Thursday, November 04, 2010

"Demam"

Khamis minggu lepas petang balik dari kerja tu..Aaron demam..saya rasa tak sedap hati..saya kata kat Mr Ajib kita bawak Aaron jumpa doc..walau orang keliling sibuk kata "ala tak payah ni kentut semut la"..."ni demam nak setahun"..."ala ni nak besar ni"...ok..what ever..saya tau benda² tu semua..saya faham...cuma saya nak mereka lebih faham..bahawa sekarang ni penyakit mcm²..boleh datang tiba²..dan lebih sadis kawasan kami duduk adalah "AMARAN : KAWASAN ANDA TELAH DIJANGKITI DEMAM DENGGI".. perlu ke saya buat tatau saja?

Petang tu juga kami bertiga ke klinik lepas saya "bukak teks pembentangan" kenapa perlu dan wajib bawa jumpa doctor pada Mr Ajib..ok..sebelum tu kene amik MIL di stesen LRT..ok ringkaskan cerita part tu..sampai di klinik..kami bertiga terus ke klinik dan MIL ke kedai OTK nak beli barang katanya..

Nasib orang tak ramai..saat tu Aaron tak meragam..cuma sesekali merengek mintak di dukung..ok..nama dipanggil dan kami bertiga terus masuk..doc agak muda..maybe lewat 30-an..umm..masa ni laa Aaron start menangis..bukan menangis kene inject..tapi menangis sebab doc nak cek suhu..(dia kan tak biasa dgn orang)ok..38oC.. bila nurse pegang2 die..lagilaa die menangis..pening saya..hehehe..(masa ni mmg teruji kekuatan mental dan fizikal seorang ibu)...

Hoh..then doc kata.."kite masukkan ubat melalui punggung ye puan..sebab suhu die agak panas kite takut kene tarik nanti, so puan baringkan dia dan longgarkan pampers"..ya Allah..rasa mcm nak pengsan dengar doc ckp mcm tu..ok...ok..saya cool..ngk muka Mr Ajib..ok die pun cuba coolkan diri..tapi Aaron..owh..die mmg tak cool..sebab die bukan MAT KOOL..hehe (ok ok..stop buat lawak)...

Lepas selesai dah dpt ubat semua..balikla kami berempat ke rumah..sampai di rumah..saya mmg tak selera nak makan..mmg Aaron sajalah fokus utama saya pada waktu tu..sorry Pa..kalau ma mengabaikan pa..(eh rasanya tak kan..cam biasa je)..hehe :P

Malam..kami bertiga tido satu katil..kebiasaannya..Mummy and Aaron je atas katil..Papa tido bawah..(hehe..sian pa)..Kalau dah Mr Ajib yg tinggi tu..confirmlaa tidonye mcm orang normal..cuma saya yg rendang ni laa kene tido tak normal..mengerekot sikit..tapi takpe..demi anak..berjaga kami berdua..owh..disamping itu ,saya ikut juga cara tradisional (saya akan ikut asalkan dah pergi klinik)..kami jaram kepala Aaron dgn daun bunga raya..perah dgn air sampai keluar lendirnya..boleh kurangkan suhu..cubalah..zaman kini, SAINS dan TRADISIONAL perlu seiring..ini pendapat saya la.. :)

Keesokan harinya Jumaat..saya decide utk EL saja..saja jaga Aaron seharian..sampaila hari Sabtu..suhu dah kurang..tapi..Hari Ahad..datangla pulak penyakit adik beradik kepada demam..selsema dan batuk..hoh..maken menjadi² pulak demam tu..susah hati naluri remaja keibuan saya ni..

Isnin...demam masih ada tapi suhu masih terkawal..selsema dan batuk pulak makin hebat..saya decide utk EL lagi (takpe..mmg simpan cuti banyak² utk perkara² yg tak terjangka beginila)..tapi pagi tu..saya bukak teks pembentangan lagi pada Mr Ajib..marila bawak jumpa doc paed..ok..Mr Ajib setuju..demi anak..die mesti setuju punya kalau saya ckp apa²...

