Wednesday, November 09, 2011

"9hb November 2009"

Assalamualaikum semua dan Salam 13 Zulhijjah :)


Hari ini 9hb...Saya dan Mr Ajib ke HKL..untuk buka buku merah, sebab sebelum² ini saya check up di Pusrawi. Dengan kemudahan yang sudah ada, kami plan bersalin di hospital kerajaan..Dari office (setelah isi borang time off) kami gerak terus ke HKL. Sampai saja di kaunter Hospital Bersalin, saya telah diduga.Tau sajalah hospital kerajaan.hehehe..Tapi masa tu saya kuatkan hati dan ingatkan dalam diri "ko mengandung ye Juliana..sabar..sabar" hehehe saya pun berjaya..Dah dapat buku merah saya pun duduk di susunan kerusi bersama² dengan ibu² mengandung yang lain.Macam² hal yg saya jumpa.Ada yang air ketuban dah pecah..Ada yang tengah sakit² tapi masih duduk lagi. Ada yang dah keluar tanda darah..Umm masa tu saya mmg seriau..Sebab saya dah lepas due tapi masih belum ada tanda² nak bersalin.. :(

Sampai giliran saya, seorang misi yg agak berumur dan berpengalaman pun kata "puan, saya nak check dulu ye..baring atas katil ni" misi tu tunjuk di satu sudut yg ditutup dengan kain hijau.Saya terus ke katil tersebut dan baring.Saya tak fikir apa² masa tu.Tiba² misi tu datang dan tutup tirai kain hijau disekeliling katil yang saya baring.Misi pun kata "saya nak check ye puan" sambil kangkangkan kaki saya.Dalam hati "apa ke jadah die nak buat ni"... terus saya ckp "Er misi nak buat apa ni?" ok masa tu saya mmg naif..saya tatau apa misi nak buat sebab sebelum² ni saya belum pernah kene check mcm tu..

Dengan perkataan tak terucap..saya diamkan diri.Selama beberapa saat misi pun ckp "eh Puan..dah bukak 2 cm ni..tak sakit ke?puan tak rasa apa² ke?" hoh..saya sangat terkejut..apa yg 2 cmnye..serius mcm blur..saya tanye semula "sakit apa misi?saya tak rasa apa² pon"..misi pun kata "puan dah bukak 2cm ni..kene warded..sebab dah lepas due..due semalam kan 8hb?kalau selalunye kita akan suruh puan balik dulu kalau puan belum lepas due..tapi ni dah due..kene warded terus ye"..sambil ambil buku merah saya dan terus ke kaunter.Saya yang masih terkulat² terus betulkan pakaian dan turun dari katil.Saya tercari² Mr Ajib waktu tu..Misi waktu tu sedang berbual² dgn seorang doktor yg saya kira doktor biasa² saja.Sesekali dengar nama saya disebut.

Mr Ajib datang ke arah saya.Dia kata "Nape muka Ma pucat?Doctor kata apa?"..saya dengan cepat terus jawab "ma kene warded laa..tadi misi check dah 2cm bukak.." saya perasan mata Mr Ajib pandang ke bawah dan spontan dia ckp "haa..nak keluar dah ke?" uishhh..apalaa die ni..hahaha..masa tu saya rasa nak gelak tapi cover je la kan..

Setelah proses daftar masuk wad selesai..saya disuruh duduk atas wheelchair..misi² yang saya jumpa selepas ini semuanya adalah ok baik layanannye..kecuali masa mula² saya daftar..heheh..mmg menduga betul..hehe ok back to the story..sorang misi tu tanye boleh jalan ke tak..sakit ke tak..kalau ok boleh jalan sendiri atau saya pilih nak duduk atas wheelchair ni..saya kata saya masih boleh berjalan lagi. Waktu itu, Mr Ajib tengah daftarkan saya melalui sistem Hrmis.Tapi kebetulan sistem hrmis di kaunter tak berfungsi.Perlukan GL juga.Sebelum tu, Mr Ajib temankan saya masuk wad...bermulah detik pengalaman saya di wad kelas ketiga waktu itu..

