Tuesday, November 30, 2010

"Sekadar Hobi"

Mr. Ajib memang minatnya dari kecil sampai ke besar ini...suka sangat memancing..tapi tidaklah terlalu serius sampai pergi dua tiga hari tak pulang²..lepas tu baru pulang dgn hasil pancingannya..(macam nelayan pulak).. hehehe~

Sekadar pegi hujung minggu secara konvoi dgn abang² atau sepupu sepapatnya..itu pun dua tiga minggu sekali..berpadan juga dgn kadar wang yg ada dlm poketnya..tapi, kalau dah minat..walau nilat ringgit malah sen juga susut dalam poket..Mr Ajib tetap mau juga pegi..heheh..

Kadang² pulang dengan hampa..selalunya pulang dengan umpan² yg berbaki..hehehe (sian pa)..takde rezeki..nak wat cemana..tapi kadang² pulang dgn hasil yg orang kata..kais pagi makan pagi..hehehe..jadiklaa dari takde..tapi Mr Ajib selalu sangat pergi memancing "catch and release" tu..saya tak berapa gemar..ibarat menzalimi haiwan..

Beza mancing kolam biasa..harga masuk sangat mahal..tapi hasil tangkapan boleh dibawak balik tanpa apa² bayaran..boleh juga dijual semula pada tokei kolam..Catch and release pulak..harga per entry sangat murah..tapi hasilnya tak boleh dibawak balik begitu saja..dan selalunya mahal..

Saya selalu cakap dgn Mr Ajib.."kalau pa nak mancing..mancinglaa betul²..dapat ikan..bawakla balik..ni dah dpt..pastu lepaskan..tak baik..bayar sajala ikan tu.." ibarat saya membebel pada budak² yg tak reti bahasa (ni bapak budak)..hehe.. saya sambung lagi "kene mata kail tu kan sakit..mendatangkan kecederaan pada ikan tu..lepas tu, pa lepaskan..sakit tu sampai bila² ikan tu rasa..sianlaa".. bla bla bla..ibarat mencurah air ke daun keladi..hoh..

terus saya samakan perumpaan dgn kehidupan.."ibarat kite sebagai manusia la pa..bila hati kite disakiti oleh seseorang yg lain..walau maaf sudah kite berikan..tapi kesan tu sampai bila² akan terasa..macam ikan tadi".. macam biasa..Mr Ajib tak banyak ckp..abis² die tanye saya balik "ma ke ikan tu?".. hoh..cis kek kopipes betol..

Agaknye..kemana lagi kuah kalau tak tumpah ke nasi, mmg Mr Ajib nak didik anak bujang saya ada hobi dan minat seperti nya..umm..tak kesahla pa..janji pa tak pancing orang..hahaha..mmg dgn pancing dan orang² tu sekali saya patahkan..heheh ( i garang tau)..

aduh..ni papa tak buh minyak..takleh pusing dah mesin ni..


ouh kuat lagi..oo kayu jati ni..patutla..


patutlaa ikan lepas..pakai benang rupanya..kene ganti nih..


ok ok..try hayun jap...ok cantekk..pancing orang kompem dpt nih..
(heheh..sorry mummy..papa ajar) :P



ok siap! sapa nak ikot? no CATCH & RELEASE..
saya layan laut dalam punya..hahaha~


p/s: tersentuh hati dan mengalir air mata baca paper Utusan hari ni..berita seorang isteri yg kematian suami dihempap pokok setelah beberapa minit menghantar isteri ke tempat kerja..Al-Fatihah utk arwah juga takziah utk isteri dan keluarga..

(terfikir jika kematian berlaku dalam keluarga kita...juga kepada kita sendiri..bagaimanakah? Ya Allah, ampunilah dosa² hambamu ini..amin)

4 comments:

sha a.s said...

hello hero...kemain ikut jejak lgkah bapak yer...ehehe

wardah said...

ini kerja kau kt umah ateh ye Aaron! patuikler sonyap yo. tunggu Kakal besar gi pancing sesama. dapat ikan nnt soh Mummy masak, ibu malas. hahaha

..::SangRatoo::.. said...

sha: hehe..bapak borek anak rintik

..::SangRatoo::.. said...

wardah: hoh..mummy lagi malas..balik umah tau siap je..hahahah~