Kami ke Damai..berjumpa dgn doc yg popular di sana..fuh lega..kami jadi orang pertama..hehe..tapi lepas dpt nombor tu..berduyunnn kaum ibu bapa sampai dengan anak masing²..huh..sib baik awal..terjumpa pulak dgn sahabat baik saya yg datang bersama suami.. check-up utk perkembangan baby dlm perot..hehe..dah masuk 3 bulan lebeh kalau tak silap perkiraan saya..(tahniah lagi utk keberapa kalinya)..

Ok..mmg silap mummy sayang..sorry..so sorry..silap mummy..sepatutnye saya simpan semua ubat²an dalam freeze..tapi kerana saya terlalu fokus dgn keadaan dia..saya jadi lupa dengan benda yg tak sepatutnye saya lupa!..Paed kata..patutnye Aaron dah boleh baik..tapi disebabkan Antibiotik tu tak simpan dlm freeze, dah takde ubatnye lagi..puncanya..mmg perangai saya akan bawak ubat² utk ditunjukkan pada doc paed kalau saya pergi ke klinik² biasa sebelum ni..then Doc Hasma tanya.."Ubat simpan dalam freeze tak mummy?"..tiba² kepala saya mcm kene hentak dgn tukul besi.."ala doctor..silap saya..saya tak letak dlm freeze"...uwaaaa..terus paed kata "haa...tulaa..kalau tak, dah baik nii..takpe takpe..saya bagi ubat lain..make sure simpan dlm freeze..esok² ni baiklaa"...huhu~ sian sayang mummy..my mistake baby..

Hoh..rasa mcm nak pukul diri sendiri dgn besi..bodo tul....Mr Ajib kata..takpela ma..at least ma tau..lepas² ni jangan lupa..tiba² mcm nak marah dia "nape pa tak ingatkan ma..kan pa nampak ma letak atas rak tu"..hoh..benda² camnilaa menguji hubungan suami isteri..ehehe..takpe..takpe..learn from mistake..bende kecik jangan dibesar²kan..ok..  :P

Malam tu..saya berjaga lagi..tidur pon tido² ayam..kejap² terjaga..nengokkan Aaron..die ok..sesekali mcm mengigau..tapi so far..sepanjang die demam dari hari Khamis petang..makan ok..menyusu ok..Alhamdulillah..(kalau tak..susut badan baby saya ni).. Malam ni laa..saya dapat berita dari mak saya..Atok sudah pergi..bertambah sedeyla saya...(Al-Fatihah)..

Selasa..Alhamdulillah..syukur..Aaron dah tak demam..cuma sesekali selsema dan batuk tu buat saya runsing..saya decide utk EL lagi..huh..banyaknye saya EL..lantakla..saya rasa demi anak, semua ibu², emak², mummy² atau apa saja gelaran..akan buat benda yg sama seperti saya..sebab tu saya tak faham kenapa ada orang yg sanggup buang anak..hoh!

Walau dah tak demam, Aaron seolah² serba tak kena..mcm meragam..letak bawah merengek..bila mintak di dokong..dah dokong pon merengek pulak..bawak ke luar pintu ..kejap² ok la..pastu merengek balik..ummmmmmmm...saya tak puas hati..saya belek seluruh badan Aaron dari hujung rambut sampai hujung kaki..ok...saya jumpa..patutlaa..maybe itu juga salah satu punca dia demam dan merengek..gigi nak tumbuh lagi..heheh..dah bertunas bahagian bawah..kat atas pun ada juga..sebelum ni dah ada 4 batang gigi..dua di bawah dan atas..kali ini yg bertunas di bahagian kiri kanan di kedua² bahagian..maknanya nak tumbuh lagi 4 batang..aduyai anak mummy ni..sian dia..sabar k..Aaron nak besar..

