Thursday, July 01, 2010

"kembali ke 1 JULY 1980"


Alhamdulillah..syukur ke hadrat Ilahi..aku masih dipanjangkan umur sehingga ke hari ni...tarikh tersebut lahirnya seorang insan ke dunia..saat itu, hilang segala kesakitan tatkala emak memangku aku..saat itu juga tatkala aku diazankan...adalah saat yg paling sayu dan gembira buat abah..dengan penuh syukur, mak dan abah menatang aku bagai minyak yg penuh..itulah aku JULIANA nama diberi..anak sulung buat Jamian & Jamaliah.

Juliana atau Julia maksudnya..yg berambut panjang..sebab tu sehingga kini abah tak kasik aku potong rambut pendek..ada kisah di sebalik nak bagi nama tu..mak cerita..mulanya..mak nak bubuh nama aku Noor Haslinda (nama adik perempuan aku sekarang)..sebabnya, itulah nama doktor yg menyambut aku tu..cantek sangat..tapi, abah bubuh nama Juliana masa nak daftar..sebab otw abah ke hospital kluang, johor (tmpt aku dilahirkan)..dlm teksi , abah dengar lagu sebut nama Juliana..gadis berambut panjang..camtulaa lebih kurang liriknye..(aku carik2 lagu dedulu tak jumpa pun ) hehehe..bila dah selesai semua..mak tanye.."abang dah buat surat beranak ke?" abah aku jawab "dah" pendek je abah jawab..sambil bagi surat beranak..bercucuran air mata mak..bila nengok nama aku lain..hehehe..terus merajuk dlm pantang tu..hehehe...agaknyaa..orang tua2 kata..bila mak asik sedih..baby akan mengikut..ibarat cam taulaa sedih mak dia tu..jadinya..aku ni asik melalakkkk je siang malam..kiranya cam menyanyilaa..sudahnyaa..bila panggil diana ..melekat..elok plak diamnya..pandai plak mak n abah carik nama..glemer gitu..tengkiu mak..tengkiu abah..

Agaknye kalau nama aku Noor Haslinda..sure nama panggilan aku tak besh..buktinya..skang ni..adik aku..nama panggillan die LENDOT..hahahaha..!!lawak lawak..eh..terlupa..aku puasa..ok mood baik semula..tapi ok jugak kan nama aku nih..pangkal huruf J sama dgn mak n abah..maksudnye sangat sesuai dgn diri aku..aku ske rambut panjang..pastu..sama plak dgn bulan July..huruf J jugekk..bila aku flashback balik zaman kecik2 dulu..kemaen nakalnye aku nih..nama pun budak...aku kecik2 rapat ngan abah..tak ske dgn mak..sebab mak ske cubit aku..kuku die dahla panjang..tak reti potong..yela..orang dulu2 kan ske seksi-seksi..ske bergaya..kalau pakai mekap..naa..lipstik, pemerah pipi ngan eyeshadow pakai satu je..hehehe..lawak tul dedulu..kalau kene pukul ngan mak..abah le tukang pujuk..mak dulu pukul aku ngan penyangkut baju..ouh demm..sakit wei..berbiratt..sampai bekas penyangkut baju tu melekat laa dua tiga hari..hehe..tapii tapi..abah boleh tahan...bila naik syeikh dia..na..tali pinggang polis tu..jangan memaen tebalnye..hehehe..dulu2 mana ada kes dera..sebab tu orang 80-an baik2 smernya..ceh ceh ceh..dengar kata...aceh!

Sehingga hari ni..bila diana ingat2 balik..diana bersyukur kepada Allah..dikurniakan mak dan abah serta adik beradik yg penyayang..tengkiu mak..mak orang pertama tepon diana wish besday..walau masa tu kul 10.26 malam..hehehe..abah cam biasa..takkan tunjukkan kasih sayang nye dalam terang..apa2 pon..terima kasih abah..to linda n amirul tengkiu wish along pagi2 tadi..along tak harap hadiah..janji, pandai2 jaga diri..keje elok2..dengar ckp mak n abah..sudah..itu dah kira hadiah utk along..

