Monday, March 12, 2012

"Nasi Hayam"

Assalamualaikum Semua dan Salam 19 Rabiulakhir :)


Sabtu baru² ni besday suami kesayangan saya yang ke-29.. (ayat kipas lipas nih) hehe..tapi kami sambut in advance jumaatnya.Balik kerja , sampai rumah mandi²..pastuu zsss beli kek..tak surprised pon sebab beli dgn beliau juga..hehe..kedai kek pilihan kami sudah tentu Pistachio..kek aiskrim..nyum nyummm..menu lain, ada sate..sponsored by biras² ku ..tq biras...sungguh wangii beras itu.. (apa kene mengena?) hehehe...lepas kenyang sendawa satu kampung, terus balik rumah mak saya di cheras..yuhuuuuuuu..~ (ewah..suka sgt nampak :P) Hadiah? ummm belum ada lagi dlm fikiran.Kalau ada pun..biarlah rahsia :P hehehe..

Sabtu, Mr Ajib pulang ke rumahnya semula di Gombaks..nak betulkan tingkap²..biasala rumah kampungs.Lepas tu esoknye die ada agenda memancing.Maka, Ahad nanti baru die dtg semula amik kami dua beranak.. (no problem pa..lama² kat sini pun ma ok je..heheh..heippp). Jadi, bermulalah projek saya.Setelah bertungkus lumus salin resepi dan research bagai nak rak dlm internet..maka, hasilnya wajib ada.Saya niat nak buat projek ni bukan apa, saja buat makan² dgn ahli keluarga..sambut anniversary mak dan abah, sambut besday adik perempuan saya dan Mr Ajib..kira makan besarlaa :P

Hari sabtu, memandangkan Mr Ajib tiada di rumah, saya malas nak jalankan projek.Sebab musababnye, saya nak die jadik judge utama masterchef nanti.Penting tu. So, aktiviti lebih kepada santai..ngk tv, tidur,makan..hehehe..lepas tu, siap plan dgn mak bila nak beli barang²..bila nak rebus ayam..bila nak itu ini..wahhh semangattt..yelaahh kalau tanye aku ni berapa kali aku masak..boleh dibilang dgn jari.. (muka tunduk) hehe..malu i..

Masak di sini...maksudnye menu² berat..Masak biasa² tu...adalaa kan..Contohnye macam menu di tajuk atas..Tak penah² saya buat ok..Kiranya ini pencapaian terbaik saya yg boleh dimasukkan dlm profile..hehehe (muka tunduk lagi..baru buat satu menu dah kecoh) :P what everrr ..masuk tghari, saya mcm sendu..takleh lah asik makan tido ngk tv..rasa mcm lembabbb jeee..so, saya buat projek lain.Buat Butter Cake Perisa Coffee..Resepi mcm ada dlm blog saya yg lagi satu tu..cuma saya tukar kepada Emulco Brand Kijang (Perisa Coffee)..umm sedap gak..gambar?takde! hehe..lebihan tu saya masukkan ke dalam kertas cawan.Bajet mcm cupcake la..ok what.. :P

Petang tu, kitorang bawak Aaron Rizdqy jalan² kat Kajang.Kalau lalu balai polis kajang, Aaron dah tau.."Mamii..tmpt Tok An work.." hehehe..pastu singgah makan kat D'Muar restoran..Dah kenyang, terus zssss ke Desa Baiduri, Cheras balik rumah.Sempat singgah kat Giant beli barang² utk projek esok.Malam, saya rebus ayam.Tak lama.Sebab esok nak goreng juga ayam tu.Ok, saya tidur dalam keterujaan.. mimpi nasi hayam..nasi hayaamm..hehehe  :)

Ahad, hari yg ditunggu² telah tiba.Pagi² lagi Mr Ajib dah sms pastu wat morning call (wah mcm bercinta plak)..saja bagitau dah sampai tempat pemancingan beliau..hehe..lepas dah siapkan anak bagi makan semua bagai, saya mulakan kerja..Adik beradik lelaki saya ejek² saya kata "along jgn tak jadik sudah..saya dah tunggu² nasi ayam along dah lama buatnye tidak" ok ok..what ever..kata² nista macam tu saya abaikan saja ye..hehehe..saya mmg cekal hati, apa nak jadik..jadiklah..saya kene buat jugak..kene tunjukkan hasil.Kalau anak meragam buat peel mcm mana pon..kene jadik jugak.. "aku nekadddd" sambil jerit mcm kat pulau..hehehe

Sambil buat kerja sambil tengok resepi..okk..itu keadaan biasa ye bagi ibu² moden seperti saya.Itu belum lagi, Laptop kat sebelah atau Ipad..hehe..cuma saya takde laptop dgn ipad je..so ngk resepi kat kertas yg saya salin..hehehe..berpeluh juga nak siapkan rencah² tu..Menu nampak senang, tapi agak renyah juga.Sesekali, Aaron Ridzqy masuk dapur kacau mami "Mami buat apa tu mami".."Mami, aaron nak tolong mami"..."Mami..mami buat kek ke?"..hehe soalan biasa kalau saya masuk dapur..hehehe..

