Friday, November 12, 2010

"Kembali ke 12 November 2009"

Saya masih ingat lagi..waktu tu 9hb November 2009 bersamaan hari Isnin, saya actually ke HKL utk bukak buku saja..sebab selama saya check-up di Pusrawi, saya takde buku merah yg sepatutnye jika ke klinik atau hospital kerajaan.Jadi, saya dan Mr Ajib terus saja ke HKL tanpa apa² preparation.Waktu itu..saya sudah overdue..Saya sepatutnya diramalkan bersalin oleh doc di pusrawi pada 8hb..

Kenapa saya ke HKL? Saya dan Mr Ajib sudah fikir sebaik mungkin..Sudah tolak tambah darab bahagi..Rasanya dengan kemudahan serta kemampuan yg ada, baiklah kami ke HKL saja kerana kami berdua kan keje gomen..hehe..Doc di Pusrawi pun sudah awal² bagitau "Juliana, u punya tulang pelviks sangat kecil dan possibility utk czer very high" hoh..jadi? kalau dh czer, plus induce (kalau tiba² saya mintak sebab sakit ke?)..atau bla bla..berapakah??? umm..bukan..bukan saya dan Mr Ajib terlalu berkira sangat utk menyambut anak sulung kami.Tapi, kami fikir akan kemampuan serta kemudahan yg sudah ada.

Setibanya di HKL, saya agak "angin" ketika berada di kaunter..tatau nak katala..dgn perangai saya yg cepat marah ni, rasa cam nak mengamuk je kat kaunter tu tatkala dilayan oleh seorang nurse di situ..rasanya, macam boleh bergaduh..maybe saya pon pembawakan..dan jangan terkejut, nurse tersebut pun mengandung juga..jadi, saya coolkan diri fikir positif..dah daftar, dah dpt buku merah, dah cek air kencing..pastuu..saya disuruh ke satu ruang yg ditutup dgn mcm almari yg boleh lipat² tu..apa ntah nama..saya disuruh baring oleh seorang nurse yg lain dan dia pon ckp "Puan, saya nak cek ye..puan tanggalkan seluar ye" saya tanye balik "eh nak buat apa?" (cam bodo ke soalan saya tu?)...nurse tu jawab "ouh , saya nak cek dah bukak ke belum".."tapi saya tak sakit lagi"..saya cam tak puas hati.."takpe puan..jangan takut ye"..huhu...sebenarnye mmg saya takut masa tu..ieeeee..nak kene s*luk bawah tu ke?ummm..takuttttt..ramai kawan² saya kata sakitt..

saya cuba mengcoolkan diri dan baring..nurse tu cam senyum² kat saya dan terus s*luk..saya tergamam seketika..tiba² nurse tu ckp "ehhh..dah bukak 2cm ni..tak sakit ke puan?"...saya terkejut..takde pulak.."ok puan..puan warded ye..lagipun puan dah overdue ni"..hoh..saya terkejut lagi..tatau nak kata apa..dah siap² semua saya terus inform Mr Ajib "pa, ma kene tahanlaa..dah bukak 2cm"..yg kelakarnye Mr Ajib cam pandang bawah "dah nak terkeluar ke ma?"..hahahah..sian suami saya..saya explain cuma baru bukak 2cm then saya pun dah overdue saya kene warded terus.kalau belum overdue..mmg hospital suruh balik dulu sampai rasa sakit baru dtg semula betul tak?  :P

Dipendekkan cerita, Mr Ajib terus ke ofis semula utk dptkan GL sebab sistem HRMIS waktu tu, tak boleh digunakan plak kat hospital..saya plak sorang² diri di sana.Masa tu saya ditempatkan di wad 3..tak kisahla mana pun kan..saya dah setat sms dan call family serta kawan²..

