Tuesday, November 15, 2011

"12 November 2009"

Assalamualaikum semua dan Salam 19 Zulhijjah :)


(kesinambungan entry sebelum ini)

Hampir jam 8 pagi, bukaan saya hanya 5cm..saya dah tak tahan..Mr Ajib pun dah disuruh tunggu di luar..Doc pakar dah mula pusing satu labour room..saya dengar misi² dan bidan berborak²...elok je turn saya doc² pakar dtg check..saya terus pegang lengan seorang doc "doc, please..do the operation"..dengan muka merah² tahan sakit saya boleh speaking gitu kan..doc pun kata..kalau boleh dia nak tunggu sampai pukul 9 pagi..saya kata saya dah tanak tunggu..doc pujuk kata ok..mereka akan siapkan bilik OT..kene tunggu doc bius semua dan bla bla bla masuk telinga kanan keluar telinga kiri..

Lepas je doc² pakar tu semua keluar..saya terus disiapkan oleh misi²..ditukarkan baju lain, dipindahkan ke katil lain dan terus ditolak ke bilik OT..sempat saya kerling jam dinding..pukul 9.00 pagi saya ditolak ke bilik OT..sepanjang perjalanan nak ke bilik OT..saya telefon Mr Ajib kata "pa, ma nak kene operate ni..pa tunggu ma kat luar eh nanti"..saya sebak..Mr Ajib pun mcm sedih ..Die pujuk kata "takpela..janji ma dgn baby semua selamat..pa tunggu kat luar"...saya mmg sedih..saya ingat saya boleh bersalin normal..saya ingat saya boleh sambut baby dengan suami..sedih..tskk tskk..sob.. :(

Pelik juga..dalam pada sakit² tu..saya gagah boleh duduk atas katil semasa diberi penerangan oleh doc bius..perempuan..muda..pasti muda lagi dari saya..dan cantik..saya boleh angguk² lagi..saya boleh turunkan tandatangan lagi..mcm tak ingat yang diri ini sedang sakit..bilik OT mmglah sangat sejuk..sejukk..tak lama kemudian, datang doc² pakar yg melawat saya tadi dalam labour room termasuk doc lelaki yg saya pegang lengan tangannye..seorang misi suruh saya duduk dan pegang kedua² lutut..misi kata "puan..doc bius nak cucuk belakang eh..tahan sikit" saya redha sajalah apa saja perbuatan semua misi² dan doc²...

Ye..lepas cucuk bius..saya mmg tak rasa apa² dibahagian bawah..saya dibaringkan..tapi dari bahagian dada ke atas..saya rasa betapa sejukkkknyeee bilik OT tu..saya menggigil..sampai doc bius tu datang pada saya.."misi..misi amekkan kain tebal..puan ni menggigil.." doc bius tu baik..die teman saya sampai abis operation..sesekali die sapu² tangan saya yang sejuk..sebelum pembedahan dilakukan..bahagian dada saya ditutup dengan satu tirai..kemudian ditutup dengan lapisan kain..berlapis² kain ..tujuan, agar saya tak dptlah tengok perot saya kene belah kan..hehehe..mau mak fengsan kat situ nokk..heheheh..sesekali saya curi² pandang kat cermin lampu di atas..tapi blur..saya cuma nampak bayang² saja..

Ok..perot saya bergoyang²..mcm digoncang² isi dalam tu..tiba² saya dengar seorang doc sebut.."ok..that's her baby"...saat ini saya rasa perot saya bagai ditarik² isi dalamnye...saya rasa perot saya lapang..ringan..dan ketika ini jugalah saya dengar bunyi seakan ditepuk sebanyak 3 kali "pap..pap..pap"... dengan syukurnya tepat 10.26 pagi..ketika itu jugalah..anak yang saya kandung 9 bulan menangis..saya tercari² suara baby itu..saya masih belum dapat lihat wajah baby saya..sana sini saya dengar suara baby menangis "mana anak mummy..mummy nak cium"..saya sebak..Mr Ajib takde disisi..