Tepat jam 11.30 , semuanya siap.Alhamdulillah.Aaron sangat baik.Tak buat hal langsung.Lega saya.Tapi kelegaan saya tidak lama.Haruslah ada judge utk menu pertama saya tu..hehehe..So far mak saya kata ok je..Tapi, saya harus berpegang pada kata² judge dua lelaki dlm hidup saya.Iaitu abah saya dan Mr Ajib..hehehe..saya rasa orang lelaki ni lebih sensitif kepada rasa merasa makanan ni..Saya ngk..adik beradik lelaki saya makan ok je.Siap ada yg bawak bekal nak gi keje. Komen pertama dari Abah, "nasi ok.sambal ni abah tak rasa (ok bapak saya tak makan cili)..sup ok..kalau masinkan sikit sedap lagi..tapi ayam ni..ayam sedap..cuma kecik sangat" hahaha ye ye..saya sendiri rasa kecewa dgn ayam..asal saya pilih ayam kecik²..demmm :P

Petang, Mr Ajib sampai..Dari raut wajah die yg seakan mengejek, saya tau die dah tak sabar nak komen Nasik Hayam saya tu..hehe .. suapan pertama dgn muka² tanda sedappp..ok sejupp hati saya..hehehehe..lepas tu..sampailaa abis siap sendawa.Baru die start komen. "Ok nasik ni sedap..beras apa ni ma?" wahh komen siap tanye beras.. "beras basmathi pa.." saya jawab...pastu die komen lagi "..ummm..sedapla nasik ni..sup pun sedap...kene tambah sikit garam bagi masin² sikit (ok sama dgn komen abah tadi).."ayam ni kecik sgtlaa maa..tapi sedaplah.." ok sejupppp lagiii hati dengar..heheheh... "tapi sambal ni kureng sikitlaa..bukan tak sedap..mcm ada sesuatu yg kurang kick..macam masam sikit" okk..i mula sentap..hahahahaha..

Tapi, saya sendiri rasa pun mcm begitu juga.Kaji punya kaji, baru saya tau.Mula², sambal cili tu pedas.Mmg pesen sayalah suka buat pedas².Tapi teringatkan abah saya dan Mr Ajib yg tak suka makan pedas, makanya saya tambah gula sikit.Lepas tu saya terover perah limau nipis..3 biji.hahaha..over kan..adeh deh..so, overall komen dari juri² semua kata ok.Perlukan peningkatan lagi dari masa ke semasa (ngk pada kerajinan dan budget) hehehe...

so, terimalah gambar projek saya.
Nasik Hayam Overs :P



Resepi, saya banyak tanya kawan² (tq u olls).Ada juga yg saya ngk dari sini MyResepi .Juga di sini TryMasak siap ada video okehh..hehehe..Saya tak malu mengaku saya jarang² masak.Tapi saya suka utk belajar.hehehe..

Baiklah...saya mau pulang..Aaron Ridzqy dah tunggu mami dan papa die...Buhbyee semuaaaa *muah..

T.A.M.M.A.T

12 comments:

wardah @ fie shah said...

Yeayyyy! *high 5!* Next projek...Nasi Tomettts Hayemmm Merahhh. Nantikannn...

Haza said...

woww presentation mavelesss

fairus said...

ISTERI SAYA JUGA PANDAI MASAK NASI AYAM..

Mr.Clive said...

ucapkan selamat hari jadi kepada husband Ratooo!hehehe :D

Sue-Rya AQ said...

bestkan dpt masak utk suami, anak n family..hehehe..sue pn cam kak jue gak..suka try test..

p/s: dh lame x msk nasi ayam..harus masak ni..hehehe

ct shah said...

wah,sama mcm biras awaklah wat nasi hayam.sedapnyer!saya pun nak try buat one day.tapi,tak tau nape skrg tak bape gemor makan ayam.rasa cam melekit2 tekak ni tgk ayam.huhu..

..::SangRatoo::.. said...

wardah: High five!! (plap) bunyik tangan..ehehehe..ok next projekk!! salin resepi salinnn..hehehe :P

..::SangRatoo::.. said...

Haza: harussss...rasa belum tentu..hehehehe :P

..::SangRatoo::.. said...

Fairus: untungla awak..hehehe..sejup hati die dgr suami puji..

..::SangRatoo::.. said...

Mr.Clive: tq tq tq..hehe hadiah? :P

..::SangRatoo::.. said...

Sue: mari mari memasakk.. :P

..::SangRatoo::.. said...

Ct Shah: haha..ni projek usaha sama..tapi berlainan lokasi..hehe :P