Rabu,kali ini saya decide utk pergi kerja..Aaron dah ok..Alhamdulillah..cuma merengek tu sesekali masih ada..batuk pon masih ada..selsema sudah kurang..tapi saya perlu kerja..ok sayang..be a gud boy ye..jangan notty..mummy work :)


***monyok je muka dia***


***Aaron ni tak ske pakai cool fever..abis die cabut dan campak..sudahnye saya letak cool fever kat belakang badan dia..yg ni tuala yg saya dah basahkan..sebelum tu dah jaram kepala dia dgn air lendir daun bunga raya..kalau nak letak juga cool fever tu..time die dh sleep..bila dia sedar dari sleep pun..die tak pasan..hohoh~ ***


***huhu..saya demam~ sian sayang mummy***


Rasanya sepanjang saya membesarkan Aaron..ni kali kedua dia demam...yg lain cuma biasa² je..aritu masa die nak masuk usia 6 bulan pun demam..rasanya dia ikut papa..kalau sekali demam..ummm..berhari² laa jawabnya..kalau ikut mummy dia..antibodi kurang..memang sikit² demam..sikit² selsema..kena ujan sikit..pening..kena panas sikit..demam..hahaha~

Till then..Assalamualaikum ^_*

20 comments:

HAZA said...

Nak tumbuh gigi rupanya. Cepat sihat ye Aaron.

wardah said...

alololo,bile demam baru la nak kt mak long ye? pandai..

wei aku pon tak tau kene letak dlm freeze.dush dush muka sdiri. patuikler doc andak kate pg td psl ni.

sha a.s said...

ala ciannyer Hero nih....

..::SangRatoo::.. said...

Haza: Tq untie haza :)

..::SangRatoo::.. said...

Wardah: nak jaga hati maklong..nanti kan nak dpt hadiah..hahaha~...kene letaklaa dlm freeze..aku selama ni letak..tapi cemana kali ni telah lupa..dushh dushh (muka sendiri)..

..::SangRatoo::.. said...

Sha: untie sha..huhu~ kite demam nak dpt hadiah ni..bolehla..huhu~

NM02 said...

manyak kesian kat aaron... monyok2 pun tetap encem

..::SangRatoo::.. said...

NMO2: huhu...untie..kite demam~

sha a.s said...

boleh boleh..Hero try mintak kt Uncle Ad eh? cayangg Hero!

..::SangRatoo::.. said...

Sha: hehehe..awas angkel ad..hehe :P

wahida said...

demam pun maintain cute ko...

mamayin nakuya said...

waaaaaaaahhh ~~ harap berat die tak menurun..kerana kacaknye akan berkurangan!

cepat sembuh BB.!!!

..::SangRatoo::.. said...

wahida: harusla da..kene menteng kiut walau dememmm..hehehe

..::SangRatoo::.. said...

mamayin: ma yin..ayon masyih kasyakk dan bergayerr ni..

ana said...

alahai siannyer...moga cepat sembuh ye. nnti dh sembuh minta mummy belikan hadiah...hikhikhik

AEDAN said...

Jaman sekarang ni kalau anak sakit aje jangan berlenggah ke sepital..
sbb sekarang ni penyakit "MULTI PERPOSE" so perlu berhati hati dan berjantung, limpa,pedal semua ada...!!!
Mcm2 penyakit sekarang ini, jadi kepada mereka semua bukan setakat anak sakit aje diri sendiri pun klu sakit jgn berlenggah menjenggah klinik..Pesanan penaja ni..!!!
apa pun utk aeroon semoga cepat sembuh.. cepat tumbuh gigi boleh gigit P_ _ _ ng ibu...!!! kih...kih...kih....

ct shah said...

cian ayon.takpe,mmg baby akan demam nak tumbuh gigi mcm eryn.rupa2nya dia demam panas tetibe ari tu sbb nak tumbuh gigi geraham!dah 10 batang.:-)

..::SangRatoo::.. said...

ana: hehehe..nanti mummy belikan cekelat dan gula²..buat tambah saket gigi..hehehe

..::SangRatoo::.. said...

aedan: bang..paling takleh bla ko nye komen..multiperpose..hahaha

..::SangRatoo::.. said...

ct shah: hoh..eryn pon demam sebab tumbuh gigi..syiannn dia..huhu~