Monday, March 19, 2012

"Kalsium"

Assalamualaikum Semua dan Salam 26 Rabiulakhir :)

Cuaca kat ofis kala ini sangat sejuk..sejukkk yang boleh mereputkan tulang..eh ye ke?hehehe..Kalau cakap pasal tulang temulang ni..saya mmg pasrah la..

Semenjak dari kecik² pon saya mmg liat nak minum susu..(masa baby tak kira arr)..kalau masa zaman sekolah tu..program minum susu tu..kalau nama saya naik..sure saya tak dtg esoknye.Ataupun saya lari² dari kene minum.Tapi selalunye terpaksa juga beratur panjang sebab cikgu tau anak² murid yg liat nak minum susu tu.Bila turn dpt susu tu terus dah loya²..Tak ingat dah..saya minum juga atau beri kawan² lain.Yang pasti, kalau saya minum saya akan muntah semula..hehehe

Sampaila besar ni..pun liat nak minum susu.Al-Kisahnye lepas saya disahkan mengandung kali pertama, semacam rajin  je nak minum susu.Baru je bape minggu mengandung, dah ajak Mr Ajib beli susu..kuikukuikui..tak sampai 3 bulan..dah loya..nampak tin susu tu pun dah kembangg je tekakk..hehehe..sebab tu..bila saya keguguran kali pertama..punca salah satu maybe sebab kekurangan kalsium.Dan saya waktu tu, dapat sakit gusi yg kronik..arghh seriusss..tanakk dahh..

Bila sohih mengandung kali kedua (Aaron Ridzqy) terus request kat doctor..saya tak boleh telan air susu..boleh tak mintak bentuk pil..hehehe..Alhamdulillah, takdela dpt sakit gusi atau gigi mcm masa 1st pregnancy tu..uihhh ampun taubat..tak sanggupp...lepas Aaron Ridzqy keluar..hehe..takde dah makan pil kalsium.Minum susu jauh sekali (ko kan poyo..hehe)..tapi takdela loya atau kembang tekak mcm sebelum² ni..Bila dah masuk angka TIGA ni..kenelaa paham² sendiri..  :)

Penah sekali saya minum susu tapi Aaron Ridzqy tak rasi..Yelah die kan masih menyusu badan..Asiklah ceri beri..saya susah hati terus benti minum susu tu..Sehinggalah pagi tadi, ada "Free Bone Test" di klinik ofis saya.Dengan kawan² lain kami terus turun tingkat 4 utk cek.Saya haruslah sgt susah hati.Sebab terbayang ada satu machine besar bila saya masukkan tangan dan machine tu bersuara "MAAF.TULANG ANDA REPUT" hehehe..haruslah saya pengsan kat situ juga..sebenarnye pura² pengsan sebab nak cover malu..hehehe :P Tapi sebenarnye tidak ye..Takde pon machine macam tu..heheh..kalau ada pon machine timbang berat badan..

ni keadaan sebenar machine tu.Cuma perlu masukkan kaki anda.Sebelum tu akan dibubuh sedikit gel disekeliling kaki.Kemudian, akan ada alat yg menekan dari arah kiri dan kanan di bahagian tumit u olls..tak sakit pon..mcm geli² je :P


Ni result saya.hehe..saya dibahagian Border tu. tskk tskk..almaklumlah..kalsium saya sudah diserap oleh Aaron Ridzqy.


Ni pula bacaan utk result saya tadi.Tak berapa paham dan pandai pula nak explainkan..tapi saya ditahap membimbangkan jugala..kene minum susu atau makan benda² tenusu seperi cheese, yogurt dan yang sewaktu dengannya.


Dan ini pula pil kalsium.Bukan free ye.Bukan juga bayar.hehe..(apa aku ckp ni) hehe..tapi saya dpt melalui atas nasihat doctor.Pil kalsium ni juga saya makan 3 kali seminggu.Sekali sehari.Nengok pada individu.Sebab semua orang takkan sama kan.Ikut keperluan masing².Tapi u olls boleh juga minum susu.Mcm saya tak berapa gemar minum susu ni..hehehe..maybe ni cara yg patut saya teruskan utk tulang temulang saya ni..

Umm..jadinya..utk mengelakkan ostopeorosis berlaku..marilah kita sama² minum susu dan tambah supplement utk kalsium dlm badan ye u olls..saya akan cuba juga minum susu, bila Aaron Ridzqy stop "milo" nye dari saya.. :P

Baiklah..selamat membaca.


35 comments:

izyan al-za'im said...

samela kire. x minum susu jugak. xleh telan. uwekkk. time pregnant ni just mkn bio enhanced (pil kalsium) hrp2 cukup la nk gantikan diri ini yg x minum susu ni. adoiyaii.

fazilzura said...

wakakak ko ni pe ler.. kalau x leh telan susu , minum perisa milo arrr..
aku kalau yg putih mmg x lalu ler, aku minum yg milo , dap oooooo...

umakaii , ko dh kene minum susu tulang dh beb

~ ADANDO ~ said...

ajak aje MR Ajib pi makan tutti fruti setiap hari....

