Monday, April 26, 2010

"Peristiwa"

Hari Sabtu dan Ahad adalah hari berehat di Cheras..lama tak balik jumpa mak dan abah serta adik beradik yg lain.walau dua minggu saja dan jarak dari Gombak ke Cheras bukanlah jauh sgt macam Kl - JB..tapi semenjak dah kawen ni..lain tau..rindu kite! jadi, peluang yg ada tak ku lepaskan....hehehe..tengkiu Pa..sampai je kat umah cheras..nany dah tunggu2 cucu kesayangannya..alamak..Aaron buat hal..agaknye dah lama tak jumpa nany..die dah mula cebek2 mulut tanda nak menangis..ni petanda bahaya..macam mana aku nak buat Cheese Cake ni..ouh boy..makanya..terpaksa aku mengendong saja Aaron ni walau diagah2 bagai nak rak oleh nany nye..sian mak..cucu mak dah lupa kot wajah nany yg banyak perkakas emas2 di leher dan tangannya..hehehe.tapii aku!! kalau aku kata nak buat..aku akan buat jugak..walau dugaan yg datang tu dari anak ku sendiri..akan ku tempuhi juga..bukan calang2 dugaan ni..hanya manusia berhati kental dan waja je yg mampu mengatasinya.Alhamdulillah, Allah permudahkan urusanku..hehe..tengkiu Mak kerana berjaya memujuk cucu mu itu..tengkiu Pa, sebab tolong nengok anakmu yg maken notti ni..hehehe..dan tengkiu juga sayang mami ayon sebab memahami mami yg gagah nak buat cis kek ni..heheheheh...jadi ni laa hasilnya..





****Sebelum menjadi cis kek****

Bahan-bahan Cheese Cake :

1/3 butter

1 1/2 cawan biskut marie (dikisar)

250g cream cheese

1 1/2 cawan whipping cream

3/4 cawan susu segar HL (lain brand pon boleh)

1/2 tin kecil susu pekat manis

1/2 cawan air

3 sudu besar gelatin

blueberry

cara²:

bahan A : cairkan butter dan gaul dgn biskut marie yg telah dikisar.masukkan kedalam loyang dan ratakan dan padatkan utk jd tapak.kalo nak tebal ... tambah la biskutnye tu...

bahan B: cream cheese di kacau bersama susu pekat manis hingga sebati .

bahan C: whipping cream dan susu segar selama 10 minit

bahan D: cairkan gelatin bersama air di atas api yang kecil kalo pakai gelatin jenama halagel pakai air panas jek.

campurkan bahan B+C+D dan kacau sampai sebati..kemudian tuang di dalam loyang yg telah diletakkan biskut marie tadi.masukkan kedalam peti sejuk dan bile dan keras boleh la diletakkan blueberry.
selamat mencube. :)
(kopipes dari blog aznee cumil)

ni bahan2 utk buat dua jenis kek.Satu pakai biskut marie cap Tiger..satu lagi pakai biskut oreo...
aku beli dgn Cekgu Besar segala Cis Kek (tengkiu Sally) kerana tunjuk ajarmu Sifu.



****Blueberry Cheese Cake-Biskut Marie Cap Tiger****


..ni memang ikut bahan2..dari toping sampai ke tapak.hehehe..


****Cheese Cake Jem Strawberry Pilihan Wanita (Lady's Choice) - Biskut Oreo****


yang ni plak..toping je tak ikut bahan2..sebab! tak cukup blueberry..dgn akal yg smart readers..aku suh amirul (adik) beli Jem Strawberry Lady's Choice kat pasaraya Bintang memandangkan kat Cheras takde kedai jual bahan2 buat kek..kedai jual kek banyak!kalau ada..silalah bagitau..senang utk beli bahan2 jika emergency begini..tapii..yg penting mendapat pujian.terima kasih ye.. :) permintaan terhadap Cheese Cake Oreo paling tinggi.makanya kene buat lagi.sedap ah sedap..tapi maaflah..tak dpt bawak ke ofis utk bagi kawan2 rasa..sebab dah abis dahh (cehh nak kata cam sedapla)..



ni masa sampai2 je..die wat muka cebek2 nak nangis kat nany dia..tapi bila untie die amek..senyap pulak..umm..maybe die nak aweks2 je kot..hehehe..



****Aaron playing with his "caterpillar"****


dugaan dah lepas...bila dah lepas "wash2"...dah segar..dah nenen...dah kenyang..masa ni la..mami dpt buat cis kek dgn tenang dan jayanya..Alhamdulillah...tengkiu sayang..sleep tite'..hehehe..muah!



***Apa2 pun..hari Sabtu dan Ahad adalah hari bersama keluarga..kepada semua "Think about your love ones"****


8 comments:

wardah said...

menggiurkan la oreo tuh..slurpp slurrpp

~Lady JuJu~ said...

abis ke kek ni...? ape ni..buat 2 kek..sape yg mkn byk tuh? tak kira..buat lagi! bg kitorg rasa! kedek la ko nih!

Queen Of Late Comer said...

wahhh syedapp nyee.... cekgu beso pon xbuat lagi oreo cheese kek... akak rase kalo nak sedap atas die letak coklat tabur + smarties..

..::SangRatoo::.. said...

Wardah: ya ya..sedap ah sedap!!

..::SangRatoo::.. said...

Lady Juju: nanti aku bikin kasik kau hadap sampai muntah..sedap ah sedap!

..::SangRatoo::.. said...

Queen: Cekgu! tu idea yg bernas..baik akan ku bikin nanti..hehehe..

aznee said...

wahhhh oreo cis kek!! ni lawan tokey ni..hahahaha..nyum nyumm..ni kite sume dh wat tgl MOTHER F je xbuat cis kek lg ni..oh, lin sorang lg..lin cpt lin wat..hahaha..

..::SangRatoo::.. said...

aznee: aku memang tertunggu2 kek MOTHER F..umm...syedap ah syedap..