Masuk hari kedua 10 November 2009 bersamaan hari Selasa, setelah beberapa kali s*luk..saya punya bukaan sudah ke 3cm.tapi saya masih belum rasa sakit pon..saya pelik dan takut sebab saya fikir saya tak normal ke?sebab katil sebelah saya tu..bukak 1cm pun dah meraung..huhu~ sebelah katil lagi (saya ditengah²) sudah induce 2 kali tapi masih belum keluar dan sakitnya..masyaAllah..hanya dia yg rasa..kawan² dah mulai sms tanye dah bersalin ke belum...umm..masuk hari ketiga 11 November 2009 bersamaan hari Rabu, saya dipindahkan ke ting 5 wad kelas 1..Mr Ajib yg mintak,kebetulan ada kosong.(sebenarnye kelayakan kami berdua hanya kelas 2)..rezeki baby saya kot..heheh..tak kisah pon mana²..  :)

Suasana atas ni mmg lain laa kalau nak banding kat bawah tadi..tapi biasa je..nak banding hospital swasta..jauh ok..hehe :) ok..mcm saya kata tadi..saya masih belum rasa sakit..walau bukaan sudah 3cm.tapi tghari tu..setelah di s*luk lebih 5 kali bukaan sudah 4cm tapi ajaibnya saya masih belum rasa sakit sikit pun..saya tak riak.malah saya berdoa utk rasa sakit sebab saya takut saya tak normal..kawan², sedara mara dah mulai sms bertubi²..saya dah mula rasa bohsan.sampai ckp dlm hati "cepatla baby keluar..mummy dah takmo tunggu lama²"..ikut prosedur jika 4cm, saya dh boleh ditolak ke labour room..tapi, malang bagi saya, sebab labour room takmo terima kerana alasan saya belum rasa sakit. nak buat cemana, saya bukan tipu.

petang tu, saya mula terima tanda² utk bersalin.keluar lendir² dan seakan darah. cuak jugak masa tu tapi masih boleh senyum kat nurse.tapi saya masih belum rasa sakit.contraction pulak sesekali saja..heart bit baby masih normal.semua ok.malam, saya masih tertunggu² akan rasa sakit tu..tapi masih belum ada.umm..sampai Mr Ajib pun kata, "kalau ma kene czer, kita terima jela"..saya plak kata "ye ke?ala..abisla perot ma ada parut..pa sayang ma lagi tak?"..hehehe..sempat lagi buat lawak sedangkan saya dah gerun dan terfikir mcm²..lepas time maghrib, Mr Ajib pulang ke rumah.saya sendirian.nak berborak, jiran² sebelah semuanya berehat sebab komplikasi masing²..saya layan cerita NUR KASIH yg tgh hangat masa tu..saya kan ada telefon cap cina yg ada TV tu..(kalau boleh psg astro kan besh)..hehe

tiba² rasa nak terkencing.elok je saya turun dari katil, saya rasa sakit yg amat sangat kt bahagian pundi..mak aii..takleh nak katala..tapi tiba² hilang..ok saya terus masuk ke toilet.lepas je shi shi, sakit tu dtg balik..hoh! ni ke yg dikatakan sakit nak beranak yg kejap² ada kejap² ilang tu?uwaaa..takutttt..saya terus panggil nurse..saya ngk jam..pukul 11.45 mlm.hati mula tak sedap "aku nak bersalin dh kot"..tiba² ramai je nurse yg dtg dgn seorang doktor..sorang nurse letak gel kat perot saya utk cek heart bit baby..then, doctor plak s*luk saya utk keberapa kali nya..dgn cemas dia ckp "ok nurse..send her to the labour room..now now!"..mak aii..saya plak masa tu..dah rasa sakit..tapi..masih boleh tahan..sorang nurse dtg pada saya yg masih baring, "puan, nanti siapkan barang² baby dan pampers ye bawak masuk dlm labour room"..saya angguk..sebab sebelum ni kawan² saya dah inform jd saya dah asingkan barang² tu awal lagi..saya bangun dan siap² semuanya.tak lupa juga saya capai hp dan call Mr Ajib. "pa, ma nak masuk labour room ni..pa dtg tau"..