To pa..ma hampir2 nak merajuk..pa memang saja je kan..ma tunggu2 gak pa wish malam tadi..huh..yelaa kalau tiba2 aaron plak yg wish..mau terkejut jugak..heheh..lepas ma sahur..dan wat keje sikit..ma masuk bilik..pa masih tidur..aaron plak dah bangun..huh!! saja je wat aku hot..tapi aku wat tatau2 jela..sebab puasa..letih pun ye..jadi aku wat dekkkk je..(walau dalam hati..hish..tak hingattt ke arr?)..lepas azan berkumandang..aku mandi..dan solat..elok je tengah pakai baju..dan aku tak perasan pun ...tiba2 pa bangun dukung aaron (yg aku perasan die tido tadi..ngigau ke)..tiba2...."hepi besday mummy..hepi besday mummy..hepi besday to mummy...hepi besdayyy mummyyy"...hehehehe...aku terus gelakkkk...peluk dua2 orang insan yg aku sayanggg sangatttt...pa cium dahi aku dan wish..tengkiu pa..aku cium aaron..die cam biasa..sengehhh je..hehehe...itu dah cukup buat aku..aku dah rasa diri ini dihargai..terima kasih..terima kasih... luv u Pa and sayang mummy aaron.muah!

Nak gi keje tadi, mak ndak, lily, mak uda n ecah pun wish besday..maceh macehh...

Semoga Allah panjangkan usia ku..murahkan dan lapangkan rezeki yg halal buat ku..dijauhkan dari segala musibah dan penyakit..dibersihkan hati dan jiwa supaya tenang menjalani kehidupan sebagai hamba MU dan sebagai anak serta isteri dan ibu..terima kasih Allah..Alhamdulillah syukur kepada -MU.








p/s: hari ni genap 6thn Pa keje kat Matrade kan..tarikh keramat kite pandang2 jeling2..hahaha~


nota tambahan: kepada yg wish


tengkiu adan, tengkiu sally, tengkiu linda, tengkiu juju, tengkiu aini, tengkiu cik nee..tengkiu mak mertua (wish kat facebook lagi)..tengkiu rehan & tengkiu azhan (geng cosmopoint)..tengkiu 0123926800 (misteri nih aku tatau sapa)..hehehe..ada lagi..tengkiu lala (rozila), tengkiu wahida, tengkiu sue.. :P ada lagi nih..tq kak adik, tq kak ina+abg saiful=aiman, tq reza (kwn sekolah menengah), tq kamarulhadi, tq dewi & kamal syah (geng cosmo), tq wan nor ezanie (kwn tadika sampai menengah)..tq mama sherry & tq elle..huhu..sob sob..terharu~terlatest tq my dear biras sharfida..hehe..kau kan!terrrrrlatesttt tq nurul asyikin & mamat (kwn sekolah), tq yanna, tq anis , tq mariam , tq suhana (kwn sekolah), tq en khairul anuar (TC) , tq along syikin (cosmo) heheh..nyeh nyeh..muah muah smerr!!


12 comments:

wahida said...

rupanya kita ni byk persamaan pulak..tahun 80, nama mak Jamaliah, lahir kat Hospital Kluang,hehehe
anyway, hepi birthday to u..semoga diberikan kesihatan yg baik dan berbahagia selalu hendaknya...

lynda said...

HAPPY BIRTHDAY....SEMOGA DI PANJANGKAN UMUR DAN DI MURAHKAN REZEKI....

P/S..MUKA JUE SAMA, PHOTOSTAT DENGAN MAK CIK JAMALIAH MASA MUDA-MUDI....HEHEHEH

Sue-Rya Qistina said...

HAPPY BIRTHDAY TO YOU..HAPPY BIRTHDAY TO YOU...HAPPY BIRTHDAY TO KAK JUE..HAPPY BIRTHDAY TO YOU...MAY UR WISH COME TRUE..SEMOGA DIPANJANGKAN UMUR DAN DIMURAHKAN REZEKI..KITA LAHIR SAME BULAN..HEHEHEHE

..::SangRatoo::.. said...

wahida: tengkiu tengkiu..tak sangka..kite johorian lah ye..hehe

..::SangRatoo::.. said...

linda: tengkiu mama betty..haruslah..kuar dari mesin potostet yg sama..hahah~

..::SangRatoo::.. said...

sue: tengkiu tengkiu..we are july babiessss!! :P

Sue-Rya Qistina said...

ye ye..jom kita meramaikan anak2 kelahiran bulan Julai..yeee haaa...a'ah kak jue..mmg sama bangat muka kak jue n ur mom..hehehe...inilah dikatakan anak mak.. :-)

Elle said...

Selamat hari lahir untuk Juliana Jamian. Semoga bertambah iman dan taqwa, be wise-Luv, Elle.

my-niezzareena said...

Allah selamatkan kamu.... selamat ulangtahun mamajue... moga sentiasa diberkati, dilindungi dan dirahmati oleh yang maha Esa.

..::SangRatoo::.. said...

Tq elle..tq mama sherry..ouh kerana DIRIKU BEGITU BERHARGA..muah!!

lynda said...

aaikkk kenapa aku rasa ade penambahan pada entry ne.....kih kih kih....

..::SangRatoo::.. said...

harrr laa lin..nama pun "hapdet" dari masa ke semasa..kehkehkeh