Ketika itu..perut saya dijahit..saya mmg terasa seakan kosongnye perut saya..kemudian saya dengar suara baby menangis makin dekat...datang seorang misi dari arah kepala saya.."puan..ni anak puan..bayi apa puan?" ...saya lihat..baby saya menangiss..ala anak mummy..."baby boyyy" saya jawab pada misi..saya cium dia dua kali di pp..sian anak mummy..mummy tak boleh peluk lagi...nanti mummy peluk ye sayang..

Sebelum keluar dari bilik OT..saya dihantar ke satu sudut utk neutralkan suhu badan saya yg sejuk tadi..Kemudian, saya ditolak ke luar utk dihantar semula ke bilik saya..saya nampak Mr Ajib di muka pintu..saya menangis sebab sebak..sebak semuanya dah selamat..Mr Ajib kata "pa dah azankan baby"...saya sebakk lagi..terus Mr Ajib ikut tolakkan katil sampai ke bilik..elok saya sampai...keluarga semua dah ada..baby saya pun dah ada...Alhamdulillah....syukurrrr....

Itu pengalaman 2 tahun lepas..yg masih lekat dalam ingatan saya..rasa mcm semalam je lahirkan budak tecik tenot ni...

***saat dilahirkan***

***sehari selepas dilahirkan***

***masa dalam pantang***



***sebulan***


***Dua bulan***


***3 bulan***



***4 bulan***


***5 bulan***


***6 bulan***


***7 bulan***

***8 bulan***


***9 bulan***


***10 bulan***
(masa ni dah start susut badan)

***11 bulan***


***masa sambut besday yang pertama kali***


***masa sambut birthday yang ke-2 baru² ini 12 Nov,2011***

Buat Aaron Ridzqy, jagalah iman mu sayang..jagalah taqwa mu sayang..doakan mummy dan papa semoga mendapat keredhaan dunia akhirat..

Mummy dan Papa sentiasa doakan dirimu menjadi anak yg soleh..insyaAllah..
Mummy dan Papa always ♥ u..muah :)

Happy Birthday sayang mummy!



p/s: nanti saya review pasal birthday aaron..

10 comments:

wardah @ fie shah said...

happy 2nd birthday aaron ridzqy..ibu love u so much. jadi anak yg soleh tlg mommy & papa ok. mmmuuuahhh

Nazri Razra said...

Comam...

ZSqueenbee said...

happy bday Aaron..sowie mommy pia xleh nk dtg bday aaron..tankz jemput ye..kak jue, kita ade bahagian kita kn..pia leh bersalin normal tp tpkse tempuh skt slama 39jam..hampir operate jugak tp alhamdulillah baby Danish nk kuar normal..sktnye sblm tu hanya tuhan je yg tahu..mse tu terkenang semua perbuatan kt ibu betapa sshnye die mbesarkn kami adik beradik..huhu..sob sob..nanes...

Sue-Rya AQ said...

sedihnya baca pengalaman kak jue melahirkan aaron..sebak..huhuhu..

buat aaron, selamat hari lahir yg ke 2..semoga menjadi anak yg soleh dan berguna buat mommy n papa ye..mwah2..

..::SangRatoo::.. said...

Warda: Tq Ibu..terima kasih utk hadiah itu..ehehehhe

..::SangRatoo::.. said...

Nazri: comam juger...:D

..::SangRatoo::.. said...

ZS: takpe sopie..ada rezeki lain insyaAllah ok..betul tu sopie..kite masing² ada bahagian..cuma perlu kesabaran kite saja..semoga kite semua bersabar dengan setiap dugaan Allah S.W.T insyaAllah :) ciomkan Danish ye utk kak jue ..ehehe

..::SangRatoo::.. said...

Sue: tskk tsk..sebak..sebab ingat leh bersalin normal..sebak lagi sebab ingatkan ada suami disisi utk sambut anak..tapi lepas nampak Aaron..terus rasa syukur sangat..janji semuanya selamat..Alhamdulillah :)

e k i n ♥ y u s r i said...

happy belated besday aaron.....
terlambat wish pulak
comelnye aaron kecik2

..::SangRatoo::.. said...

ekin: tq untie ekin :)