Ni aaaa....Dlm badan tak ada kalsium tapi dlm badan ada setan...
ingat tak ayat tu...???

ha...ha...ha.....
yaaaaa....Ampuuuunnnn.....

fairus said...

SAMALAH.. TAK MINUM SUSU. TAPI TEH SUSU SAYA MINUM..

..::SangRatoo::.. said...

Izyan: kene yan..wajib yan..kalau takmo minum susu..telanlah pil kalsium tu..kak jue serik..perit woo tanggung sakit gusi ngan gigi tuu..tskk

..::SangRatoo::.. said...

fazilzura: hehe mmg ler..minum juga perisa milo ke apa ke..tapi jarang² plak nak membelinye..hehe...fadan muker aku :P

..::SangRatoo::.. said...

Adando: aku dah naik muak dah bang tutti frutti tu..adik aku keje situ kat alam damai..asal balik keje bawak balik ..dah merasa semua perisa..hehehe..

ummmmm "awakk arrr..apa takutt..budak kici pun tak takot sama saya..awak arrr..dlm badan ada setan" hehehe..setan punya org gile :P

..::SangRatoo::.. said...

Fairus: hehehe..saya teh susu pun tak minum..sebab teh kan angin..tak elok utk ibu² yg menyusu badan :D

Alin Marlini said...

dah beli susu anlene tu tapi tak lalu nak minum hari2...hehehehehe...

wardah @ fie shah said...

Jgn jadikan Aaron Ridzqy sebagai alasan ye Mummy!

:P

..::SangRatoo::.. said...

Alin: hehehe..ada juga minum aritu..tapi Aaron tak rasi..die ceri beri plak.. :P

..::SangRatoo::.. said...

wardah: hahahaha :P adeh dehh..

wahida said...

weh...susu sedap tau...aku suka giler minum susu...baik susu putih yg kotak tu ataupun susu tepung, semua aku bedal...

mama sherry said...

minumlah susu HL... kalsiumnya yang tinggi rasaya juga sodappp

hehehe

ieda said...

bahaya jugak kan ..
akak x pernah cek tau .. huhuh risau nie ;)

Sue-Rya Qistina said...

alhamdulillah..buat test semlm, dlm ruang hijau.. :)

sue pn dinasihatkan terus minum susu dan buat exercise jugak sbb dh nk masuk ke angka 3 ni kan..huhu

Cho Zila said...

akak suka minum susu... memang gemoler...

Elle Kamarudin said...

aku punye reading 98.3%, tulang dawai wooo

L said...

kene bagitau si dia minum susu banyak2. huuu. L suka sgt minum susu..

Liza Razak said...

saya pulak suka minum susu tapi susu dutch lady je :)

Bitt (double IS) said...

semua clinic ada mendalah tu ke? hehehe saya perisa strawberry jek buleh..yg lain jadi reput dlm peti sejuk jek jadinya...eehhe

LYAfrina said...

minumlah susu anlene.. heheh...

lya mmg kna mkn ubt kalsium dr dulu.. sbb ubat y lya makan utk pyakit lya tu dia menyerap semua kalsium dlm badan..

L said...

biler nk hupdate lagi akak.. huuu

jom tambah ilmu sikit..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/03/turunnya-nabi-isa.html

..::SangRatoo::.. said...

wahida: hehehe aku ni tatau mcm alergik la ngan susu nokss..nanti aku cuba yeh :D

..::SangRatoo::.. said...

mama sherry: heheeh yes yes..mmg tinggi kalsiumnye..mama sherry wajib minum okeh (eh aku plak suh org minum) hehehe :P

..::SangRatoo::.. said...

ieda: betul tu kak ieda..kene cek..nak lagi kite ni kan wanita.. :)

..::SangRatoo::.. said...

sue: yes yesh kene teruskan minum susu tu..hehehe

..::SangRatoo::.. said...

Cho Zila: okla tu kak..mcm saya payahlaa sikit..kene telan pil..hehhe pil nye beso gedabak..rasa mcm tersangkut kat tekak :p

..::SangRatoo::.. said...

Elle: wow elle..aku kagomm..tulang besiii uratt dawaiiii.. :D

..::SangRatoo::.. said...

L: bagosla L suka minum susu..hehehe tulang kuat! :D

..::SangRatoo::.. said...

Liza Razak: oklaa tu..ada gak minum susu.. nak minum susu ducth lady pun dah mual²..hehe. :D

..::SangRatoo::.. said...

Bitt: dah tanye siap²..kebanyakkan klinik swasta dan private hospital ada pil ni..kalau government takde :)

..::SangRatoo::.. said...

Lya: ouh ye ke?takpela Lya..at least Lya makan something utk kesihatan. nak lagi kite ni perempuan, wanita dan ibu kan.. :)

..::SangRatoo::.. said...

L: akak tgh cari idea laa ni..aduyaii..blur blur..sebab nak gaji² ni fikiran asik ke arah $$$ (moga dipermudahkan urusan) :)

Riri Yoorin said...

hi salam perkenalanan..
kita penah makan pil kalsium tuh.. tapi asyik lupa nk makan