Monday, December 13, 2010

"BILA CINTA"

Salam semua...

Mula²...nak update story lain..tapi bila dapat lagu ni dari seorang kawan..tatau kenapa..asik ulang lagu ni berkali²...mula² saya dapat version perempuan..tapi bila dgr..cam tak feel pulak..mintak punya mintak..akhirnya dapat version lelaki..GIO namanya..layan laa saya lagu ni..sampaila ada idea nak update..

mode dan gaya penulisan maybe agak leleh dan tangkap feeling sedikit..

untuk lebih feeling, pasanglah lagu BILA CINTA version GIO..layanzzzzz

Bila cinta kini

Tak lagi bermakna

Yang ku rasa kini

Hanyalah nestapa

Ditinggalkan cinta masa lalu ♫


 
Saya teringat cerita cinta lama saya..tiba² saja..banyak kali bercinta..tapi cerita yg satu ni..mmg sakit hati tapi tidaklah sampai rosak jiwa raga (Alhamdulillah) :P ni cerita cinta masa saya muda belia lagi..kalau tak silap umur saya 18-19 tahun 1998 ke 1999 camtula dan baru masuk college (huhu..ingat) ..orang kata 1st Love .. hehe (gelak dlm hati)..cerita cinta dalam college lain pulak..tapi takmola..cukup yg satu ni..cukup buat saya kenang..tapi takla sampai terkenang²..heheheh (senyum lagi)..
 
♪ Dulu kau tawarkan

Manisnya janjimu

Yang ku sambut itu

Dengan segenap hatiku

Hingga engkau pergi

Tinggalkanku ♫

Percintaan kami PJJ..percintaan jarak jauh..ouh lupa..saya dan si dia kenal melalui MIRC..masa tu kan gila chatting..gila NickName (apa id saya..opss..biarlah rahsia)..gila nak buat #channel..gila nak jadi hackers..heheh..so, bila jumpa, time gathering saje la..tmpt paling wajib KLCC punya taman..kat luar² tu..mmg tmpt gathering utk semua #channel bergabung..nak mengorat..nak mengayat..hehe
 
Dipendekkan cerita..setelah hampir setahun berkawan..rupanya saya dapat tahu..si dia sudah ada orang lain..saya jadi sedih yg teramat sangat..yelah..orang kata 1st love kan..sudahlah percintaan pun jarak jauh..dugaan keliling masa tu kemaen hebat..saya jaga diri supaya tak tangkap cinta dgn orang laen walau ada yg jauh ensem dari die..hehehe
 
♪ Hilangnya cintamu

Menusuk hatiku

Hinggaku memilih

Cinta yang fana



Perginya dirimu

merobek jantungku

Hingga ku terjatuh

Dalam harapan ♫

Yela..masa tu muda lagi..sedih..nangis..sedih..nangis..makan tak kenyang..tekak rasa pahit je..patutla saya perasan..die seperti mengelakkan diri dari saya..bila call, manjang tak angkat..lepas tu saya sedar diri..die nak jauhkan diri..saya pun faham..pujuk diri sendiri walau saya teringin sangat nak tau...apa salah saya?? sehingga saya dapat tau keadaan sebenar..saya pun mula berdiam diri..
 
Si dia pulak..bila tau yg saya sudah tau tembelangnye..cuba nak pujuk saya..bagilah seribu alasan sekali pun..saya sudah tawar hati..walau sebenarnye dalam hati saya cuba juga utk menerima..(saya kan pemaaf) huhu~
 
♪ kusebut namamu

disetiap doaku

bangkitkan setiap

kenangan tentangmu

yangku dapat

hanyalah bayangmu



Hilangnya cintamu

Menusuk hatiku

Hinggaku memilih

Cinta yang fana ♫

setelah beberapa lama..saya tak ingat tahun berapa..si dia muncul kembali..ketika itu saya sudah bekerja sebagai kerani sambilan di sebuah organisasi kerajaan..saya terima pelawaan si dia utk berjumpa..sumpah! waktu itu..hati saya sejuk..kalau si dia kata ingin kembali pada saya pun..saya terima.. tapi saya kuatkan diri saya..setelah apa yg si dia lakukan..tidak mungkin!

♪ Perginya dirimu

merobek jantungku

Hingga ku terjatuh

Dalam harapan

.....

Dalam harapan ...uuuu ♫


pertemuan itu...sekadar berjumpa..bertanya khabar..tak lebih dari itu..dan yang paling sedih..si dia minta maaf atas apa yg berlaku..si dia katakan yg si dia sayangkan saya..tapi terpaksa lakukan demi menjaga hati saya (ouh..jaga hati? bangang rupanya si dia..ni ayat marah..masa tulaa)..huhu~

dan waktu itulah..saya meluahkan segala² nya pada si dia..dan saya puas hati walau ianya cuma kata².. itulah detik pertemuan terakhir saya dgn si dia.. dan saya harap..biarlah ianya yang terakhir..

saya rasa..dan tentu anda semua sama..rasa apa yg saya rasakan..

tak salah jika kite mengenang kisah lalu..baik atau buruk..ia tetap kenangan.. sebab itu..kita harus berbuat baik sesama manusia..Alhamdulillah..jika baik..sampai bila² kita akan tersenyum..jika sebaliknya..ia akan menjadi parut dalam hati..jika tidak dikawal..akan merosakkan jiwa..

saya, bila teringat sesekali seperti ini, cuma berdoa yang baik² sahaja..semoga si dia berbahagia..dan saya juga sudah maafkan apa yg telah berlaku..sebab ia cuma kenangan masa lalu..yg sesekali mengusik jiwa wanita saya ini..

saya ulang semula bait² lagu ini..