saya terus ditolak ke labour room tepat 12.00 tgh malam..sakit tu sesekali dtg mmglaa tersangat sakit tapi saya masih boleh tahan lagi..saat yg saya paling tak boleh tahan, selepas dipecahkan air ketuban ..hoh..tatau nak katala..seingat saya dalam pukul 5 pagi bukaan saya sudah 9cm..Mr Ajib disebelah saya yg ketika itu sedang mengiring..mmg saya waktu itu tutup muka, tarik hidung, genggam tangan Mr Ajib tanda betapa sakitnya saya waktu itu..bila seorang bidan kata, "ok Puan dah 9cm ye..sabar ye"..saya rasa mcm lega sangat..rasa mcm sekejap je..hoh..lagi 1cm utk saya push..ok sabar..

tapi Allah Maha Kuasa..maybe saya ada buat sesuatu, tersilap kata, tersalah laku..Allah duga saya.tiba² bidan tadi kata "eh..dah 5cm balik"..datang seorang pulak yg saya kira nurse..s*luk lagi..masyaAllah..masa ni mmg sakit itu saya tak boleh tahan..saya tanya Mr Ajib "Pa, kenapa 5cm balik..ma sakit niii"..Mr Ajib tenangkan saya..bacakan saya doa..lap kan dahi saya..saya rasa semua suami akan buat benda yg sama..saya dah tak ingat pukul berapa..tapi saya sesekali pandang jam..kenapa lambatnye ..bidan dan nurse tadi bincang sesama sendiri..dari pukul 5 pagi dgn bukaan 5cm saya menahan sakit sehingga pukul 7 pagi..hari itu adalah 12 November 2009 bersamaan hari Khamis..waktu itu barulah doktor² pakar datang melawat setiap labour room..saya ditenangkan oleh seorang bidan yg sangat baik..Mr Ajib masih disebelah saya..ketika doktor² tu datang, Mr Ajib dinasihatkan utk tunggu diluar..saya sangat sayu..sebab saya nak suami disisi..

Salah seorang doktor yg agak hensem kata pada saya "Juliana, kita hanta you pada bilik OT ye"..saya dah faham maksud doktor tu..saya akan di czer.saya redha..yg bestnye..saya sendiri siap pegang tangan doktor tu (serius masa ni bukan sebab nak menggatal).."doc..can u do the operation?" doc tu senyum.."yes sure Juliana"..hoh..sakit tu mmg saya yg tahu..saya terus ditolak ke bilik OT..sejuk tatau nak kata..sebab baju saya habis semua dibukak cuma dari bahagian dada ke lutut ditutup dgn selimut..saya malu tapi nak buat cemana..kemudian dari paras dada saya ditutup dgn satu alat penghadang yg dialas dgn beberapa lapis kain tebal dgn tujuan saya tak nampaklaa apa dorang buat kat bahagian bawah tu nanti..tapi saya curi² ngk kat cermin lampu di atas..dalam takut² saya ngk jugak..hoh..sib baik tak nampak apa..hehehe..

seorang doktor bius perempuan yg agak muda maybe muda lagi dari saya..suruh saya isi form dan turun tandatangan..doktor bius tu baik..saya mengadu kata saya sejuk sangat..sebab saya dah menggigil yg teramat²..hoh..(cemana saya nak gi obersi ni) hehe..die tutup bahagian tangan dan dada saya dgn selimut..saat doktor² buat operasi tu..saya rasa perut saya bagai direntap²..sakit tak rasala..sebab dah dibius..sesekali perot saya bergoyang² seperti dikeluarkan sesuatu..umm..takut masa tu..tapi saya gagahkan diri..tiba² saya dgr doktor yg hensem tadi ckp "ok..thats her baby"...sekali lagi perot saya direntap..kali ni saya rasa agak kuat sikit..dan saya terdengar sesuatu seperti ditepuk sebanyak dua kali (saya mmg masih ingat benda² ni semua) "pap pap"..dengan kuasa Allah tepat jam 10.26 pagi "uweeekkkk..uwekkkkkk"...baby saya dah keluar..die dah menangis..saya mula menangiss..tapi saya rasa sayu..sebab Mr Ajib takde sebelah..suara baby saya masih terdengar²...saya cari semua arah..saya dah tak fokus pd doktor² tadi..

