Thursday, March 01, 2012

"Skin Tag Preauricular"

Assalamualaikum Semua dan Salam 8 Rabiulakhir :)
Hari pertama dalam bulan Mac.

Hari ni saya bohsan sikit.Bukan takde kerja.Ada.Tapi macam malas nak buat.Eh..opssss..bukan malas nak buat.Saya berehat sekejap.heheheeh..ampunnn :) Kalau 24jam mengadap pc tanpa rileks² kan mata pun takleh jalan jugak kerja kan.So, kene laa ada sampingan² mcm...ummm mcm ni.. heheh :P

Punyalah bohsannn..sampaila tahap tatau apa nak ditengok lagi.Saya search pasal telinga.Sebab apa telinga?Kenapa tak deria yg lain?Mata ke..mulut ke..bibior ke..ate keninggg ke..ate pipi gebu ke..heheh..ok.Ada sebab.Tak lain tak bukan.Ada kene mengena dgn Aaron Ridzqy.Puas saya menaip dan search kat google..ntah apa² yang keluar.Pertama, saya sendiri tatau apa nama benda tu..jadi result pun ntah apa² jugaklah kan.Tapi naluri keibuan ni, kalau demi anak kite sanggup je buat apa saja.Berusaha..sungguh²..sampailah dapat...ok..and i found this..


***ehsan google***

Dari hari pertama Aaron lahir, haruslah saya sebagai mak sangat kepochi duk telek anak dari head to toe.Ok.Bukan apa².Kalau ada yang pelik melik, haruslah saya refer pada doctor kan.Dan dari hari tu juga saya find out, selain ada tanda lahir warna biru sebesar 5sen kat belakang badan dia, ada semacam lebihan daging kat telinga.Ha...yg ni saya geram tadi masa search kat google.Duk type "lebihan daging di telinga" keluar pasal daging korban masa raya haji la..pastu type "kutil di telinga" keluar la pulak pasal penyakit mcm ketuat tu..umm seram saya..  :P

Gambarajah di atas tu, nampak tak bulatan merah tu..mcm tulaa yang ada pada telinga kiri Aaron.Ikutkan belah family saya waima belah husband , takde pulak yg ada lebihan daging mcm tu.Tapi, tataula kalau yang saya tak pernah jumpa kan.Ok, bukan saya sedih atau tidak bersyukur dengan kejadian Allah S.W.T ni.Saya terima.Lagipun bukannya mendatangkan kesan sampingan pada anak saya.InsyaAllah.  :)

Nama scientificnya adalah "Skin Tag Preauricular".Dan dalam bahasa Melayu, bila saya gunapakai google translate cuma keluar "Kulit Tag Preauricular"..chett..saya pun pandai  kalau camtu..hehehe..Ada sesetengah individu pula, akan ada jenis lubang angin yang namanya Lubang Kulit Preauricular..ok, so far saya tak pernah jumpa yg jenis ada lubang angin tu..ia semacam lubang tindik je.

Dalam pada duk research tadi, ada juga Pusat² Kecantikkan Pakar membuang skin tag yg ada pada badan² manusia.Pada pandangan saya, jika u olls ada anak² atau sesiapa saja mempunyai skin tag kat telinga ni, rasanya tak perlu buang jika tak memudaratkan kesihatan kan.Lagipun, ini seperti mengubah kejadian Allah.

Saya try cari gambar anak saya eh..jap eh..



***taraaa..belah kanan u olls..***
tak nampak sgt..jap eh.. cari lagi..

v
v
v
v
vv
v
v


***haa..nampak tak? Aaron dgn his Nyang (dah 92 years oredi)***

v
v
v
v
v
v
v


***ok..tunjuk gambar dah besar sikit..***

Punya research dan research saya cuma jumpa pasal gambar tadi tu saja.Dan satu pun takde explanation berkenaan Skin Tag Preauricular tu. Takpela, at least saya dah tau namanya.Bukan lebihan daging korban utk raya haji atau kutil telinga ye Juliana..hehehehe..

So, pada u olls yang ada anak² atau anda sendiri jika mempunyai skin tag pada telinga waima pada anggota badan yang lain, janganlah merasa kekurangan diri.Ada sebab kejadian tersebut.Anggaplah ianya anugerah Allah S.W.T. Selagi ianya tak memudaratkan, jangan diubah ocay :)


Salam 1 Mac :)



p/s: huih..tak lama lagi besday papa ni Aaron..Duit mami dah tinggal serdak.Serdak pun dah abis..hehehe..mami bagi "kasih sayang" je la :P

26 comments:

wardah @ fie shah said...