♪ Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku ♫

ye..saya pernah kehilangan cinta si dia..
memang saya sedih..sakit hati..

♪ Hinggaku memilih
Cinta yang fana ♫

tapi kini, bila usia makin menginjak..saya dan kita perlu sedar..
Allah mencipta manusia..dan manusia dicipta kerana Allah..
cintailah Allah yang Maha Esa..

dan yg lebih penting..kini, saya sudah memilih cinta utk hidup bersama seorang lelaki yg sah bernama suami..

16 comments:

sha a.s said...

jue, kita akan rs sakit dulu sebelum kita jmpe yg tbaik kn...

..::SangRatoo::.. said...

sha: ye..kebahagiaan selepas kesakitan..semuanya mematangkan fikiran :)

sahromnasrudin said...

as salam ziarah..pertama kali ke blog ini..blog ini hebat..penuh keceriaan..semoga tuan blog sekeluarga sihat walafiat dan dirahmati Allah SWT

ct shah said...

saya pun ada kenangan bersama 1st love saya.kitorg bercinta selama 7 tahun dari saya tingkatan 3 lagi sampailah habis spm (time tu baru first time jumpa).mmg semuanya indah.mandi tak basah,tidur tak lena..biasalah..first love kan.sampailah one day bila saya balik kampung menganggur sekejap si dia tetiba senyap.and after a while,saya call dia tanya sebab,dia kata jgn call dia lagi,tak payah ingat yg dulu2.mmg hati ni sakit,remuk semua ada.but now,masing2 dh kawen dan ada anak,si dia call balik dan ckp nak berkawan.ok fine lah.tapi yg tak boleh diterima dek akal tu,bila dia ckp semua brg2 kenangan kitorg masa bercinta dulu dia simpan kemas sampai ke saat ini sbb dia jwb kalau brg org yg dia syg,dia takkan buang sampai bila2.what the f**k!bygkan cane perasaan bini dia kalau tau.so,i ckp dgn dia dlm nada yg marah dan tegas, 'don't u dare to call me again!'wah,rasa cam puas lak bila dpt cakap camtuh.so,we both lost contact.itulah yg sebaik2nye.hambek!panjang bebenor komen saya.hehe.leh jadi ahadiat akashah no 2 tak?huhu.:p

Ati Masrif said...

cinta pertama mmg sukar nak lupakan

..::SangRatoo::.. said...

sahrom: salam kembali..terima kasih sahrom kerana sudi menjengah...perasan juga nama sahrom dalam blog² yg lain..semoga sahrom dan keluarga juga dilindungi oleh Allah S.W.T. amin :) salam kenal

..::SangRatoo::.. said...

ct shah : heheh..mama eryn..kalau terkenang² tu sesekali sedih kan..tapi lama² cam lawak pulak..tapi itulah..semuanya kenangan mengusik jiwa.. panjangg komen ni..boleh jadi novel..silap² boleh buat drama sinetron jugak..hehehe..

..::SangRatoo::.. said...

Ati: ye..sukar.. :)

NM02 said...

mama jue,

first love kita curang kat kita lagi best. tau2 dia dah kawen tau. tu pun mak tiri dia yang kasi tau. huhuhu.. tu pun cinta PJJ gak. aduh... rasa nak terjun swiming pool je masa tu. hahaha

tapi skang.. insyaAllah cinta padaNYA tetap selamanya dan cinta pada si dia yang mcm betik masak ranum tu hingga ke akhir hayat.

doakan kebahagian kami ye. dan mama sherry doakan yang terbaik utk kamu sekeluarga.

..::SangRatoo::.. said...

NM02: mama sherry..takpela..kenangan tetap kenangan..biarkan ianya berlalu pergi..sesekali teringat apa salahnye..heheh..kite pun doakan semoga mama sherry bahagia bersama suami n keluarga tercinta..amin :)

Sue-Rya Qistina said...

Kak Jue: ptt la akak dok ulang lagu 'Bila Cinta' ni berulang kali..waduh2..awat x habaq?sue ade lagu ni..hihi..

Actually, cinta pertama mmg sukar utk dilupakan...cam sue dulu, tau2 je my 1st love kawen ngan staf Kraftgn (tmpt keje lame)..dak pompuan tu plak ade iras2 muka sue..tiap kali klau ex bf terserempak ngan sue, dia mesti lari..(org dh wat salah kan, mesti la takut) haha...

Apepun, biarlah segalanya menjadi kenangan dan memori di hati tanpa ada rasa benci...

..::SangRatoo::.. said...

sue: heheh..sebab dah dekat..mmg sue akan dengarla lagu ni berulang2 kali..~ betul tu sue..pendek kata..kenangan tetap kenangan..jangan ada benci okehh :P

sahromnasrudin said...

mmg ya..saya pun akui yg versi male lagi touching kan dari versi female kan...

..::SangRatoo::.. said...

sahrom: betul kan :)

wahida said...

ah, my first love...sungguh sakit kalau dikenang...

..::SangRatoo::.. said...

wahida: hehehe...teringat ye Da..hehehe