Thursday, August 05, 2010

"Jika aku..."

punya anak sekali dua..ouh...tentu seronok..dan kalut..hahah~ yg sorang nak nenen..yg sorang nak botol..kihkihkih..selang setahun plak tu..hehehe..beza 6 bulan..si abang dah nak masuk 9bln..si adik nak masuk 3bln..ni aku cuma bayangkan saja..hehehe

semalam...aku n Mr Ajib EL..arakian ada kematian di rumah sebelah..merangkap saudara juga ..jadi lebih manis jika aku ikut sekali EL..kerana Nenek Teh ingin melawat jenazah..(Al-Fatihah)..so, semalam seharian aku bersama Aaron..besh besh..sesekali main2 dgn anak..tak lupa juga satu-satunya anak sedara..Ariff Haikal..hehehe..

pagi tu agak kaluts sedikit..sebab semua org gi melawat ..jadinya tinggal aku duduk dlm bilik saja jaga dua baby ni..hehehe..yg lain2..ada juga..tapi masing sibuk dgn hal2 di luar tu..main2 ngan dua baby sekali gus..sangatlaa seronok jika masing2 tidak buat hal..hahahah~

ok...jam hampir menunjukkan 10 pagi..

baby2 ni dah mandi..dah ada yg disusukan awal2 tadi..dah ada yg breakfast..masing2 dah buat ikut jadual..so, dalam waktu2 begini...mata masing2 sudahlaa pitok arakian kekenyangan..tugas pun bermula...

si abang....
dah mula mintak milo..dah setat nyanyi2 lagu yg satu apa aku tak paham...ok..tu siren nak nenen...dan nak tido..

si adik...
muka masih mcm tu..tgh scan keadaan bilik..senyapp je..sesekali ajak berborak..cumil ouh cumil...

ok..bila keadaan mcm tu..aku layan si abang dulu..angkat dan letak atas pangku..die dah tau..dah nampak aku mula bukak baju..dah mula tarik2 baju aku tanda "cepat sikit mummy..im so thirsty"..ok..ok..terusss nyot nyot tanpa dipinta...sambil2 tu..aku ajak si adik berborak..senyummmm saja...muka cool seperti si ibu..lembut saja..tapiii..rajin borak..ramah tamah..sebiji abi nya..hehehe..

nasib si abang cepat lena..sampai "milo" terleleh kat tepi mulut..aku lap..dan letakk kat sebelah si adik..ouh..si adik seperti tadi..masih scan keadaan bilik..mungkin die nak ckp "mummy..plis bring me outside..im so bored here".....hahaha~

aku tak amek masa yg lama..terus capai si adik..siannn sayang mummy tunggu ye..tapi die gud boy..aku angkat dan peluk die..sambil bagi puting pelesu..nyot nyott..start je aku nyanyi...wahh..die pun nyanyi juga..dah tauu..nak tidolaa tuu..aku berdiri jauh sikit dari si abang yg lena..sebab si abang pantang dengar suara..makan time jugak nak tidokan si adik..sebab die kene ada "lagu" yg sesuai..byk jugak lagu2 dari koleksi album hits tanpa henti ciptaan sendiri yg aku dengdangkan (camni ke eja)..ok..dah jumpa lagu yg sesuai..adik pon tido..cam biasa..lena sampai puting pelesu pun dah tertanggal..

aku letak kat sebelah si abang yg masih lena..kihkih..aku perati kejap kedua2nya..kelakar~..cumil ouh cumil..sesekali si adik bergerak..aku pun tepuk2 ..sambil nyanyi ..yelaa..kalau nak compare dgn si abang..si adik masih baru lagi..sudah tentu masih nak tido berkepit..orang kata..nak rasa hangat bdn ibunya..

alamak..baru teringat aku tak mandi lagi..ok..terus serkup kedua2nya dgn kelambu..pasang stand kipas kuat-kuat sampai 3..pagi tu mmg agak sejuk sedikit..kat luar..sesekali terdengar suara org berbual-bual..takmo mengganggu baby2 ni tido..aku terus tutup rapat pintu..aku perati lagi...ok..confirm..dua2 lenaaa!..

ok..aku mandi dgn lampu tertutup..pintu terbukak separuh..hahahah~ naked or tidak..ada aku kisah!...hehehe..mandi pun express..sebab takmo missed satu saat pun ngk baby2 ni atas katil..maklomla..si abang dah pandai over the bantal..mau terlangkup ke bawah..ataupon..die tepuknye muka si adik yg maybe dia ingat tu alat mainan..heheheh..

