Tuesday, March 15, 2011

"Social Etiquette & Personal Grooming"

Assalamualaikum...

Gobek² pc..saya terjumpa gambar² ni..lama dah simpan..tapi nak post dlm ni saya tunggu mood..akhirnya sampai juga..Alhamdulillah...Ni gambar² selama saya menghadiri course dua hari..di ofis saja..ok laa tu kan..hehehe..overall saya boleh katakan course kali ini..pengisiannya sangat² terisi..maknanya..tak boring dan sangat best..penuh dengan aktiviti, kerjasama sesama rakan office yg sangat sporting..dan yg penting..speaker tu sangat friendly..    ^        *

ok..kalau tajuk di atas..tak sah kalau tak belajar bab dining etiquette kan..rasanya semua orang dah belajar bab ni..kalau tak teror pun..at least basic dah ada..kalau pergi hotel..kite tak perlu risau atau hafal apa yg perlu dan tak perlu ada atas meja tu (kalau tau pun lagi bagus, info yg berguna utk diri sendiri juga)..sebab yg sediakan semua peralatan adalah orang hotel..

macam² lagi bab yang kami semua dapat...jenis colour (warm, cool & neutral)..yin & yang..postur badan..ok kalau kite nak tau kaki kita panjang atau pendek..atau badan kita panjang atau pendek..contoh saya sendiri..
ukuran ketinggian adalah 154cm (comelnye aku?)..kemudian..dari paras punggung ke bawah hingga kaki adalah 76cm..so, 154cm-76cm= 78cm (balance ni adalah ukuran utk dari paras punggung ke atas hingga kepala..kalau beza adalah kurang 2cm..maknanya..body anda adalah balance dan ideal..(ok..puji diri sendiri)..Alhamdulillah syukur..jika kiraan anda lebih dari 2cm..jangan runsing..bersyukurlah..sekurang²nya..anda masih manusia yang normal..cukup sifat..tak gitu :)

ada banyak lagi bab yang saya nak share..tapi tak kesampaian pulak..hehehehe..kalau setakat nak bagitau pasal cara² makeup..korang smer advanced..kalau nak bagitau pasal fesyen pun..korang pun tau..macam saya bagitau tadi..kalau dah tau basic pun dah kira orait :)

kebanyakkan gambar adalah masa hari kedua..tatau kenapa hari pertama takde gambar..maybe over excited..so, layan.. :)


***diekjas sikit utk tujuan keselamatan***
hehehe


***suasana dalam course..ada 4 group kesemuanya***


saya mmg pantang nampak kamera..sampai jurukamera ofis pun give up ngk saya.."abang mal..ni baru jue sorang tau..geng divas tak cukup lagi nih" hehehe.. ok..yang lain² semua menyeringai..tapi tatau apa mariam buat..amek feel kot sebab masa ni kitorang smer kene "catwalk" miowwww~

eh ..eh..lupa saya nak inform..kebetulan Mr Ajib pun masuk course yg sama..yelah..kami husband & wife yg keje satu ofis..tapi lain² division..lain² floor..gi keje balik keje sama..tapi sampai ofis..die dengan hal beliau..saya dgn hal saya..kami jarang lunch bersama kecuali ada hal tertentu saja..terpulanglah pada persepsi masing²..asalkan tidak membawa imej yg buruk..bagi saya..anda membawa imej suami/isteri di pejabat..buruk saya..buruklah Mr Ajib (mintak simpang)..


***ok standby..letak buku atas kepala..Mary dah tak sabar kt blkg tu..grr grrr***


***aceh ceh..ceh..steady..steady***


***ok buku "menteng" lagi..kene amek plak benda kat bawah tu..***


***ok pas..tapi nak jadik model catwalk tak layakla..hehehe***


***masa ni tgh kusyuk dengar pasal dining etiquette..yela bajet lepas ni Mr Ajib ajak lunch kat hotel :) ***


***Mr Ajib dengan member,  Azhar..(sila betulkan postur dulu ye)***
gambar standard URTV / Mangga

***saya dengan Shima yang kontroversi..ko tak salah shima, org lain pun tak salah..yg salah adalah perkataan "kontroversi"..ko kan Shima Cute (tagline shima masa course)..hehehe***


***peserta wanita ***
bersama
Ms Hanim (Professional Grooming Consultant) & Ms Nicole (Business Development Consultant)
this two ladies dari Chapter One Asia Sdn Bhd :)

***peserta jejaka² dan teruna²***
perasan tak gambar² kebanyakkannya saya blurkan..tujuan adalah untuk keselamatan.
hahahaha..nampak selamat supaya tak nampak gemok "itu utk saya" hehehehe~

buhbyeeee



12 comments:

wardah said...

nampOk sgt ko blur kan jue. tang bawah² je plak tu. haha

..::SangRatoo::.. said...

kan aku dh bagitau tadi..tujuan adalah "UTK KESELAMATAN" ngeeee~

ieda said...

seronoknya dikk social grooming mcm nie .. meriah .. sure pueh hati kan ..

ooo kenapa kena blur kan pic dikk .. demi keselamatan ?? kenapa ada org curi pic ker sebelum2 nie .. ishx3

..::SangRatoo::.. said...

ieda: hehehe..takla kak ieda..takde sapa curik pun..saya blurkan supaya tak nampak demok..hehehehe :D

ct shah said...

hahahhahah..klakarlah muke aku bajet feeling sblum nak kena jalan catwalk.chaitt!ni mesti gambor candid ni,muka aku tak bersedia lagi ni.(nak cover).hehehe
anyway,mmg besstt sgt course nih.sbb dpt kenal lebih rapat lagi kawan2 opis yg tak bape kenal sebelum ni.hope diorg buat lagi next time.

..::SangRatoo::.. said...

ct shah: hahaha..mariam amek feel..bajet nak catwalk macam model nih..siap tarik napas dalam²..heheehheeheheh

cik zilla said...

kenapa takdek letak gambo model bertudung yg menang tu.. sy baru tgk dlm tepon noor,, ngeee... comel gitu! :)

..::SangRatoo::.. said...

cik zilla: kite takdok gambo tuu....huhuhuh~

wahida said...

pas ni jom makan kat hotel!!

..::SangRatoo::.. said...

wahida: lets jom!!!! :P

Sham said...

salam kenal...

wah nak junjung buku tu perlukan keseimbangan yang sempurna tuh...

..::SangRatoo::.. said...

sham: salam sham..betul tu..keseimbangan yg sempurna satu perkara..satu perkara lagi nak elak gangguan dari kawan² ofis yg suka menyakat..heheh :)