Mr Ajib dah pulang ke ofis utk dapatkan GL.Saya mula terkulat² atas katil.Rasa mcm sebak.Saya mula sms mak abah..sedara mara..kawan²..sms tak putus²..reply pun tak putus²..hehehe..Katil di area saya ada 6.Saya di katil tengah²..kiri kanan saya semuanya ada masalah masing²..belah kanan seorang kakak melayu tengah sakit nak beranak walau dah induce dua kali..tapi masih belum keluar² lagi anaknye..ummm takuttt...sebelah kiri saya pula..seorang wanita indonesia agak muda dari saya..tapi die panggil saya kakak.. "saya sudah 2cm kak..tapi sakitnye macam mau matik"..ummm lagi seriau die kata mcm tu..sebab saya yg dah bukak 2cm ni masih belum rasa sakit apa² pun..mcm² dlm fikiran saya...

Dalam pukul 5 petang Mr Ajib sampai siap dengan baju² dan beg baby yang saya dah prepare seawal ketika kandungan saya 8 bulan.Memang saya dah pack siap² dan simpan dalam kereta semuanya atas informasi kawan² yang sudah ada anak (tengkiu ye u olls)..Setelah selesai proses daftar semua..seorang misi datang kat katil saya dan beritahu, buat masa ni saya ditempatkan dulu wad ketiga.Kalau ada kosong di wad kedua saya akan dimasukkan terus. Saya cakap dengan Mr Ajib, takpelaa wad ketiga ni pon ok.Tak sunyi.Ada kawan² nak berborak.Mr Ajib kata takpela..kalau ada rezeki..adala..takde pon takpe..

Sesekali misi datang utk check saya dan check heartbit baby..Alhamdulillah..semua ok.Cuma saya belum ada tanda² utk bersalin walau sudah 2cm.Kekadang terdetik dalam hati, "kenapa aku tak sakit ni?tak normal ke?" mcm² perasaan saya waktu tu....saya takut juga kalau saya riak sebab minta utk rasa sakit..tidak tidak..cuma saya takut saya tidak normal seperti ibu² yang lain.

Malam..suasana mmg agak berlainan saya kira berbanding dari wad kedua atau pertama..tapi saya tak kisah. Rasa sebak dan gembira bila ada ibu² lain yg dah selamat lahirkan baby² mereka..Cuma sesekali dalam hati terdetik "bila turn aku ni..sakit ke nanti?mcm mana sakit tu ye?pandai ke aku teran?" ish..mcm²laa yg saya fikir..semakin kuat saya tanak fikir..lagi bukan² yang saya ingat...saya layan perasaan sorang²..sesekali saya reply sms kawan²..sedara mara yg bertanye khabar..semua tanye..dah bersalin ke?heheh..belum jawab saya..

Mata nak lena..tapi tak boleh..Mungkin kerana semua ni pengalaman pertama saya..Sesekali saya pandang katil depan....Kosong..sebab takde orang :) ..katil kiri kanan..ibu² sedang lena tidur..Katil di kiri kanan belah saya pula..masing² dgn hal mereka.Kakak melayu tu masih sakit² lagi..Timbul rasa kasihan saya..Sesekali die berborak dgn saya.Tapi saya tak sampai hati nak berborak lama sebab takut saya tak berhenti bercakap sebab nak hilangkan perasaan cuak dlm diri ni.Yang wanita indonesia tu pula sudah masuk labour room.Semoga Allah permudahkan dia bersalin.

BERSAMBUNG DAAAA....


10 comments:

ieda said...

sungguh idah pengalaman bersalin nie kan dik :)

e k i n ♥ y u s r i said...

wah,boleh menimba pengalaman nie
huhuhuhu

wardah @ fie shah said...

Banyak sambungan ni Jue. Aku rasa HKL ok tapi masa aku bersalin tu katil agak keras tak boleh adjust! Haha.

..::SangRatoo::.. said...

ieda: ye kak ieda..sungguh indah..sangat² manis utk dikenang :)

..::SangRatoo::.. said...

ekin: sila sila..hehehehe timba pengalaman..:D

..::SangRatoo::.. said...

wardah: ye sangat ok aku rasa..hehehe..katil tu no komen..janji atas katil la..hehehehehe

NM02 said...

hadoilaaaaaa

tgh syok layan tetiba ada sambungan

mencikkkkkk

cepat sikit sambung tu

hehehe

..::SangRatoo::.. said...

NMO2: hahahaha..saja wat saspender..heheheh

Cho Zila said...

bikin saspen.. pengalaman mengandung memang tak leh lupa nyer...
akakpun bersalin di PPUM .. pada akak teramat ok sekali..

..::SangRatoo::.. said...

Cho Zila: heheh saspender je..baiklah.. saya akan follow akak semula..tq :)