dah siap2 pakai baju..dah wangi2...ok..keadaan masih begitu..masih lena...aku duduk lipat kain adala dlm 3 bakul..jam hampir menunjukkan 12tghari..selalu time2 ni dah bagi si abang makan nasik..tapi die masih lena..si adik juga begitu..tapi dlm masa lipat kain tu..ada juga adik terjaga..tanda mintak dipeluk..ok..tido balik..dah siap2 standby susu si adik..

jam hampir 12.30 tghari...si adik dah mula celik mata..terkebil2 dia..sambil agah2 si adik..si abang pun terjaga..dan setat nyanyi..siren lapa..nak makan laa tu...ok...mummy biar die nyanyi kejap..layan si adik..bagi die susu botol..ok..sgt laju..dan abis..kuat die nyusu ni..lepas sendawa sebiji abi die tu..terus panggil NekNdak..untuk jagakan si adik..sebab mummy ada tugas nak kene bagi si abang makan...ok...selesai...



***ok..masa ni si adik tgh scan..si abang dh start mintak "milo"***


***ok..tido ye sayang mummy..mummy teman ni..mummy tepok montot..(padahal aku buh bantal tetengah supaya masing2 dpt rasa konon2 aku tepok)..hahaha..~***



***ok...baby sleep!..biasala..umah kampong..byk nyamuk.."nyamuk rambut hitam" pun byk..kacau orang je..hahah~***

tetiba aku terfikir...baru dua je aku dah kalut..tu belum kejar masa nak masak lagi..nak basuh kain lagi..hahaah~ jadik..moral of the story..utk aku..tunggu Aaron 2thn la..hehehe...tapi jika aku tidak czer..aku tidak menolak rezeki ini..sungguh..tidak menolak sama sesekali..  :) nyeh nyeh..


abis sudaaaa.....


14 comments:

wahida said...

ala...comei je budak kecik 2 org ni tdo...rasa nak peluk2 je...

wardah said...

ni menantu antu mmg xmo amek EL smlm. hahaha. sib baik mummy ada jaga kakal. tidak terabailah anakku smlm.

tq mummy. nnt kakal belanja ok!

Anonymous said...

chomelnya adik & abg tdo...geram sgt :-)

..::SangRatoo::.. said...

wahida: da..time ni mmg cumil..geram ! hehehe

..::SangRatoo::.. said...

wardah: aku lagi menantu antu..bibir saja kata "okla ma EL laa"..tapi hati tak ikhlas pon..haha~

..::SangRatoo::.. said...

Anonymous: ye ye..sgt cumil ouh cumil.. :p

Sue-Rya Qistina said...

gewam nye nengok pipi n peha dua baby yg sgt chumellll ini...mmg gewam je dibuatnye..posing tido same plak tu..(mummy dia pnye keje le tu kot?)..ni yg x saba nk tggu newborn baby..ish2...gewam2..

..::SangRatoo::.. said...

sue: ya ya..mummy punya keje..lagipun..baby elok tidur mengereng atau terlangkup (betul ke perkataan aku nih)..utk sistem pernapasan..nyeh nyeh..sabar..sabar...jaga elok2 ye! :)

my-niezzareena said...

ala cumelnyeeeee

ct shah said...

perghh!!terbaiklah.salute lah leh jaga 2 org baby kecik sekaligus.like me,last time gi visit my sis,anak dia tua 2 bln from my daughter,bygkanlah dua2 nak kena jaga sbb dua2 dh pandai nak jalan.mmg rasa nak pengsan bila sorang ke sini,sorang ke situ.can't imagine if i'm having a twins...:p
p/s:tomeynyer dua2 cousins tuh.nak wat menantu leh?hehehe

Mrs Zz said...

AL-Fatihah....

alalaa chomelll nye budak cute itu tito...alala...nk gigit jew kaki dia 2 org...beshnyeeee...tipu letak bntal kt blkg tau..cian baby...

..::SangRatoo::.. said...

mama sherry: hehehe..kocik2 ni cumil la..karang besar nanti babab kan je..hehehe

..::SangRatoo::.. said...

ct shah: yelaa..ni pun dah tunggang langgang..nasib salah sorang tak wat hal..menggagau nak carik orang mintak tolong..hehhe~ buleh buleh..borang masih kosong.. :D ngeee

..::SangRatoo::.. said...

Mrs ZZ: ye..comel rasa cam nak geget je peha2 tu..cam KEPSI takpon Kennry Rogers..masalahnya..peha dorang lagi besa dan mengenyangkan..hehehe..huh...kebas kalau duk tepuk 24 jam..hehehe :P