Wowww panjang nama saintifik dia ek. Takpe Mommy, tak menyakitkan dia xpe kot.

ct shah said...

alah,tak obvious pun.janji aaron membesar dgn sihat sudah.

klakorlah p/s tu.takpe hadiah kasih syg yg paling bermakna selaki.hehehe.

fairus said...

ANAK LELAKI SAYA ADA KESAN SEPERTI TINDIK DI ATAS CUPING TELINGANYA.. SAMA SEPERTI EMAK SAYA.. TAPI IANYA NORMAL..

munna said...

ada juga jumpa org yg ada lebihan mcm tu.... klu takde memberi kesan sampingan takpe kot... tapi en abg munna ada lubang angin tu kat telinga dia...

Mr.Clive said...

alololorhhh comel nyerrr aaron...hehe...

kak, sy paham perasaan dok menghadap pc tu memanjang...mata kuyu truih lepas beberapa jam,pastu gerak macam zombie... >_<

lisa said...

comelnya aaron, mcm aaron aziz. hehe :p hm pasal telinga tu xpe, dia tetap comel :)

Bitt (double IS) said...

owhh itu kutil yer? jup repeat balik...

ieda said...

uishh terbelit lidah akak nyebut dikk huhu .. x tahu pun pasal nie .. bila jarang dgr sesekali dgr rasa pelik juga .. macam2 skrg nie

Mr.Clive said...

aaron da makan belom..?hehe :)

..::SangRatoo::.. said...

wardah: hehehe..panjang..aku sebut skin tag jela..yg hujung tu..jenuh nak ngeja nye..hehe :P

..::SangRatoo::.. said...

ct shah: hehe..itu la tu..mak die mmg overs..pasal tu pun nak kecoh..

"kasih sayang" lebih afdhal :P

..::SangRatoo::.. said...

fairus: ouh ada ye..?tak penah jumpa lagi..takpelaa..as long ianya tidak menyakitkan dan normal..then its ocay :)

..::SangRatoo::.. said...

munna: ada juga eh munna?bentuk tu mcm lubang tindik kan..takpela..janji sehat semua kan :)

..::SangRatoo::.. said...

Mr.Clive: hahaha..kalau penduduk kg pisang..ZOMBA..hehe..

..::SangRatoo::.. said...

Lisa: serius tak tipu..mmg akak suka aaron aziz masa ngandungkan die..hehehe..terus nak buh nama anak ada aaron jugak depan tu.. :) tq lisa sudi jengah :)

..::SangRatoo::.. said...

Bitt: hehe haa mcm kutil ke lebihan daging mcm tulaa..hehehe

..::SangRatoo::.. said...

ieda: ha kak ieda..mmg payah nak nyebutnye..jue sebut skin tag jela..senang..hehehe.. :)

..::SangRatoo::.. said...

Mr.Clive: semalam dah..pagi tadi gi keje..sumbat die makan roti cicah milo..hehhe

Cho Zila said...

rasanya takder perpun...
kalau anak kitakan mesti kita cari sampai dapat kenapakan.. kadang jumpa doktor bukannyer dia nak explain lebih2...

..::SangRatoo::.. said...

Cho Zila: betul tu..doc bukan explain details..tu pun die akan ckp.."kenapa kite tak tanye"..hehe so kite sebagai mak ni..mmg akan carik jawapan sampai dptlaaa..hehehe

Mr.Clive said...

wahh roti cicah milo...classic tu!hehe
niceee

MaryaYusof said...

Salam Ju (Harap tak kisah panggil nama ni :) )

Pernah jumpa org yg ade skin tag Preauricular ni... Tak perlu risau kalau tak bahaya kan :)

Tp elok juga ade sikap curiosity tu... dpt ilmu baru, kongsi kat sini...sy pun tumpang dpt ilmu baru jugak...Thanks :)

..::SangRatoo::.. said...

Mr.Clive : jemput..jemputtt :P

..::SangRatoo::.. said...

Marya: Salam.hehe lagi suka kalau org panggil nama Jue..lebih mesra gitu..

ha..mmg ada sifat curiosity tu..cuma berpada²la..setakat nak tau information saja..at least leh sharing² dgn org lain ye tak.. :)

Anonymous said...

Anak sy pun ada mcm tu sejak lahir. Kdng2 perasan jgk org dok tenung kutil tu kat anak sy. Sy pun google punya google,jmpa blog awak je pasal benda ni.

freakyhanna said...

I have that lubang angin on my right-side ear. Sometimes rasa gatal kat situ, maybe kuman dri udara. Tapi Alhamdulillah so far belum buang angin melalui lubang angin tu lagi hehehe 😂😁