then seorang nurse dtg pada saya.."puan..ni baby puan ye..baby apa puan?"...saya terus capai..saya ciom dia..rasa nak bangun masa tu tapi saya tak mampu..saya menangis dan kata "baby boy..Alhamdulillah".. saya terus dipakaikan tag warna putih dipergelangan tangan dan saya lihat baby saya dipakaikan tag warna biru..saya masih simpan tag itu sampai sekarang..pada saya ini salah satu sentimental value..

saya kira cerita ini sudah cukup menceritakan pengalaman saya melahirkan baby sulung saya dan Mr Ajib..Alhamdulillah..hari ini genap usia baby kami berdua setahun..sepanjang membesarkan dia, tak banyak karenah..sesekali tu biasala..baby boy kan..Happy Birthday sayang..muahh

Sayang Mummy..

tak banyak yg mummy dan papa minta..cuma mummy dan papa harap dan berdoa semoga menjadi insan yg berguna dan doakan mummy dan papa jika tiadanya kami di dunia ini nanti..

Aaron Ridzqy bin Mohd Najib Ridzman
12.11.2009
Khamis
10.26 pagi
3.35kg
49.5cm
(Czer)




Happy Birthday!


18 comments:

Ati Masrif said...

salam.

terkenang waktu bersalin Sayhmi hampir 3 tahun yang lalu di Hospital Putrajaya ...sakit..takut..tapi akhirnya gembira bila dpt lihat baby kitakan...

Happy Birthday Aaron Ridzqy!!

wardah said...

pengorbanan seorang mummy utk anaknya bernama aaron ridzqy.

meh mak long nak pesan. ayon kalau nakal sgt besar nnt siap! mak long bukak blog ni bagi kau baca tau ayon! hahaha.

hepi besday Aaron Ridzqy sayang.

with ♥ from:maklong,paklong & ariff haikal.

Haza Wahida said...

Happy B'day Aaron. Semoga jadi anak yg soleh

sha a.s said...

Happy Birthday Hero! aunty Sha+Uncle Ad doakan Hero jd anak yg baik ok...sehat slalu...bertambah comel...

Jue, Sha mcm gerun la bc momen2 nk bsalin tu...camne neh???

leh ke pas baton kt Cik Suami..suh dia je yg pregnen ni...........sbb perut dia boleh tu...ada potensi utk pas baton skrg ni...hurmmmm

NM02 said...

hepi beday AARON!!!!
muah... untie gebu chium skit
mm... wangiiii

..::SangRatoo::.. said...

Ati: yela..sampai bila² rasanya akan terkenang pengalaman ni..ummm..gerun, sakit, sedih, bercampur baur la bak kata.

..::SangRatoo::.. said...

wardah: tq maklong..nanti ingatkan Aaron jika dia alpa..

..::SangRatoo::.. said...

Haza: Tq untie Haza..amin :)

..::SangRatoo::.. said...

Sha: Tq untie sha & uncle ad..


Sha..kalau boleh mmg nak pas baton kat Mr Ajib..tapi tulaa kelebihan kita..sebab tu suami WAJIB sayang isteri! heheheh sebab kita menanggung kesakitan demi melahirkan zuriat bersama :)

..::SangRatoo::.. said...

NM02: tq untie gebu..semoga kite sama² gebu okiesh..ehehehe :*

wahida said...

hepi birthday my aeron!!! auntie loves u...jadi anak yg soleh yer...

Queen Of Late Comer said...

hepi besday ayon + mama ayon...
nanti dah besa jadi doktor yer....
leh tlg mama² diluar sana besalin..
heee

Mama Arissa said...

hepi besday aaron..moga jd ank yg soleh...

..::SangRatoo::.. said...

Wahida: Tq untie da..i lov u 2,3,4,5 heheh

..::SangRatoo::.. said...

Queenoflatecomer: tq untie sally..nak hadiah?ngeeee :P

..::SangRatoo::.. said...

Mama Arissa: Tq Untie.. saya pun berdoa semoga menjadi anak yg soleh.amin :)

ct shah said...

happy birthday aaron.semoga jadi anak yg soleh dan menghormati org tua.dun be notti2 k.
from aunty ct,uncle shah dan eryn.:-)

..::SangRatoo::.. said...

ct shah: tq untie n uncle..boleh ke izinkan saya jumpa eryn?heheh..boleh ke arr?ngeee.. :P