Thursday, November 25, 2010

"Saya Risau"

Sapa nengok BULETIN UTAMA TV3 malam tadi?

hoh...!

saya paling terkejut bila nampak ayat bertulis "ELAUN SARA HIDUP AKAN DITARIK BALIK"...

RM300 tuuu....uwaaaaaaaaaaa...saya sedey..mula saya buat kira²..walau Mr Ajib jauh nun kat Melaka..kami masing² duk sms cerita perihal ni..

saya sms kat Mr Ajib kata "pa, kalau macam ni, ma nak keje part time la..bulih tambah duit sikit kan.."


Mr Ajib kata "ala..takkan sampai mcm tu..nanti sure dorang akan buat rombakan gaji..akan ada kenaikan..sebab tu cola tu ditarik.."

Saya jawab "tapi kenaikan tu akan sama ke dgn 300?sama ke?ke sikit?ke banyak?" (ni ayat tak bersyukur ke?) heheh..

Mr Ajib reply " ala..ma jangan risau..takkan buat sekarang punya..pilihanraya kan tak lama lagi..pandaila kerajaan nak adjust.."

Saya balas balik "pa tak risau ke? elaun tu laa membanyakkan gaji kite yg tak seberapa..yelaa ma bukan tak bersyukur..kite pun pangkat biasa je..eloklaa dari takde keje kan..tapi tulaa ummm..ma nak keje part time la"

lamaaa sikit baru Mr Ajib reply..maybe sibuk kot tgh berjimba² kat Taming Sari ke..atau naik beca pusing satu town melaka tu ke (cis kek betul!)..heheh

Mr Ajib jawab "ma nak keje mana?takyahlaa..abis aaron sapa nak jaga?"

tapi saya tak reply pun soalan tu saya cuma jawab "oklaa aaron dh tido ni..ma tido dulu ok nite pa..assalamualaikum".. (penggunaan abang dan sayang saya tak pakai sebab akan jadi bahan lawak)..hehehe

saya mula terfikir² nak keje part time..tapii..boleh ke? kalau nak keje part time nak sabtu ahad je?ada ke? hoh!...

jadi saya mula membayangkan sesuatu...





kalau ternampak² saya di area sini..memakai baju uniform.. maybe saya sedang kerja part time sebagai sales girl atau cashier di ONG TAI KIM..atau jadi hairstylist kat mana² saloon..atau jual henpon kat mana² kedai hp..ouh ouh..tidak sama sekali kedai makan atau warung mamak (memilih plak tu nak keje)..atau kemungkinan besar di KFC atau MEKDI..atau juga di Guardian Pharmacy..atauuu paling suka..maybe saya keje di MANJAKU baby centre..hehe..

tapiii..

saya harap²...tiadalaa perkara yg merunsingkan ini berlaku..ouh tidak..

4 comments:

Sue-Rya Qistina said...

alamak kak jue, betul ke berita psl ni?sue dh bnyk hari x dpt tgk buletin utama coz ade lthn koir..smpi uma pn kul 9 cmtu..adoyai! klau ditarik blk, mmg hampeh la..tu je la yg membnykkn gaji kita..damn!

wahida said...

oh tidaaaaaak!!!!!! tapi semuanya berkemungkinan...kalau ko tgk aku pakai uniform guard jaga kat east wing ko jgn terkejut lak tau!!

..::SangRatoo::.. said...

Sue: betullaa..sedey kite..runsinggg hati ni..tapi tanye MIL (yg keje kat putrajaya JPA bahagian sumber manusia)..maybe akan dilaksanakan tahun hadapan atau 2012..tataula kesahihannya.. adoii

..::SangRatoo::.. said...

wahida: da..kenapa aku tak terfikir kan keje guard tu..ok gak kan..part time guard atau tmr..tapi aku takmo round² aku takut..hehehe...