaknya dalam hati kak ieda ada taman :P samalah kitee ..ehehe

SangRatoo said...

Nazri: itulah..sepatutnye bila nak raya tu..iklan raya tu biarlah ceria.. :)

SangRatoo said...

Adando: alaa bang..ngk iklan time tak raya tu..agak² jelaa..hahahaha

SangRatoo said...

Cho Zila: saya setuju kak..hehehe sesekali kan..takkan every year iklan mesti sedih..tapi iklan ni mmg sedih..uwaaaa :(

SangRatoo said...

wawa: hahaha..lawakla wawa ni..haa ok..kalau kite dtg kite pm la dulu..hehehe duit raya dah bertambah ni..utk baby bok bok :D SELAMAT HARI RAYA jugaa..MAAF ZAHIR BATIN ye wawa :)

SangRatoo said...

Marya: As Salam kembali utk Marya juga..hehehe..ha kalau ngk kat tv kat mesia dah potong sikit..kene ngk utube..baru penoh..sediakan tisu :)